用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀Law
樓主: famila
go

[英國] 英國讀Law   [複製鏈接]

oooray 發表於 22-11-15 12:12
回覆 hehehaha2017 的帖子

多謝分享。有冇D冇咁成功嘅例子參考?

有,   城大讀LAW , 喜歡 做律師
城大律師都照殺

如果中大, 港大, 城大

城大PCLL, 最易入 是最大機會

中大, 港大, 你真係預一半人 左右出事, 入唔返PCLL

入唔返, 就做銀行, 做SALES,   做文員, 有點落幕 , 要轉行

我見過, 最倒梅的 中大, 港大法律 畢業生, 不夠分PCLL, 要賣鞋SALES

懷念過去, 想博多次, 可能去讀過英國讀過法律碩士

博多次PCLL

城大畢業後, 如果選做大律師

無客, 接下, 法援CASE, 泵石仔,  學打CASE

大概要守6-8年左右, 儲經驗

後面條路, 會開始順, 但要守6-8年, 多數人唔會守

因為想急搵錢, 才做律師, 頭6-8年,  僅夠胡口

父母, 要有心理準備, 有機會仔女無法俾家用, 什至接濟 子女

大律師, 接法援 守到6-8年,  開始有名氣,  收入便開始 上升

法律一般 畢業生, 難搵食, 否則,就唔好咁法區議員免費法律資詢

美麗的故事, 始終是少數

如果本身仔女 好喜歡LAW

NON JUPAS 城大 法律, 我自己都非常支持

其實, 中大, 港大, 城大TRAIN 出來的律師, 我認為質素差不多

差不多是,指, 大家合最低要求

出面好多律師樓, 都會請城大畢業生

前排社運, 有人吹, 不請中大法律生

你知唔知上年PCLL 中大法律PCLL  全部掃晒, 全部搶晒, 真係搶人才

多謝分享。字裡行間, 你應該係資深行內人。依你所講, 香港律師就業需求仍然強勁。其實你點睇英國讀完law番香港嘅競爭力(或者退一步, 生存空間)?
當然唔係講你上面果D超級成功例子。

D人成日話做律師要人脈, 大行,行仔人工又會差一截 (ifirm更加唔使講);
識人做行仔, 話好呀, 英國番黎就OK(假設有2:1),
又有人話香港大行只請top果幾間畢業;

唔知信邊個?

hehehaha2017 發表於 22-11-15 11:46
幾個例子
英基

CC讀緊PCLL係冇人工,只有living expense. 要PCLL畢業做TC 才有52K. 兩年後70K起薪!冇十萬一個月吧!

我想請教一個問題。由於LNAT要出年二月先知結果,但小朋友唔敢講自己究竟考得好唔好,UCAS仲有一間未報,打算以有冇收到劍橋面試邀請作為LNAT考得OK 嘅指標,先決定應該進取去申請LSE/Durham,或者保守再報間唔使LNAT 嘅大學。咁行係咪啱嘅作法?目前已有一個曼大CO。有報港大,中大,打算城大都報埋,多謝指教。

ElaiUKStudy 發表於 22-11-15 15:07
CC讀緊PCLL係冇人工,只有living expense. 要PCLL畢業做TC 才有52K. 兩年後70K起薪!冇十萬一個月吧!

...

我那個package  同你 可能不同
中大, 港大pcll,   因為當時無位, 爆晒

CC 立即用城大PCLL 俾佢讀,  完成

每年CITYU 留俾CC  位, 俾佢地   讀PCLL

進修期間, 5萬幾一個月,  PASS後,  我印象中, 是12萬一個月, 不是10萬

大學 外國讀LAW  SCHOOL , 全級第一, 大學聯校DEBATE 係咁掃獎

可能佢特殊, 但肯定不是7萬, 是10萬起跳, 我記憶中, 是12萬一個月

oooray 發表於 22-11-15 13:12

多謝分享。字裡行間, 你應該係資深行內人。依你所講, 香港律師就業需求仍然強勁 ...

我不是資深行內人, 身邊 多律師, 且多數開細行律師樓
因為佢地, 好多父母, 都想仔女,  讀LAW

但DSE 太難考, 個個去晒外國 或國際學校考IB,  駁返條路 讀LAW

行仔, 人工有些都幾高,做到野的 師爺十萬一個月

搵2,3萬的律師都有, 百樣米  養百樣人

你好似林作咁,  佢想做大律師, 但 佢咁後生, 搵鬼 搵人同佢打?
你又好似麥明詩, 2:1 CAMBRIDGE, 佢應該有入紙港大PCLL , 港大唔收

要儲經驗, 我前文講左, 起碼6,7年儲, 個個急功近利想賺大錢, 無得攪

英國讀, 又好, 香港又好, 最後返來香港考埋PCLL

衰極根本有限,  你每個行業, 都有人好, 有人唔好

你讀LAW 過埋PCLL, 之後佢地搵工衰極, 都比其他 大部份行業人好

所以我說城大 LAW 都照殺, 城大畢業生 唔差的

我朋友上年想搶PCLL 畢業生, 結果被人搶晒

一個律師, 你衰極, 都有3,4萬

3,4萬 香港夠洗啦 (簡簡單單) , 一個人, 同你講3,4萬 唔夠洗

那個人 就算30,40萬 一個月都唔夠洗。 父母幫到仔女讀LAW, 已經 超標完成

其他野, 不是父母 ,  也不是子女去諗, 根本諗唔到咁多野, 條路一路行, 自然有路

oooray    發表於 22-11-16 09:26

hehehaha2017 發表於 22-11-15 22:53
我那個package  同你 可能不同
中大, 港大pcll,   因為當時無位, 爆晒

那麼,不是一般人吧!但CC這些Magic Circle都會不同人有不同待遇就很少見,因為大firm很重視equal opportunities, 個個入得去都係精英,很難厚此薄彼。

不過,我不是圈內人,不敢批評!

oooray 發表於 22-11-15 10:59
回覆 famila 的帖子

其實太多practice冇乜用。上網見好多你呢種情況。一年只可以考一次, 睇你本身有冇料同 ...

就係怕係咁,乜都做唔到

多謝分享

hehehaha2017 發表於 22-11-15 23:08
我不是資深行內人, 身邊 多律師, 且多數開細行律師樓
因為佢地, 好多父母, 都想仔女,  讀LAW
奇怪, Cambridge 2:1, PCLL 都唔收

回覆 alpham0m 的帖子

純粹分享一下去年經驗, 今年或者玩法又唔同。
LSE/Durham兩個層次(只談入學要求, 不談前景/出路)。
LSE要成績好好+PS突出才有機會;
Durham要求相對低一些(舊年11月已派CO)。

if i were u, 睇下你想要D咩, oxbridge呢D有就有冇就冇,不用特別plan;
如果曼大你都收貨, Durham又覺得差唔多, last choice咪進取D揀間勁D;
如果你覺得讀Durham比曼大開心D, last choice咪試下加Durham。

反正香港都係你嘅option, 如果可以收到英國更好嘅CO,香港有CO嘅機會好大(舊年HKU CO要求唔太高(IB), LLB (36 out of 42),double degree 39 (39 out of 42)), 中大,理大估計再低少少(窮, 冇$交咁多報名費所以唔知行情)
到時再慢慢考慮。

至於LNAT, 我覺得其實睇個人能力,你係咩料就有幾多分, 操都冇用。
你可以search個別大學嘅admission statistics,有詳細數據分析application/offer/acceptance嘅LNAT 分數(range, min,max)。

oooray 發表於 22-11-16 10:00
回覆 alpham0m 的帖子

純粹分享一下去年經驗, 今年或者玩法又唔同。

感謝分享經驗。小朋友本身都覺得LSE太cut-throat,但又驚Durham in the middle of nowhere,不過對於想享受大學生活嘅佢來講,好似應該揀Durham。佢想近倫敦,又想享受大學生生活,或者唔洗LNAT 嘅Queen Mary又係一個選擇。真係選擇困難。

alpham0m 發表於 22-11-16 10:30
感謝分享經驗。小朋友本身都覺得LSE太cut-throat,但又驚Durham in the middle of nowhere,不過對於想享 ...

舊年收Durham CO 要求IB 36, LSE CO 要求IB 38。本身PG45.

回覆 barque 的帖子

wow, 最後揀邊間?讀得開心嗎?

cow 發表於 22-11-16 09:48
奇怪, Cambridge 2:1, PCLL 都唔收

麥小姐係2:2

hchu06 發表於 22-11-16 13:32
麥小姐係2:2

https://www.hk01.com/%E5%8D%B3%E6%99%82%E5%A8%9B%E6%A8%82/759858/%E9%BA%A5%E6%98%8E%E8%A9%A9%E8%A2%AB%E7%B6%B2%E6%B0%91%E8%B3%AA%E7%96%91%E5%AD%B8%E6%AD%B7%E8%A7%B8%E5%8B%95%E7%A5%9E%E7%B6%93-%E9%A6%96%E5%BA%A6%E5%85%AC%E9%96%8B%E5%8A%8D%E6%A9%8B%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E6%88%90%E7%B8%BE%E5%96%AE%E5%B9%B3%E5%8F%8D
POST 左成績表

CAMBRIDGE LAW, 大概10-15% FIRST CLASS

是極困難

係, 麥小姐係2:1
PCLL 最低入學要求係 high 2:2

cow 發表於 22-11-16 14:24
係, 麥小姐係2:1
PCLL 最低入學要求係 high 2:2

所以讀law唔好去太勁學校讀?

sleung2020 發表於 22-11-16 14:30
所以讀law唔好去太勁學校讀?
英國好多U LLB 都有8/9成以上2:1
揀1st, 2:1 比率高慨U

Singapore approved UK Law Degree

Country

Approved University

Applicable Law Degree

United Kingdom

University of Birmingham

LL.B (Honours)

University of Bristol

LL.B (Single Honours)

University of Cambridge

B.A. Law

University of Durham

King’s College, London, University of London

London School of Economics and Political Science, University of London

Queen Mary University of London (formerly known as Queen Mary and Westfield College, University of London)

University College, University of London

University of Nottingham

University of Oxford

B.A. (Honours) Jurisprudence

University of Warwick

英國近年大學的grade inflation 好勁。以Cambridge的情況,大概三成多係First Honour。其他大學e.g. UCL 、Imperial …First Honour 比率更高。基本上,大多數學生都係First 或者 Upper Second畢業。
https://www.timeshighereducation.com/news/universities-biggest-shares-21s-and-firsts-revealed
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊