用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家報咗幾多間學校
go

[英國] 大家報咗幾多間學校 [複製鏈接]

我哋今年打算九月year 10, 已報了三間下星期interview, 大家覺得夠唔夠
   2    0    0    0

tungsfamily 發表於 22-3-19 19:03
我哋今年打算九月year 10, 已報了三間下星期interview, 大家覺得夠唔夠

見人見智

視乎選校策略

回覆 tungsfamily 的帖子

我諗視乎幾樣嘢,唔係咁簡單可以答。例如:
- 你小朋友能力量程度
- 你報咗嘅學校level
- 你選擇學校嘅條件等等
(比如你小朋友能力量超強,揀中游嘅學校,咁可能機會都唔細。但係Y10唔係主要收生年,位比Y9少好多...)

Agent 睇完學校成績, ok 掛

我完全唔信agent,佢亦唔會包生仔。不過如果你覺得佢話OK就OK啦。唔知你小朋友能力,又唔知報咗邊幾間學校,好難知到機會如何。我認為Interview永遠係重點,所以祝好運。

tungsfamily 發表於 22-3-20 20:43

信agent一成,雙目失明

AL1987    發表於 22-3-21 15:58

tungsfamily 發表於 22-3-20 20:43

請問 Agent 介紹那些學校

回覆樓主:

最多5間,考入學試會好攰。2間穩入3間自我挑戰或調轉,

真心,唔好信哂agent講,自己都要做下功課,睇下其他學校,又compare下agent suggest 果啲

要Ukiset嗎?

回覆樓主:

我個小朋友只係報咗一間early decision嘅,收咗,跟住冇再報其它

我哋報咗St Francis/ Kings Taunton/ Westbuckland

香港Band 1 B/C 學生, 校內英文Top 數Average

照睇呢幾間,要有offer唔算太難。(只要係你想要嘅嘢就得喇)

呢個時候有乜推介,agent成日話再好啲學校full,一係話我囡唔夠資格,我打算考ukiset入5間叻啲學校

第一,我唔會信agent,講過好多次家長直接email問學校係最好嘅。聽過太多次agent話冇,結果家長自己問又有。

第二,報唔報學校/報咩學校同考Ukiset冇乜關係。其實有好多英國學校(特別係好嗰啲)根本唔睇Ukiset或者要求ISEB/Cat 4嘅成績。Ukiset萬用,係某agent吹出嚟嘅現象,目的係氹啲家長俾錢上佢嘅雞精班。

第三,Y10唔係主要收生年,本身已經少位。好好嘅學校唔會到而家都未fill晒。你自己做咗咩功課,揀學校有咩條件?求其沊個問題仲有咩選擇我諗冇人答到你。就算有建議,到最口除非你自己email學校問咗有位,冇乜人可以而家答你實有位。

你最好講講你選校條件,同埋咩為之「好啲」嘅學校,睇吓可唔可以幫到你。

回覆 beastiebistro 的帖子

Ardingly College 嗰啲

回覆 beastiebistro 的帖子

此外你覺得st Francis 如何,佢今日講佢20-25%學生入oxbridge, 好似好勁咁

Ardingly冇錯係好學校,亦in general好過你報咗嗰幾間。但係點解你喜歡呢?寄宿比例非常低喎?咁選校條件係咩呢?

咁Ardingly你有冇自己email過仲有冇位呢?老實講呢個時間報今年9月,Ardingly呢個級數或以上嘅學校如果仲有位我會好surprised。

至於St Francis,你係咪講緊St Francis College Letchworth呢?老實講完全名不見經傳嘅小型女校,又係寄宿比例奇低嘅學校。(我亦強烈懷疑佢有冇兩成入oxbridge)。
‹ 上一主題|下一主題