用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 GCE IAL vs F.7 AL
樓主: socutebb
go

GCE IAL vs F.7 AL [複製鏈接]

jaycee_mami 發表於 22-8-21 09:38
據我理解,香港學生只能在Jupas和Non-Jupas兩條隊二擇其一,你揀了報Jupas聯招(佔大部分學額),大學就只 ...
原來無得同時報兩邊.

無乜野讀的課程係指AL嗎?

我覺得AL的內容好廣泛,如果學生升大學讀番相近科目,其實AL係一個好的基礎

我認為AL的問題只係派grade鬆手而已
但以內容計,其實係值得認真讀好佢

當然,香港好多人都冇心讀數理的
一心只係想過到海就神仙

其實如果唯持以往HKAL的課程內容
我一定會反對畀外地課程的學生申請本地大學
但DSE,唉
我是護書簿

losoco 發表於 22-8-30 14:11

我覺得AL的內容好廣泛,如果學生升大學讀番相近科目,其實AL係一個好的基礎

你説得正確。AL課程比DSE廣。以數理而論,大概多15%。但這15%有時可以是貫通理論的最主要部分。所以,AL 不止比 DSE 廣,而是比後者更適宜學習。像物理學,DSE居然把calculus 拿起!

不過,英國考評局派grade時,就把這個考試玩殘咗。舊時(1980)只派A,一般只是考試人數的8%。後來越派越鬆, 2000時已經是20%。在2010年被逼加個A*。但現在拿 A* 的都有15%。可能很快會有
A ** 出現了。

問我? 我不大清楚AL課程. 只知道好多人都話DSE好多野讀同埋多D科.

DSE 相對較多科要讀
例如英國升學 AL 考3科可以
DSE 要 4C+3X 考7科
中英通唔計 數通常要加M1/2才算1科

Poyau 發表於 22-8-31 06:32
DSE 相對較多科要讀
請問英國升大學考AL是否考3科就可以? 可以只考3科理科不考英文科 ? 還是要考IELTS?

pccw2017 發表於 22-8-31 11:01
請問英國升大學考AL是否考3科就可以? 可以只考3科理科不考英文科 ? 還是要考IELTS? ...
可以三科science 都得。如果冇考GCSE 英文成績達標就要考ielts

Brianmommy 發表於 22-8-31 11:52
可以三科science 都得。如果冇考GCSE 英文成績達標就要考ielts
請問GCSE 英文成績達標, 何謂達標 ?

Poyau 發表於 22-8-31 06:32
DSE 相對較多科要讀

這個正是DSE的缺點
又想博又想深
又要作為中學畢業用,又要作為考大學用
英制就是先讓學生在GCSE讀闊一些,8至10科,可文理商語言兼具
到AL就選3至4科有興趣和能力的專心讀得深入一點作為大學入學門檻

最好笑係我在facebook見過人話覺得英國數學水平低
莫講話今年英國有人獲得fields medal
其實佢地AL最多人考的就係Maths
你可以話Maths這科不算好深
但我覺得整體與M1+Core差不多
但在香港考M1或M2夾埋唔夠四分之一
我是護書簿

pccw2017 發表於 22-8-31 12:44
大學網頁有寫的,但係為免麻煩,我仔都考埋ielts

Brianmommy 發表於 22-8-31 14:09
大學網頁有寫的,但係為免麻煩,我仔都考埋ielts
收到. 謝謝!

pccw2017 發表於 22-8-31 11:01
請問英國升大學考AL是否考3科就可以? 可以只考3科理科不考英文科 ? 還是要考IELTS? ...

英國升大學 AL考3科可以
科目組合視乎想入讀什麼課程
英文不用考AL 可以考IELTS或其他
英文要求參考心儀大學/課程要求

pccw2017 發表於 22-8-31 12:44

GCSE 英文 C/4 為合格
(4 Standard Pass 5 Strong Pass)
有大學要求 C/4 亦有 C/5 甚至 B/6
看看心儀大學/課程要求

Poyau 發表於 22-8-31 18:14
GCSE 英文 C/4 為合格
(4 Standard Pass 5 Strong Pass)
有大學要求 C/4 亦有 C/5 甚至 B/6
好的, 謝謝!!
‹ 上一主題|下一主題