用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有沒有同學在英國確診,今次回港打針
go

[英國] 有沒有同學在英國確診,今次回港打針 [複製鏈接]

我個仔上年曾經響英國確診,全部同學在宿舍隔離,今次暑假回港去打針,香港官網建議打一針,由於我個仔沒有證明他曾經確診,針卡第二針的部份仍會留空…即未完成,接種中心職員話其實有好多呢啲case,我好擔心下次我個仔返香港話佢冇打兩針唔俾返嚟😓..
請問呢度有冇家長可以俾啲意見我
   4    0    0    0

jchanma 發表於 21-8-16 15:59
我個仔上年曾經響英國確診,全部同學在宿舍隔離,今次暑假回港去打針,香港官網建議打一針,由於我個仔沒有 ...

識人確診康復後回港,照打二針。

Kmee@@ 發表於 21-8-17 00:59

我都識人咁做,佢都係話怕當未完成。

Kmee@@ 發表於 21-8-17 00:59

luckyangel 發表於 21-8-17 01:02

佢覺得照打二針保護力好D,加上十月又要返英國繼續上課。

我大女在英國磪診,NHS都叫佢打兩針...佢亦已經打晒兩針...所以照打應該無問題

sorry to hear that. Do you mind sharing some recovery experiences and what the medical treatment was before. Worry about this especially when they will be going back to Uni this Sep. Thanks

多謝大家🙏🏻
我個仔上年九月尾一返到英國就響宿舍感染,全部同學一齊留響宿舍自我隔離,除非情況嚴重,先會有特別治療,我個仔只係冇味覺,冇嗅覺,沒有發燒,並沒有其他病徵跟住就好快乜事。

jchanma 發表於 21-8-19 23:34
多謝大家🙏🏻
我個仔上年九月尾一返到英國就響宿舍感染,全部同學一齊留響宿舍自我隔離,除 ...

咁擔心史!咁有冇带定藥去?食自己藥定 NHS 處方藥?

jchanma 發表於 21-8-19 23:34
多謝大家🙏🏻
我個仔上年九月尾一返到英國就響宿舍感染,全部同學一齊留響宿舍自我隔離,除 ...
我小朋友同你一樣,十月尾大食會後全宿舍感染,大家都以為自己感冒。因為全宿舍都中,大家唔需要隔離,只係14日無得出宿舍。

jchanma 發表於 21-8-16 15:59
我個仔上年曾經響英國確診,全部同學在宿舍隔離,今次暑假回港去打針,香港官網建議打一針,由於我個仔沒有 ...
我小朋友都係只打咗一針。我同衛生署糾纏咗幾個星期,佢點都唔肯俾我小朋友打第二針。所以佢只能夠返英國時打兩針Moderna(我見美國有報告話Moderna應對Delta Variant比BioNTech好)。

sunny.moon 發表於 21-8-20 00:04
咁擔心史!咁有冇带定藥去?食自己藥定 NHS 處方藥?
無發燒,NHS叫你多飲水。

wloi 發表於 21-8-17 10:43
我大女在英國磪診,NHS都叫佢打兩針...佢亦已經打晒兩針...所以照打應該無問題 ...
英國打?

王家爸爸 發表於 21-8-20 09:50
英國打?
係呀,我大女在英國住同工作

王家爸爸    發表於 21-8-20 10:06

erralaw 發表於 21-8-19 22:56
sorry to hear that. Do you mind sharing some recovery experiences and what the medical treatment was ...
我大女當時食連花膠囊...Vit C, Panadol, honey...飲水同訓覺
佢買左個 oximeter (血氧機)...當血含氧量低,就要 call白車入醫院...好彩最後未去到個步。10日後其實都仲係唔舒服同好虛...要再休息多幾日先可以開到工。

佢有去做個covid後 body check (做左兩次,佢個人比較小心眼)...萬幸無器官損毀...第一次有d指數唔好 (醫生話係正常現象)...過左一排做第二次,就一切正常。

王家爸爸 發表於 21-8-20 09:47
我小朋友都係只打咗一針。我同衛生署糾纏咗幾個星期,佢點都唔肯俾我小朋友打第二針。所以佢只能夠返英國時 ...

衛生署的專家好有問題,最近有一男子被錯誤打了二針,之後都話 21日後打針無問題, 點解唔肯俾康復小朋友打第二針 ?

3T-MaMa 發表於 21-8-20 10:53
衛生署的專家好有問題,最近有一男子被錯誤打了二針,之後都話 21日後打第三針無問題, 點解唔肯俾康復小朋友 ...
啲所謂磚家都係拍拍腦袋就出政策,當全世界(包括大陸同美國)都話打第三針,佢哋有嘜證據證明有啲人打一針就得?

wloi 發表於 21-8-20 10:19
我大女當時食連花膠囊...Vit C, Panadol, honey...飲水同訓覺
佢買左個 oximeter (血氧機)...當血含氧量低 ...

王家爸爸 發表於 21-8-20 11:06
啲所謂磚家都係拍拍腦袋就出政策,當全世界(包括大陸同美國)都話打第三針,佢哋有嘜證據證明有啲人打一針 ...

我同事同一情況, 所以佢個仔唔响香港打,針紙得一針好奇怪, 其他國家唔明點解記錄得一針就叫完成接種 !

3T-MaMa 發表於 21-8-20 15:18
我同事同一情況, 所以佢個仔唔响香港打,免針紙得一針好奇怪, 其他國家唔會明點解記錄得一針就叫完成接種 !
...
針紙得一針真係好奇怪,歐洲開放既時候,旅行可能會好麻煩。如果早知香港連打針都搞成咁,我都會叫小朋友返英國先打。不過唔打都打咗一針,當中多一次(打針既反應同中咗差唔多,都係攰)。
‹ 上一主題|下一主題