用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Monash Unversity 2023/2入學揮手區
樓主: WingKanMa
go

[澳紐] Monash Unversity 2023/2入學揮手區   [複製鏈接]

janssenma 發表於 22-10-13 08:48
你好,請問你大約在何時申請的?

阿女由foundation上的,在學期前就申請學系,但中途可以改,她就是例子,她最後更改在最後一個學期

WingKanMa 發表於 22-10-13 09:57
阿女由foundation上的,在學期前就申請學系,但中途可以改,她就是例子,她最後更改在最後一個學期
...

謝謝你!

我女2/2023入讀醫科foundation 。有冇人由foundation成功升讀醫科?會唔會好難?

ppsfung 發表於 22-10-13 17:57
我女2/2023入讀醫科foundation 。有冇人由foundation成功升讀醫科?會唔會好難?
...

好似要過幾關,要考ISAT, 10月interview 和foundation成績要有90分,其實都唔容易

ppsfung 發表於 22-10-13 17:57
...

請教什麼是醫科foundation? 在Monash有foundation是bridge去醫科嗎?謝謝!

janssenma 發表於 22-10-14 08:34
請教什麼是醫科foundation? 在Monash有foundation是bridge去醫科嗎?謝謝!

係。如樓上所講,ISAT、foundation 90分,interview 達到要求就可升讀醫科。

WingKanMa 發表於 22-10-13 21:33
好似要過幾關,要考ISAT, 10月interview 和foundation成績要有90分,其實都唔容易
...

ISAT已考了。
知道知以往有大約有幾多%可以升到醫科?foundation 90分算唔算難?是否肯勤力認真讀就得?

ppsfung 發表於 22-10-15 02:04
ISAT已考了。
知道知以往有大約有幾多%可以升到醫科?foundation 90分算唔算難?是否肯勤力認真讀就得?

90分其實唔難,如ISAT已過,interview可能係最難的一關。這部份資料我沒有,我女有同學仍未interview, 都過咗ISAT, 等他過埋有消息再向大家update

回覆 ppsfung 的帖子

你好,我嚟緊讀Monash Final Year (5th year) Medicine. international 入嘅話首先要public exam 成績,當年Monash要求嘅係dse best 5要全部5或以上。然後ISAT再interview,各佔1/3
我下年將會run Monash 香港學生會同埋 澳洲香港醫學協會(HKMSA)。如果對Monash入學或者關於讀醫嘅歡迎提問:))

大家的小朋友幾時去澳洲?我女兒已經在澳洲,準備得7788,下星期一就會入住宿舍了

回覆 WingKanMa 的帖子

Hi,
I will fly to Oz with my son in mid Feb. He will be in Caulfield campus.

Hi, 仔仔自己租地方or住宿舍?阿女入咗宿舍住,每星期有3次Greet and Meet去識朋友,so far都識應宿舍生活

WingKanMa 發表於 23-1-13 21:27
大家的小朋友幾時去澳洲?我女兒已經在澳洲,準備得7788,下星期一就會入住宿舍了
...

阿囡明天做核酸檢測,6 Feb 飛,7 Feb 10:50 MEL。
阿囡自己去澳洲,已收到學校接機嘅email, 住 Peninsula Studio 宿舍。

YeungYe 發表於 23-2-3 14:36
阿囡明天做核酸檢測,6 Feb 飛,7 Feb 10:50 MEL。
阿囡自己去澳洲,已收到學校接機嘅email, 住 Peninsul ...

可以叫阿女有時間落greet and meet認識宿友,每星期2、4和日都有,阿女話什麼國籍的人都有,修讀有PT, OT, nursing, Education 和Business ,都有小組認識,分享,另大家都更容易識認

WingKanMa 發表於 23-2-3 14:51
可以叫阿女有時間落greet and meet認識宿友,每星期2、4和日都有,阿女話什麼國籍的人都有,修讀有PT, OT, ...

Thanks.

YeungYe 發表於 23-2-3 14:36
阿囡自己去澳洲,已收到學校接機嘅email, 住 Peninsul ...

因阿女二月尾飛,我想問下而家入澳洲境內有什麼要求?謝謝
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 23-2-14 02:25

https://www.health.gov.au/sites/default/files/2023-01/covid-19-testing-requirements-for-travellers-from-china-hong-kong-and-macau.pdf

Crabtree 發表於 23-2-14 02:25
需要48hrs內PCR test.

是否去政府檢測中心做,手機短訊結果接受嗎?還是一定要比錢做的呢?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

Crabtree 發表於 23-2-15 01:44
是否去政府檢測中心做,手機短訊結果接受嗎?還是一定要比錢做的呢?

去社區中心做,同佢講for 入澳洲境用,一樣要收錢,24hr出報告$130, 12hrs出就$240, 如無記錯。佢出電子版,可自己印出黎以防萬一。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊