用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 巴黎戴高樂機場 (CDG)
go

[英國] 巴黎戴高樂機場 (CDG)   [複製鏈接]

請問有無人係呢個機場試過轉機返HK?
由LHR飛去係 CDG Terminal 2A,  要轉去返HK機係Terminal 2E.....請問距離遠嗎?  要搭列車嗎?  係咪當中有指示前往?

轉機停留3hr., 請問係咪時間好夠呢?   

因為轉機, 我相信應該不用拿行理, BA + CX, 行理會直返由LHR 直接去HK

謝謝!
   10    0    0    0

teabag 發表於 22-4-20 12:06
由LHR飛去係 CDG Terminal 2A,  要轉去返HK機係Terminal 2E.....請問 ...

你可以上戴高樂機場睇一睇個地圖。應該搭一個站單軌列車

teabag 發表於 22-4-20 12:06
由LHR飛去係 CDG Terminal 2A,  要轉去返HK機係Terminal 2E.....請問 ...

疫情情況下會否要出境再入境?我都想諗轉機,擔心緊呢個問題,因而仔仔只16歲以下

Terminal 2A去2E要搭列車,但係唔算難又唔算遠,好似香港機場裏面啲列車咁,有清楚指示嘅。

如果行李直掛嘅話,唔需要太擔心。

21年8月CDG 我坐CX ,見轉機嘅人喺gate 再 check 多一次documents,所以最好早啲去gate.  

Chole 發表於 22-4-20 14:43
Terminal 2A去2E要搭列車,但係唔算難又唔算遠,好似香港機場裏面啲列車咁,有清楚指示嘅。

如果行李直掛 ...
謝謝回覆,但agent叫我再考慮下先, 因為今日既票價已經去到 HK$萬8一張  econ ticket 而又不是直航

teabag 發表於 22-4-20 15:30
謝謝回覆,但agent叫我再考慮下先, 因為今日既票價已經去到 HK$萬8一張  econ ticket 而又不是直航

真係好貴喎!

Chole 發表於 22-4-20 15:31
真係好貴喎!
係, 我再計下即使買多2套另外機票都無呢一套CX咁貴

萬8,不是直航,太貴

回覆樓主:

我現在已經confirmed 由CDG 回港,但現在諗緊由LHR 去CDG ,住一晚定兩晚先回港,因為驚第一程機有任何delay ,就大件事,駁唔到回港的航班。如果住兩晚,可以玩一日Paris ,但唔知CDG 有冇檢測中心,請問有冇人知道呀?

我剛剛係CX官網見到GBP800,你買來回?

lattebagel 發表於 22-4-20 16:16
我剛剛係CX官網見到GBP800,你買來回?
單程啊, 我今朝見到既吾係呢個價$, 而且係有4班時間可以揀的, 我就係覺得貴, 所以打去問下agent叫佢幫手check, 佢都係見到要GBP1084.87, 佢仲話其實由CDG 去HK個程暫時有ok 多機位的, 貴在由LHR去CDG個程BA 機,話BA放得好小位出來。。。
見到你寫完, 我頭先去CX web 睇易架又變返GBP800, 但得返一班時間揀。

咁真係海鮮價, 真係要時時keep check wor.

吾係wor, 我計計下個Agent 係咪可能真係幫我計左來回??
計返HK$, 都係萬鬆d, 點解萬8咁多呢。。。。。

我明天又打去再check下先

六神無主時,真係數口都差d

真係玩死我哋班家長及小朋友

TTEE1819 發表於 22-4-20 15:35
萬8,不是直航,太貴
就算直航都太貴。

樂B媽媽 發表於 22-4-20 16:02
我現在已經confirmed 由CDG 回港,但現在諗緊由LHR 去CDG ,住一晚定兩晚先回港,因為驚第一程機有任何dela ...
痴線!返香港好難呀!

我現在已經confirmed 由CDG 回港,但現在諗緊由LHR 去CDG ,住一晚定兩晚先回港,因為驚第一程機有任何dela ...

請問你熟CDG機場嗎?知唔知道轉機係咪好困難,指示唔清楚,我見另一個谷講好似好難handle 轉機

lattebagel 發表於 22-4-20 23:38
請問你熟CDG機場嗎?知唔知道轉機係咪好困難,指示唔清楚,我見另一個谷講好似好難handle 轉機
...

完全唔熟,所以才想知機場有冇檢測做

CDG Covid test:

https://www.doctolib.fr/centre-depistage-covid/roissy-en-france/depistage-covid-aeroport-charles-de-gaulle

法國返香港文件比較多,領事館講得最淸楚:

https://hongkong.consulfrance.org/Covid-19-Travelling-from-France-to-Hong-Kong?fbclid=IwAR3JOfrk-ybDWRvHXEuA0ZEh4RPLyemoudfvPb575Cntp7iP3X0UBJjhFAA

回覆 Chole 的帖子

唔知有冇睇錯,由London去CDG轉機返香港,法國上機要有法國政府認可嘅PCR Test? 咁如果之前一日喺London機場做嘅PCR Test係咪唔啱用?但係轉機中間只有兩三個鐘,邊做得切?

同埋18歲以下要有家長或者監護人簽名嘅同意書先可以比小朋友上機?
大家知唔知係咪要咁? 請多多指教一下🙏🏻

terencekwong 發表於 22-4-21 16:00
回覆 Chole 的帖子

唔知有冇睇錯,由London去CDG轉機返香港,法國上機要有法國政府認可嘅PCR Test? 咁如果 ...

Transit CDG 唔使另外再做COVID test 。

總之UK test 要係48小時內,由CDG flight departure time 計。

我只係答另一JM 如果停留法國一兩日,要求嘅文件比較多。
‹ 上一主題|下一主題