用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2022-2023德望P1 揮手區
樓主: JannyYin
go

2022-2023德望P1 揮手區   [複製鏈接]

回覆 Szeszeki 的帖子

作為用家咁多年,我完全唔覺得呢件事對外校生報考意願有幾大嘅影響喎。莫非傳聞中嘅德幼家長係⋯⋯

回覆 Szeszeki 的帖子

今年的確係小六盡收,絕大部份都係德小上。其實除咗4年前嗰屆收得少,之後嘅都逐年上升。

Gloriamomo 發表於 21-11-13 08:44
回覆 chujojo 的帖子

就算真係有call到reject又如何?不會係勁多人收到吧!何必咁執著,最後總有心儀的人 ...

我都有聽聞,話上午讀德望下午讀港島女幼,而且德望已經比左小學offer仲要小朋友咁樣插班,攪邊科?

iba 發表於 21-11-11 15:35
好多考到GH嘅都會去 叩 MCS MPS SMCS HYS etc...
至少HYS我唔會去叩,升中更加冇保障。最多心儀的話,升中時去考。
知道上年考小一,有人在最後幾日收到GH call waiting, 而St Mary 叩門也收到call.  最後決定讀GH

b3410 發表於 21-11-14 15:00
至少HYS我唔會去叩,升中更加冇保障。最多心儀的話,升中時去考。
知道上年考小一,有人在最後幾日收到GH c ...

咁以上嗰堆全都是官津小(包括hy小學),唔使學費,每個月慳返幾千蚊。對好多家長嚟講都係concen

ok3 發表於 21-11-14 15:50
咁以上嗰堆全都是官津小(包括hy小學),唔使學費,每個月慳返幾千蚊。對好多家長嚟講都係concen ...
如果考慮埋學費,的確唔同選擇

但協小仍然係協中嘅大户~~~

mcl203 發表於 21-11-14 17:57
但協小仍然係協中嘅大户~~~
相對絕大多數小學來講,協小的確值得去叩。不過依家講緊已有GH offer, 值唔值得去叩。
而且假設唔考慮學費

其實feel到德望真係好用心辦學,功課、默書、測驗都唔算密集,範圍又細(相比某一些津校),小朋友只要肯合作、勤力,唔會讀唔上(本身是外校生考入)。

最欣賞是學校的課外活動,每個小朋友都有不同潛能可以發揮,無論你音樂好、運動好、唱歌跳舞、語言能力好,都會搵到表現自己的方法同位置,而且學校人數夠多,每隊校隊都有機會去試、去參與,而且負責帶隊的老師都睇得出好用心,真係好欣賞呢間學校嘅認真態度,俾到小朋友嘅exposure真係好唔同。

其實俾得個女去讀,當然鐘意間學校啦。每個家長有自由幫自己小朋友找到最合適的學校。同樣地,當我地支持德望嘅,當然係有原因,亦唔想俾人無故地踩學校。無人想害自己個女嘅。新生家長可以問多啲身邊用家真實的分享,唔好道聽塗說。

balls 發表於 21-11-12 17:59
我認識嘅reject全部無寫過求位信都收到call。不過最後都無去讀。

一樣,我識既都無寫到信就收到call 。我認識都有剛剛德望中學畢業朋友,真係睇能唔能夠做到「焦點」,唔係「焦點」佢話係無咩資源可言

Szeszeki 發表於 21-11-13 09:19
咁就要睇下2019年後發生咩事啦, 2019社會事件ghs家教會主席單嘢之後, 外來學生少咗報,當然唯有會揀返自 ...

一方面又話少人升上去係concern, 人哋收多啲又話無得揀先揀番自己小學?咁即係想點

再者家教會件事有咩問題?佢本身已經係主席,事後亦已辭職,你想學校點?

catf2    發表於 21-11-16 09:38

yianleen 發表於 21-11-15 01:24
其實feel到德望真係好用心辦學,功課、默書、測驗都唔算密集,範圍又細(相比某一些津校),小朋友只要肯合 ...

謝謝分享

我哋就喺咁,雖然全世界都話我點可以咁樣揀,仲有人唱我野心太大,做阿媽我都覺得做任何選擇都擔心會累左個囡,特別喺萬一六年後升唔到德中時我應該會好後悔當初的選擇,但我最終尊重囡囡,我哋非德幼生,囡囡去過呢兩間學校見過老師,自己鍾意GH多d。
開學至今,雖然唔耐,唔可以有好中肯嘅評價,但囡囡返學好開心,功課量適中唔喺大家講得咁誇張,硬件或學校活動都好好,課程都好好,測試測驗唔算多,測驗喺有難度但其實學校教得都好仔細,唯一覺得喺問題就真喺返學時間太早,會比較辛苦。
一間學校好唔好真喺要自己讀左先知道啱唔啱自己,冇所謂完美嘅學校,而聽返來未必喺事實。

catf2    發表於 21-11-16 14:40

whitepurin 發表於 21-11-15 17:26
一方面又話少人升上去係concern, 人哋收多啲又話無得揀先揀番自己小學?咁即係想點

再者家教會件 ...
第一點真係龍門任擺

iba 發表於 21-11-11 15:35
好多考到GH嘅都會去 叩 MCS MPS SMCS HYS etc...
叩果啲人真係吾好返轉頭得啖笑

chujojo 發表於 21-11-11 22:27
德幼好多都叩女津 ,德小插班去maryknoll 都有唔少。上年call 埋reject…
其實德小唔差,不過7:30番學都真 ...
想問幼稚園小學中學各自返幾多點? 係咪都係7:30?

hkhk8888 發表於 21-11-17 15:26
想問幼稚園小學中學各自返幾多點? 係咪都係7:30?

小學係7:30打鐘. 中學8:05 打鐘, 幼稚園比德小遲, 不過太耐世紀我唔記得幾點..

hkhk8888    發表於 21-11-17 16:13
‹ 上一主題|下一主題