用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 倫敦返港坐漢莎航空
樓主: mama64
go

[英國] 倫敦返港坐漢莎航空   [複製鏈接]

Kmee@@ 發表於 22-6-16 17:08
溶斷咗
原來原定昨天下午到港的漢莎,因機件故障延誤15小時,到港後好多人既核酸檢測過咗48小時,違反了599H 條例,引發禁飛五天,被延誤既旅客遲咗一日至到,佢哋要即刻book 多一日酒店至比上機。真係人都顛。

yuyueng 發表於 22-6-16 20:25
原來原定昨天下午到港的漢莎,因機件故障延誤15小時,到港後好多人既核酸檢測過咗48小時,違反了599H 條例 ...

Kmee@@ 發表於 22-6-16 20:27
咁即係話21 號飛22號到既無事?

yuyueng 發表於 22-6-16 20:51
咁即係話21 號飛22號到既無事?

21號唔可以着陸香港。穩陣啲問一問航空公司21號飛有沒有被取消。

yuyueng 發表於 22-6-16 20:25
原來原定昨天下午到港的漢莎,因機件故障延誤15小時,到港後好多人既核酸檢測過咗48小時,違反了599H 條例 ...

請問48小時不是以原訂時的schedule time 嗎?

Kmee@@ 發表於 22-6-16 20:27

呈陽性嘅乘客都關航空公司事,呢個係咩邏輯,關間實驗室事還說得通。

lm251099 發表於 22-6-16 21:03
請問48小時不是以原訂時的schedule time 嗎?
我起FB 人地咁講既,不過睇番樓上post 出嚟嘅政府公告又唔係喎,但因為漢莎機件故障延誤十幾個鐘,乘客真係要臨時book 多晚酒店,book 多晚唔係問題,怕book唔到咋。

Kmee@@ 發表於 22-6-16 20:55
21號唔可以着陸香港。穩陣啲問一問航空公司21號飛有沒有被取消。
佢哋電話係打唔通架

yuyueng 發表於 22-6-16 22:20
佢哋電話係打唔通架

有人打咗去漢莎,22/6到港冇問題。

yuyueng 發表於 22-6-16 22:16
我起FB 人地咁講既,不過睇番樓上post 出嚟嘅政府公告又唔係喎,但因為漢莎機件故障延誤十幾個鐘,乘客真係 ...

如果航班 delay 而延遲入住,唔使遲一日離開酒店,離開酒店嘅時間係跟 scheduled arrival,唔係 actual arrival。

pauline_c 發表於 22-6-17 10:11
如果航班 delay 而延遲入住,唔使遲一日離開酒店,離開酒店嘅時間係跟 scheduled arrival,唔係 actual ar ...

係要book多一日遲一日check out的,跟actual arrival time/date.

我朋友之前因為flight delay 過左0000到港,一落機已被通知要book多一日,即時打電話比酒店,安排好先可以再做test各樣,搞到好遲先到達酒店。

YuYuMother 發表於 22-6-17 10:24
係要book多一日遲一日check out的,跟actual arrival time/date.

我朋友之前因為flight delay 過左0000到 ...

如果酒店無房延長多一日咪好大鑊?而家咁難 book 隔離酒店

pauline_c 發表於 22-6-17 10:47
如果酒店無房延長多一日咪好大鑊?而家咁難 book 隔離酒店

係呀,當時幫佢睇政府網頁都係話跟scheduled time,落機時話要book多日人都癲。

當時同機好多人搞酒店搞咗好耐,佢好彩book左嗰間可以比佢extend 多一日,先叫快啲到酒店咋…….

YuYuMother 發表於 22-6-17 10:55
係呀,當時幫佢睇政府網頁都係話跟scheduled time,落機時話要book多日人都癲。

當時同機好多人搞酒店搞 ...

唔該晒你呀 ~

回覆 YuYuMother 的帖子

https://www.coronavirus.gov.hk/chi/inbound-travel-faq.html#FAQB6
B15 如果我的航班延誤或提前起飛,如何計算出發前的測試結果和酒店預訂的時間?

就登機要求而言,相關海外/台灣到港者出發前測試的指明以指定航班的預定起飛時間為準;而指定檢疫酒店預訂的指明以指定航班的預定抵港日期為準。 相關內地或澳門到港者出發前測試的指明是以預定抵港日期為準。 因此,登機要求不受航班延誤或提前起飛影響。
------------
以我的理解,PCR 不用重做,但酒店便要看看(actual arrival time ) 會否delay 過了十二點了。

Kmee@@ 發表於 22-6-17 10:06
有人打咗去漢莎,22/6到港冇問題。

系呀,我見FB有人話系計抵港日期,漢莎官網仲有賣21號機既機票。

dcba 發表於 22-5-31 14:51
分別要做4樣嘢:
1)漢莎係可以起飛前23小時起check in 免費揀位
2)CX係起飛前48小時check in 免費揀位。 ...

Hi 唔好意思,我想問下漢莎個Digital DocumentCheck 只系for Upload PCR?其他文件如針紙及隔離酒店資料點Upload

回覆 yuyueng 的帖子

我都想知!🙏🏻

mama64 發表於 22-6-22 09:10

我都想知!🙏🏻
漢莎個DigitalDocument Check 入去後有2項比你選,一個項只系比只upload健康證明既人,我一開始選呢個系錯,佢之後send Email比我話仲有其野要upload,我再認真望下重新再入去,發現原來第二欄系可以自己選擇upload咩入去,然後save,我再upload入去時唔夠8小時,可能就無回覆我啦,不過漢莎去德國,呢架細機,加上香港人唔多,我仔最後用hard copy比職員check,佢系甘意望下咋,check in 加過關用左半個鐘。

萬分感激你的分享!
‹ 上一主題|下一主題