用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區直資中學
go

觀塘區直資中學 [複製鏈接]

請問大家對呢兩間中學有甚麼評價?(1)福建中學
(2)地利亞修女紀念中學(協和)

謝謝!
   6    0    0    0

我也問問福中咁, 我見學費$20280 , 其實直資還會有什麼費用, 我家要計下讀唔讀得起, 謝謝

evaevalove 發表於 21-11-30 15:17
我也問問福中咁, 我見學費$20280 , 其實直資還會有什麼費用, 我家要計下讀唔讀得起, 謝謝 ...

根據其他網友一般直資中學分享大致上係雜費, 幾百至一千幾一個學期或一年!

最多係遊學團, 一年一至兩次, 不過疫情停晒!

其次課外活動, 不過多數自由參與! 而且活動豐儉由人, 兵兵波同劍擊已經唔同價錢!

蘑菇 發表於 21-11-30 15:08
請問大家對呢兩間中學有甚麼評價?(1)福建中學
(2)地利亞修女紀念中學(協和)

兩間程度相差很遠,所以要match 學生的能力。

- 福建  (B1C)
- 地利亞(協和) (B3A-B)

tpmon 發表於 21-11-30 15:32

- 福建  (B1C)
請問我想問, 英文的津貼中學, 是不是 F1-F6 也是英文教, 會不會F4 時宊然有一半班轉了做中文

回覆 tpmon 的帖子

請問校風好嗎?

evaevalove 發表於 21-11-30 16:24
請問我想問, 英文的津貼中學, 是不是 F1-F6 也是英文教, 會不會F4 時宊然有一半班轉了做中文 ...

教識你一樣嘢,首先可在中學概覽查查你心儀官津中學詳細資料。或可問該中學用家。

間間中學做法不同。看清楚中學概覽,免得入去讀後後悔。

舉例: 直資福建中學,在中學概覽寫了中一至中三數學用英文教,中四至中六數學按班別/組別訂定教學語言/校本課程
https://www.chsc.hk/ssp2020/sch_detail.php?lang_id=2&sch_id=106&return_page=sch_list.php%3Flang_id%3D2%26chg_district_id%3D1%26search_mode%3D%26frmMode%3Dpagebreak%26sort_id%3D-1%26district_id%3D7

蘑菇 發表於 21-11-30 16:58

請問校風好嗎?

官塘直資福建校風算ok!

B3校來說,地利亞(協和)不算壞,那些年很多做警察阿差的仔女在地利亞讀,它由私校至現在,在官塘生存了40年了。肯定有一批B3校比它壞。

蘑菇 發表於 21-11-30 16:58

請問校風好嗎?
福建校風我覺得幾好,學校都管得好嚴
另外講一講費用嘅嘢(見有人問)
學校會叫家長開學入$2000去e-class
係足夠一年費用的
當然會有淨
但我suggest 你預雜費$2000
未計買書丶校服
而提一提
如果參加多於一個課外活動要俾多$1000加交家長信
如果多於一樣課外活動,但係課外活動係經老師推薦/校隊選拔入
就不用俾額外嘅$1000

謝謝你的回覆. 另外, 想請教你觀塘區有邊間介乎band 2尾至band 3頭既中學校風比較好的.

蘑菇 發表於 21-11-30 18:05

謝謝你的回覆. 另外, 想請教你觀塘區有邊間介乎band 2尾至band 3頭既中學校風比較好的. ...

在官塘區,官津校B2C應是堅樂、五邑司徒浩那些。

另建議試B2C直資聖道迦南。

東區的福建中學(小西灣),是津校B2B-2C; 官塘的福建中學是直資,B1C。

Thanks!

回覆樓主:

官塘直資福建中學第一期申請已在今天5pm 截止了。你們有興趣的為什麼咁遲才出post 問?

https://www.fms.edu.hk/post/15

tpmon 發表於 21-11-30 15:32

- 福建  (B1C)

DeliaHW 2021年38人達3322^^
三大取錄8人 八大有25人
可能不下於某些坊評B2校

2021年
考生 [···]^
3322 38人^^
22+222 68人^^

^ 中六 6班 共多少人?
^^ 包括 NCS 考 GCSE 中文達標?

大學學位分佈
港大 4 (12%)
中大 0
科大 4 (12%)
------------------------------------------
三大 8 (24%)
理大 7 (20%)
城大 5 (15%)
浸大 3 (9%)
嶺大 1 (3%)
教大 1 (3%)
------------------------------------------
八大 25 (74%)
都大 2 (6%)
其他 7 (20%)
總數: 34 (100%)

直資可試聖道迦南

回覆 Poyau 的帖子

請問地利協和老師和校風好嗎?

醒目開學勳章

evaevalove 發表於 21-11-30 15:17
我也問問福中咁, 我見學費$20280 , 其實直資還會有什麼費用, 我家要計下讀唔讀得起, 謝謝 ...
福中辦學團體幾有錢,好多時反而會資助返學生活動,例如遊學團,幾年前另一間直資去英國要成5萬,福中學生只須2萬幾,都爭幾遠。

evaevalove 發表於 21-11-30 16:24
請問我想問, 英文的津貼中學, 是不是 F1-F6 也是英文教, 會不會F4 時宊然有一半班轉了做中文 ...
印象中B1C邊緣英中係會的,我估近年興語言微調掛,簡單的講在初中和高中學校都可以開中英文班,方法有好多種,每間學校都有不同,點開法要到中學概覧睇,中英班多數在非主科開設,但亦有見過學校在數學科開中英班,點樣可以入到英文班詳細要向學校間詢,唔一定是用分數決定,我知道有學校係由學生自行決定中定英。

蘑菇 發表於 21-11-30 21:42
回覆 Poyau 的帖子

請問地利協和老師和校風好嗎?

我都想知。小朋友有offer但仲等緊其他result... 1516中... 另想知道協和地利亞同美孚兩間校風相比又如何?

回覆樓主:

我囡上兩個星期in完地利亞協和,感覺學校好新淨,老師都有愛心。
我都係朋友介紹我去試,佢個囡讀得好開心,學校亦好多元化,同埋多左好多國籍既同學仔。
‹ 上一主題|下一主題