用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大家報咗幾多間學校
樓主: tungsfamily
go

[英國] 大家報咗幾多間學校 [複製鏈接]

回覆 beastiebistro 的帖子

只係朋友個仔响呢度讀
我哋都係派咗term one 成績先急轉要走人,所以乜都唔認好遲先攪

回覆 tungsfamily 的帖子

Ok急都明嘅,不過家長始終都要做下功課,起碼知道想搵咩類型學校,有咩選校條件。又急,又唔知你小朋友能力(甚至唔知男定女),又唔知想搵咩,真係好難俾到有意義嘅提議。

老實講,而家嘅timing咁急,你又冇乜做過功課,我認為最合理嘅做法係嚟緊嘅interview儘量做好啲。Y10去收嗰間讀好啲,盡量考好啲GCSE,之後再搵更上一層樓嘅學校讀A level。一嚟起碼過咗去先,二嚟你可以有兩年時間慢慢做功課再揀。

tungsfamily 發表於 22-3-26 20:51
回覆 beastiebistro 的帖子

此外你覺得st Francis 如何,佢今日講佢20-25%學生入oxbridge, 好似好勁咁 ...

a level排頭10名嗰啲就有2成或以上入oxbridge,st francis頭100名都唔入圍,有咩可能,每年平均有2個學生入oxbridge就差唔多

信agent一成,雙目失名

tungsfamily 發表於 22-3-26 06:34
我哋報咗St Francis/ Kings Taunton/ Westbuckland

香港Band 1 B/C 學生, 校內英文Top 數Average ...

我最多會考慮kings taunton

tungsfamily 發表於 22-3-26 20:17
呢個時候有乜推介,agent成日話再好啲學校full,一係話我囡唔夠資格,我打算考ukiset入5間叻啲學校 ...

好少學校要ukiset

回覆 sleung2020 的帖子

Why ? Kings? 我覺得west buckland 好啲

呀st Francis 學校自己講

tungsfamily 發表於 22-3-27 03:51

Why ? Kings? 我覺得west buckland 好啲

寄宿比例高啲,成績兩間唔差太遠

tungsfamily 發表於 22-3-27 03:51

WB讀緊的朋友話捱到year 12要走,軟硬件唔掂,香港人又多,不過每個人感覺都唔得同,可能只係佢大小姐唔習慣。

cfs 發表於 22-3-27 07:02
WB讀緊的朋友話捱到year 12要走,軟硬件唔掂香港人又多。

agent推嘅學校,華人一定多

sleung2020 發表於 22-3-27 07:15
agent推嘅學校,華人一定多

其實乜所謂,邊使避丫,有華人也不錯,佢哋通常成績好強,大家相處開心就可以,點計上課時一定外國人多啲嘅。可能我朋友個女唔習慣啫,我諗WB唔會咁差嘅

tungsfamily 發表於 22-3-27 03:53

呀st Francis 學校自己講

Oxbridge 有公布入學數據
網頁有各校申請及取錄數字
以下為百強排名

https://www.keystonetutors.com/news/oxbridge-which-schools-get-the-most-offers

回覆 Poyau 的帖子

利害

回覆 cfs 的帖子

我其實喜歡有適量Asian 學生學校
此終我唔信無歧視同bully

Asian 運動又唔叻,樣又唔靚

讀書叻就係校內站穩陣腳既條件

cfs 發表於 22-3-27 07:22
其實乜所謂,邊使避丫,有華人也不錯,佢哋通常成績好強,大家相處開心就可以,點計上課時一定外國人多啲 ...

鐘意多華人的話,不如留香港讀國際學校算

sleung2020 發表於 22-3-27 12:25

其實冇乜所謂,什麼國籍也可以做朋友的

tungsfamily 發表於 22-3-27 11:11
回覆 cfs 的帖子

我其實喜歡有適量Asian 學生學校

我仔的學校沒有bully、什麼國籍也可以玩埋一齊

beastiebistro 發表於 22-3-26 21:07
回覆 tungsfamily 的帖子

至於St Francis,你係咪講緊St Francis College Letchworth呢?老實講完全名不見 ...

用家here.  SFC 去年成績的確是不錯的,有16%入Oxbridge. 當然跟其他學校一樣,每年可以fluctuate.仲有係:16%係out of all A Level students, 不只是out of those who applied 咗Oxbridge 的同學(我見上面有家長share 個link 係Show % out of those who applied for Oxbridge in the school.)  

beastiebistro    發表於 22-3-27 13:36

sleung2020 發表於 22-3-27 12:25

唔同
始終可以正常返學
香港抗疫要清零唔同玩法
朝令夕改,隨時停課/網課
IS都不能倖免

回覆 cfs 的帖子

仔係容易啲,打吓機/溝下波就得
囡仔我見好多唔習慣case
‹ 上一主題|下一主題