用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽奬學額本區及他區比例
go

大抽奬學額本區及他區比例 [複製鏈接]

請問大抽獎有冇只給予一個比例學位予他區,還是大家均等機會,同一個banding 邊個好彩邊個先取。謝謝!
   4    0    0    0

avalmc 發表於 22-5-25 10:52
回覆 Poyau 的帖子

多謝分享,最近幾年移民少左學生,學位依然供不應求,曾和沙放乙一,哪一個較好了?&#1 ...

沙崇  

謝謝

avalmc 發表於 22-5-25 14:07

都喜歡的,就是有點遠

喜歡就好 乙1要二選一 選間喜歡

回覆 acgy 的帖子

多謝意見同分享🙏🙏,會填多幾間B1學校

都喜歡的,就是有點遠

avalmc 發表於 22-5-24 22:44
回覆 tpmon 的帖子

請問乙部的第四或第五志願可以填B1學校嗎?有機會進嗎?如果在乙部填其他區的B1學校是 ...

確定BAND1, 當然儘填BAND1啦, 你搏唔到最差咪又只係BAND2學校, 幹嗎要自我放棄機會, 就算可能性只係0.1%, 我都會照搏.

avalmc 發表於 22-5-25 10:52

多謝分享,最近幾年移民少左學生,學位依然供不應求,曾和沙放乙一,哪一個較好了?&#1 ...

乙1考慮沙崇 小朋友喜歡這間嗎?

多謝分享,最近幾年移民少左學生,學位依然供不應求,曾和沙放乙一,哪一個較好了?🙏小朋友讀書自覺性高,沒壓力,喜愛畫畫,性格活潑🙏

本身係九龍城小學,但覺得B1學校選擇唔多,女校瑪利諾修得好少位,除去LS剩下英華,旅開,培正位都少,所以轉回沙田區升中,想瑪利諾修放乙4或5搏下,謝謝分享🙏

請問乙部的第四或第五志願可以填B1學校嗎?有機會進嗎?如果在乙部填其他區的B1學校是 ...

沙田區可盡填本區/他區B1/英中
之後選馬崇/鄭榮之保底
假使派不到心儀 B1A生叩門有優勢

你的本區是九龍城網嗎? 如是,可盡填本區和他區B1中學,才填B2中學。  留意本區的熱門B1中學,有些放乙2、乙3、乙4是入不到的。

如不是九龍城網,特別B1位不足的區,盡填本區和他區B1中學風險大。

請問乙部的第四或第五志願可以填B1學校嗎?有機會進嗎?如果在乙部填其他區的B1學校是否可取了?小朋友B1A,中英數嘗2次呈分試平均93分,操行A,沙田區,鍾意曾肇添,沙崇及瑪利諾修,不知如何抉擇謝謝🙏

tpmon 發表於 22-5-15 01:38
我有個朋友在其他區,日日迫問老師。老師頂佢唔順,最後說了排在她孩子之後還有一批邊緣人。

就憑老師以 ...

謝謝分享!等我再問下老師先。好多謝你耐心解答。

YUKISHING 發表於 22-5-15 01:30
我諗老師都好難答你是否B1C還是B2A,最危險就係邊緣人,派到第一志願固然好,就驚派唔到,如果隨機號碼又 ...

我有個朋友在其他區,日日迫問老師。老師頂佢唔順,最後說了排在她孩子之後還有一批邊緣人。

就憑老師以上那一句,我那位朋友用了Band 1生大抽獎排位的方法,結果真的對了入了第3志願都是Band 1中學。

tpmon 發表於 22-5-15 01:24

如果估對是Band 1C 生,你這樣排當然ok,而且是超保守。

我諗老師都好難答你是否B1C還是B2A,最危險就係邊緣人,派到第一志願固然好,就驚派唔到,如果隨機號碼又靠後真的不敢想象。

YUKISHING 發表於 22-5-15 01:21
就係驚估錯Banding,學校話上年得一個入丘中,反而多咗學生入銀禧,但以往學校入丘中都有好幾個。呢邊熱門 ...

照聽老師講啦,可能老師知道今年九龍城網因多人移民比以往多位。

YUKISHING 發表於 22-5-15 01:14
謝謝回覆。我仔心儀黃笏南,但又驚博唔到,乙一揀佢,老師建議乙二揀何官或者陳瑞琪,宜家頭疼緊點樣排位 ...

如果估對是Band 1C 生,你這樣排當然ok,而且是超保守。

但如果是B2A 生,恐怕不知派到乙幾。

報紙今年說九龍城區多人移民,話位多了,看你信不信報紙。如果是真,放乙二B2A校 即是信報紙博一博。

tpmon 發表於 22-5-15 01:01

B1C/B2A邊緣人,如問不到老師好實是B1C生,建議只可博一間B1 ...

就係驚估錯Banding,學校話上年得一個入丘中,反而多咗學生入銀禧,但以往學校入丘中都有好幾個。呢邊熱門嘅B2A應該何官和陳瑞琪,聽你咁講乙二揀呢兩間都危險。

YUKISHING 發表於 22-5-15 00:58
請問九龍城區男仔如果係B1C和B2A邊緣人甲一和乙一揀黃笏南有機嗎?還是丘中?乙二揀B2A頭的學校ok嗎?謝謝 ...

所以你要死追問老師孩子好實的Banding。

Band 1C生和Band 2A 生strategy 完全唔同。
‹ 上一主題|下一主題