用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如果培育及發展資優小朋友?
樓主: happy.4ever
go

如果培育及發展資優小朋友? [複製鏈接]

回覆樓主:

My child :
147 , superior memory and spatial intelligence.

父母相量過: 學業上 :不超前,零補習
(避免減低在學校學習興趣 and 專注力),早睡(before 9)

生活: 玩樂同普遍小朋友無異

結果:專注力極高,非常自動自覺
學業 :傳統津小畢業。小學由頭帶到尾的級一,
Now 中學(坊間所講嘅直資神校學生)較以前自覺性更高,完全自己攪掂 ,仍然零補習。不用父母操心

仍然早睡(before 10pm)

結論:係咪一定要走快些,好睇你想要啲咩outcome

有時,平淡是福
At least 佢可以在讀書之餘,有充足嘅玩樂時間。甚少打喊露,經常笑。開心享受每一天。

Greylay 發表於 22-10-4 11:47

每個家長和同學有自己取向.生活得合意便可.
快慢,真係見仁見智.
有時,平淡確是福.

然而, 資優特質.希望得到發揮,家長充滿期望,也是合理.
真是各司各法.

Greylay 發表於 22-10-4 11:47

好奇問一下有無玩體育運動?早睡的男孩身體發育應該幾好。
注重休息係非常非常重要的一件事。

是女生?

ABC-DAD 發表於 22-10-22 17:30
好奇問一下有無玩體育運動?早睡的男孩身體發育應該幾好。
注重休息係非常非常重要的一件事。

係呀,女生。完全零運動細胞。不過好喜歡玩board games

Greylay 發表於 22-10-22 18:38
係呀,女生。完全零運動細胞。不過好喜歡玩board games
文靜。電腦技能強嗎?

唔強。只係ok , 不過從小記性特別好。諗嘢好logic , 喜歡跟大人傾計多過跟小朋友玩。

Board game 發生(展)邏輯思維同解難能力都好吖,外語(掌)握應該不差吧?
社交能力也得到發展,性格開朗,自然人緣好。

長處真係在讀書方面(音,體都不出色),不過學業上沒見到特別dominant 嘅科目(好多gifted 都Maths 好叻),只係勝在all round , 各科平均

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:12
Board game 發生(展)邏輯思維同解難能力都好吖,外語(掌)握應該不差吧?
社交能力也得到發展,性格開朗 ...

外語掌握係幾好。特別發音,超級準繩

Greylay 發表於 22-10-22 19:15
長處真係在讀書方面(音,體都不出色),不過學業上沒見到特別dominant 嘅科目(好多gifted 都Maths 好叻) ...
All round係讓父母最幸福的苗。

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:17
All round係讓父母最幸福的苗。

Thx

Greylay 發表於 22-10-22 19:17
外語掌握係幾好。特別發音,超級準繩
可以試下一家人玩下射箭或氣手槍,南華會幾有水準架。
係極度要培養專注力同提升心理質素嘅事。

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:21
可以試下一家人玩下射箭或氣手槍,南華會幾有水準架。
係極度要培養專注力同提升心理質素嘅事。
...

好提議喎,thx suggestion

Greylay 發表於 22-10-22 19:12
唔強。只係ok , 不過從小記性特別好。諗嘢好logic , 喜歡跟大人傾計多過跟小朋友玩。
...
高中前最好要補強,好重要x3,真的重要。
對大學進修好有用。

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:28
高中前最好要補強,好重要x3,真的重要。
對大學進修好有用。

你意思係中三要開始谷谷佢?中四先谷就遲,right ?

Greylay 發表於 22-10-22 19:33

你意思係中三要開始谷谷佢?中四先谷就遲,right ?
谷就不必咁嚴重,中三前功課輕鬆應付到,中一就可以正規一啲學下電腦技,不單未來做project 得心應手,擴闊升學進修路都好有利。

ABC-DAD 發表於 22-10-22 19:40
谷就不必咁嚴重,中三前功課輕鬆應付到,中一就可以正規一啲學下電腦技,不單未來做project 得心應手,擴闊 ...

IC

回覆 Greylay 的帖子

我估你地自己有哂計劃,我多口講下啫,見你另一個貼有19頁,睇左一陣。
好。平常心看待。

睇咗你今天在另一post 內容。非常同意。

大家好!我第一次喺資優個forum出post,請大家多多指教!

睇左好多post,好有共嗚,但我從來冇幫個仔做test,所以唔知佢係唔係真係資優。

我個仔學嘢好快,中一已經考左兩種樂器8級,5級樂理滿分,但學校生活就唔太開心,小學成日俾老師投訴佢坐唔定,上堂成日搞搞震,擦膠間尺都玩餐飽,但佢成績都ok,所以我都冇理佢(其實鬧又鬧過,勸都勸過,不過都冇改善)。

上到中學,傳統地區Band 1 學校,日日話返學好悶,唔想返學,學習態度好差。疫情時有電腦俾佢上網之後就更加懶散,沉迷打機,令我好頭痛!

今年送左佢去外國寄宿學校,學校活動超多,我搵佢佢都唔聽電話,留言又唔覆,好似唔見咗個仔咁!最近學校出左Report, 大部分科目評語都麻麻,似乎問題依然存在(emoji)

講到活動,我仔最鍾意玩扭計骰,你地可以考慮俾小朋友玩下。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊