用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 關於BA六月份航班
樓主: rubycourt
go

[英國] 關於BA六月份航班   [複製鏈接]

yuyueng 發表於 22-4-14 23:24
你就好啦!我好煩惱⋯⋯

叫做暫時煩少一樣,但都擔心CX熔斷或又執航班日期

TongSzeLai 發表於 22-4-14 22:00
我好彩,可能早在Virgin取消前已打左上BA問,即刻book得返同日CX的機位,唔駛改酒店,不過都俾貴左:bashfu ...

CX 單程 請問貴咗幾多??thx

wwtsy 發表於 22-4-15 14:06
我昨天打電話BA,因囡囡訂了六月尾飛機,要我繼續等喔

我都係。訂咗檢疫酒店,冇航空公司白紙黑字寫明取消航班,係冇得改日子或退款,所以我而家吾敢再另外買機票及訂酒店,好煩。
Lilypie 5th Birthday Ticker

sunny.moon 發表於 22-4-15 22:20
CX 單程 請問貴咗幾多??thx

我當時轉買CX,兩張機票好似相差約HKD3k+。當然BA早買平,而CX後買貴。此消彼長,無計。
依家直情連直航都無哂,所以無得比較了

請問係咪6月尾BA機個d家長都未收到cancellation 既email ?   
我都預左佢會cancel , 但係我係想問佢通常BA cancel 左機之後, 有無比返第二個options 我地? BA會吾會安排我地搭第二間或者安排我地轉機呢?   

有無5月尾cancel 左既家長可以分享下, 我到現在還不知道買個另外一套機票定點好.   有無過來人可以指點下.

訂咗29/6, 完全冇消息。

teabag 發表於 22-4-19 15:34
請問係咪6月尾BA機個d家長都未收到cancellation 既email ?   
我都預左佢會cancel , 但係我係想問佢通常BA  ...

你訂咗酒店未?

JN125 發表於 22-4-19 16:00
訂咗29/6, 完全冇消息。

其實話停到5月尾,幾時通知6月取唔取消.

我真係吾介意, 亦無得介意買多一套另外的機票, 只要能飛到回港.
我真心有做功課, 爬文, 但係當我滿心歡喜想買多哈轉機時, 點知又停飛, 個比率都好似高高地咁.....

然後又睇新加坡, 又好開心覺得又有一條路, 點知又停飛, 出境再入境都吾計較了, 點知又話要計PCR test個48 hours 時間, 好多額外既事要計到好足先可以

咁即使買左另外一套, 到時又停飛點好呢, 又要揾當地酒店住一排, 到時係咪可以full refund?

我地大人check in 時都會R底, 更何況學生們

若果BA cancel機都吾緊要, 起碼有無再幫手安排下機程, 暫時都未通知....咁我買好吾買好呢.

香港隔離酒店已book, 都係好似你地咁1晚penalty charge.

我只係想呻下, 因為實在太苦惱.    但我會繼續再睇其他或者買定轉機.   

大家打下氣, 加油便好了!

teabag 發表於 22-4-19 16:30
我真係吾介意, 亦無得介意買多一套另外的機票, 只要能飛到回港.
我真心有做功課, 爬文, 但係當我滿心歡喜想 ...

宜家覺得你安排幾早、幾好又點?!最後睇有無運.

rubycourt 發表於 22-4-19 16:34
宜家覺得你安排幾早、幾好又點?!最後睇有無運.
yes, 就係咁, 所以先吾知Book 吾book 另外機票, 定係等等等..........

身同感受呀!

我幫囡囡買了 22/6  LHR (BA) > AMS > HKG (CX) , 有無得諗?
其實係一家四口子

回覆 teabag 的帖子

book咗ba六月頭回港,但取消嘅機會好大,於是買咗cx轉機返香港,倫敦坐漢沙飛德國轉CX回港,感覺上CX穩陣啲. 轉頭改埋酒店.叫做安樂啲,今日要打電話畀da退錢,等極都冇人接,
本來唔想煩,叫ba幫我轉機,同樣坐漢沙,但係佢要我自己打電話畀漢莎問學生票的兩個行李是否可以照舊,而且漢莎飛香港有機會轉時間,咁即點呀?後尾我都有打電話,但係香港漢沙嘅辦事處冇人聽,我真係怕咗BA,所以我轉買cx

一家三口 發表於 22-4-19 17:24
我幫囡囡買了 22/6  LHR (BA) > AMS > HKG (CX) , 有無得諗?
我有諗過, 之前見到你地係CX到提起, 我有即時去睇過, 但原來日子學校未得, 要25號先得,
我頭先又再睇多一次所有轉機, 發覺QARTA既轉機既時間好。。。。但唯一担心係佢會隨時比HK ban.

我都有想過買CX 26號, 停CDG呢隻, 好似CX穩陣d, 呢隻轉機OK ma, 你地CX有睇開, 可否比下意見, 謝謝。

lazycat19 發表於 22-4-19 17:34
回覆 teabag 的帖子

book咗ba六月頭回港,但取消嘅機會好大,於是買咗cx轉機返香港,倫敦坐漢沙飛德國轉CX回 ...
下!!! BA咁架, 打上去可以幫你轉, 但又要你自己問行李?
你講完, 我徹底心碎

一家三口 發表於 22-4-19 17:24
請問你呢款係咪只係得22/6有, 還有其他日子嗎?

teabag 發表於 22-4-19 17:50
下!!! BA咁架, 打上去可以幫你轉, 但又要你自己問行李?
你講完, 我徹底心碎
...

上次囡囡新加坡轉機,係LHR 去新加坡 然後CX回港,當時佢問過地勤,因BA 係 寰宇一家,所以行李不用自己攞喎
其實係一家四口子

我原本4月訂咗 BA,取消航班得退款,無 alternative 航班安排。之後買 VS,同被取消,亦都係得退款。最後我地取消行程。

一家三口 發表於 22-4-19 18:18
上次囡囡新加坡轉機,係LHR 去新加坡 然後CX回港,當時佢問過地勤,因BA 係 寰宇一家,所以行李不用自己攞 ...

今天我打去ba問,佢話都叫我打去漢莎confirm.
‹ 上一主題|下一主題