用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 瑪利曼 vs 德望呈分試?
樓主: hashas
go

瑪利曼 vs 德望呈分試?   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 21-8-30 09:42
OKOK,我再改一改:今次中英數常都出得淺,咁就會對視藝同音樂成績好既同學有利~
我諗你誤會咗呈分既計算方法,呈分係用加權標準分,唔係加權平均分。

hashas 發表於 21-8-27 20:06
德望呈分試是否出題很深?難以取得好成績

德望冇呈分。

mylittleson 發表於 21-8-31 09:11
德望冇呈分。
德望一樣係要呈分
而且升上中學部多年嚟都無明確要求係要咩成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 21-8-31 10:05
德望一樣係要呈分
而且升上中學部多年嚟都無明確要求係要咩成績

我朋友小朋友讀德望,2年前小升中得45%率,當時見佢好徬徨話唔呈分唔知點搵出去學校。

你朋友唔係太了解學校

catf2    發表於 21-8-31 14:01

mylittleson 發表於 21-8-31 13:43
我朋友小朋友讀德望,2年前小升中得45%率,當時見佢好徬徨話唔呈分唔知點搵出去學校。
...

我小朋友讀德望,三年前小升中, 呢三年收返有70%+ , 4年前就小D, 不過都OVER 50%

德望有呈分試的, 你朋友個女係咪讀GH, 定係平行時空?

GHS 揀德小生, 除了要 Interview, 會睇成績, 還會參考對學校的投入程度, 課外活動, 操行, 獎項等等

catf2 發表於 21-8-31 14:00
我小朋友讀德望,三年前小升中, 呢三年收返有70%+ , 4年前就小D, 不過都OVER 50%

德望有呈分試的, 你朋友 ...

原來係咁,咁佢一直俾既資訊係錯。

mylittleson 發表於 21-8-31 14:49
原來係咁,咁佢一直俾既資訊係錯。
如果真係用家都唔清楚這些資料真係抵打

catf2 發表於 21-8-31 14:00

德望有呈分試的, 你朋友 ...
Even早幾年成日俾人話收得少嗰時,家長日時聽台上主任講有60+%。所以……有時真係唔可以只聽人講

ok3 發表於 21-8-31 17:36
Even早幾年成日俾人話收得少嗰時,家長日時聽台上主任講有60+%。所以……有時真係唔可以只聽人講 ...

或者咁講, GHS出offer又好似HYS咁, 擠牙膏拭

當年1st round 出offer 5成唔夠, 攪到家長上嚟EK呻, 好似嘈咗一排之後, 最終唔知計到幾時話收到有6X%咁囉!

現實中呢, GHS收人真係....... 話說2/3年前我朋友個女讀GHS小學, 當年GHS係大抽獎前都唔收, 派咗去地區B1中學, 最後GHS係9月中call番佢

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

當年好耐啦!呢幾年第一輪都收好多,我記得5班,每班唔收既係10個以下,你朋友嗰介應該係比人鬧得最緊要嗰屆,之後改善左。

catf2 發表於 21-8-31 18:07
當年好耐啦!呢幾年第一輪都收好多,我記得5班,每班唔收既係10個以下,你朋友嗰介應該係比人鬧得最緊要嗰屆 ...
當年既震動,觸發咗一輪小學部轉校潮。
可能學校驚死之後咪收番高D比例囉!

不過升中方面,家長真係要自求多福,會員口中所謂要考慮既因素,其實從無官方説明。官方通常只係一句,中學部覺得妳合適就有得見有機會升上去咁囉!

不過當然,成績夠好就唔駛擔心,因為佢唔見妳相信都大把選擇。

hkpapa852 發表於 21-9-1 07:53

其實間間都睇成績升中,有邊間名校升中唔篩走「唔合適」的學生,相信只有龍津瑪利/天神。

964000 發表於 21-9-1 09:17
其實間間都睇成績升中,有邊間名校升中唔篩走「唔合適」的學生,相信只有龍津瑪利/天神。
...
我一向強調, "適合"與否, 都要話俾人知你覺得何謂"適合"先得
永遠唔話俾人知你既要求, 咁想點先?

回覆 hkpapa852 的帖子

要保留最大彈性,定義當然盡量含糊。

ucw 發表於 21-9-1 11:15
回覆 hkpapa852 的帖子

要保留最大彈性,定義當然盡量含糊。
保留最大彈性

係比較好同客氣既形容詞, 我會用:

攞明係睇住你嚟食

hkpapa852 發表於 21-9-1 07:53

都有官方說明架,小五有家長會說明中學收生標準,什麼部份佔計分比率,什麼部份要注意,面試佔x%,成績,參與度,服務,獎項等佔既比率,還可問老師會比暗示明示。

catf2 發表於 21-9-1 21:13
都有官方說明架,小五有家長會說明中學收生標準,什麼部份佔計分比率,什麼部份要注意,面試佔x%,成績, ...

要面試,但揾老師比明暗示,咪即係已有內定?~~~
‹ 上一主題|下一主題