用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 冇打針從英國可以點樣返香港?
go

[英國] 冇打針從英國可以點樣返香港? [複製鏈接]

朋友兒子因敏感不能打針(有醫生紙證明),應該冇直航機可以返到香港,大家有冇這個經驗呢?謝謝
   0    0    0    0

不如 email 衞生署問,因為政府要求打齊兩針先可以入境香港。

學生是否打一針就可以?

回覆 delfin 的帖子

小朋友是乜嘢類型嘅敏感?如果唔係嚴重其實真係要考慮去打針,否則每次出入境都非常麻煩。而且英國嗰邊疫情都比較嚴峻,打咗針保障自己安全啲。
喺香港如果敏感係非常非常嚴重,或者打完第一針嘅時候出現嚴重嘅敏感例如呼吸困難,可以安排打稀釋嘅疫苗減低風險。但係如果係一般嘅敏感例如濕疹果類,通常醫生會建議可以打。

Email 衛生署並附上醫生紙,如衛生署接受此醫生紙, 一定要列印衛生署回覆既電郵,畀小朋友登機時畀當地航空職員檢查。 第一關上唔上到機都係航空公司職員決定。

註:已完成疫苗接種並持認可接種疫苗紀錄的相關人士及其陪同的12歲以下小童可登機來港。此外,(i)因健康原因而不適合接種、並持有相關醫生證明書的相關人士,或(ii)已接種一劑認可新冠疫苗並持有認可疫苗接種紀錄的相關人士,如在接種該劑疫苗後獲發醫生證明書,證明其因健康原因未能接種第二劑新冠疫苗,亦可例外獲准登機來港。
‹ 上一主題|下一主題