用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童 ...
樓主: Jack1020
go

[英國] 去信特首及立法會--有關12-17歲未符合回港要求的兒童   [複製鏈接]

幸福花海 發表於 21-9-26 21:18
政府莫視留學生既需要,可能覺得同經濟無關,如果要照顧留學生,一定諗到方案囉!, 外傭入境問題都有專登同 ...

外傭入境得,回港易又得,但現今青少年就咩都吾得,完全無為過佢哋著想,特別對英國留學生特別苛刻
http://hk.myblog.yahoo.com/

tswt 發表於 21-9-26 23:25
多謝貴家長帶頭寫,我也要寫信投訴,要求準許未能接種兩針的12歲至17歲在英國留學兒童不能回港。作為香港政 ...
已電郵給特首、政務司司長、食衛局局長、入境署署長,立法會秘書處及約十多位資深立法會議員。希望有一兩位以上人仕可以體諒同明白我哋家長心情及訴求, 喺呢個group裏面嘅, 一定有唔少家長的子女係計劃或者已經喺外國讀緊,係現在及未來,令他們善待,體諒及協助我們這一群,對於未來我們小朋友是否愛護及擁護我們的香港甚至國家甚為重要!

我有諗過, 亞仔喺英國10月尾會打第一針復必泰,如果一切正常,我考慮問下學校,可唔可以安排打第二針, 咁就達成香港所謂完成接種

接種疫苗要求
乘客必須在抵港航班預定起飛時間前14天完成接種所有建議劑量的新冠疫苗(按照新冠疫苗接種指南中的規定),才可被視為完成接種疫苗。這14天是指由乘客在接種建議的最後劑量新冠疫苗後的次日作第一天起計。例如,最後一劑新冠疫苗在5月1日接種,第14天則為5月15日。這表示已完成接種疫苗的乘客將有資格乘坐任何出發日期為 5 月 15 日或之後的航班,並可縮短檢疫時間。

幸福花海 發表於 21-9-26 21:18
政府莫視留學生既需要,可能覺得同經濟無關,如果要照顧留學生,一定諗到方案囉!, 外傭入境問題都有專登同 ...

我都覺得,政府對留學生好差,特別係英國留學生

6x6=36 發表於 21-9-27 08:11
我都覺得,政府對留學生好差,特別係英國留學生
睇幾代教育局局長既小朋友去向就知道,選擇既地方已經變咗。

回覆 Jack1020 的帖子

21日quarantine 真的太長, 可唔可以14日+7日self quarantine呀???????  

其實一針同兩針,都係返香港最基本嘅入場卷,如果要21日隔離,基本上留學生每年只可以暑假返嚟一次,幾萬個留學生,但又冇咁多隔離房間,可能而家已經要搶定第一水,加上小朋友如果要用暑假嘅一半時間喺隔離酒店獨自隔離,又未必有咁多小朋願意返嚟,其實隔離酒店隔離21日,對大人來講都唔係易過,唔好話小朋友。

而家一刀切隔離21日,其實有幾多個案係証實喺感染14日後先發病呢?

我記得是有的,很久以前有一個好像是第19日發現咗,當時有專家出嚟講話21 日隔離一日都不能少,如果唔係就社區大爆發,後果很嚴重,仲不停話機場入境打開一個好大的缺口….

回覆樓主:

李家超:不希望通關為內地增風險 本港會強化防疫措施

https://news.now.com/home/local/player?newsId=451276&refer=Share

聽完司長講野,根本唔駛抱任何期望

sp3014 發表於 21-9-27 21:58

https://news.now.com/home/local/player?newsId=45 ...

寫到我們香港會帶病毒入國內咁喎 !

我唔理個COVID 19 係由邊個國家起源 , 但去年呢個病毒在武漢爆發初期,是誰(那國專家) 話這病毒不會人傳人 ?  

sp3014 發表於 21-9-27 21:58

https://news.now.com/home/local/player?newsId=45 ...
而家仲唔夠強?痴線!

強還強,都要比人返屋企先得㗎,就算話隔離21 日唔夠都好,都要有足夠酒店比人隔離,俾條生路人行呀。次次瘋搶酒店機票,人都癲!如果真係咁驚,咪送晒去竹篙灣檢疫囉,明明有位都唔用,外傭都得香港人唔得。

LiHing 發表於 21-9-27 23:35
強還強,都要比人返屋企先得㗎,就算話隔離21 日唔夠都好,都要有足夠酒店比人隔離,俾條生路人行呀。次次 ...
絕對認同,點都要顧下香港人先得㗎, 由暑假開始, 撲呢樣嗰樣,到頭都係得個吉, 已經唔計較用幾多錢, 小朋友及大人都會發癲

LiHing 發表於 21-9-27 23:35
強還強,都要比人返屋企先得㗎,就算話隔離21 日唔夠都好,都要有足夠酒店比人隔離,俾條生路人行呀。次次 ...

仲要任由酒店不斷加價炒價 , 自由經濟社會政府一樣可以控制價格, 係我們正苦唔肯做 。
英國、澳洲強檢都有規定價錢, 澳洲就沒有酒店選擇,由當局安排 。

我小朋友又係啱啱暑假溶斷咗,返吾到香港,英國只打一針,入吾到境,就算求英國政府打到第二針,又吾知明年暑假搶吾搶到酒店,實在好徬徨(emoji)
其實香港政府知吾知小朋友都會比佢哋搞到抑鬱?

katrinafu 發表於 21-9-27 22:07
寫到我們香港會帶病毒入國內咁喎 !

我唔理個COVID 19 係由邊個國家起源 , 但去年呢個病毒在武漢爆發初 ...
係做年花青蛙湯嗰個

Jack1020 發表於 21-9-28 00:21
絕對認同,點都要顧下香港人先得㗎, 由暑假開始, 撲呢樣嗰樣,到頭都係得個吉, 已經唔計較用幾多錢, 小 ...

我估新加坡明年應該會開放。其實如果香港仲係21日隔離,而新加坡開放,可能明年暑假去新加坡見小朋友就算。始終小朋友承受呢啲無聊既隔離生活既能力俾我哋細。再唔係就父母飛過去英國見細路,自己隔離好過小朋友要隔離。

Arabellahk    發表於 21-9-30 15:16
foxli    發表於 21-9-28 18:32

回覆樓主:

真係唔好抱期望了,希望英國快d update番個認可疫苗list ,慳番去英國隔離嗰10日,大人飛過去英國仲實際,最多都係大人係香港挨嗰21日(最緊要政府唔好癲起上嚟再加強,跟內地咁去到21+21就得了)
‹ 上一主題|下一主題