用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 副學士選哪間好?請大家幫幫忙懂的比點意見 ...
樓主: Linex
go

副學士選哪間好?請大家幫幫忙懂的比點意見 [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 22-7-23 07:44
我想問問,恆大bba係咪學士學位?可唔可以申請政府$30,000資助?如果未放榜前有CO,可唔可以等到放榜,睇下 ...

BBA就是工商管理學士

根據恆大網頁的資料:2022/23學年的資助額將增至港幣33,200元。

至於留位費的問題,你直接打電話去入學組問吓。

妹妹頭    發表於 22-7-23 13:32

bbbusy 發表於 22-7-23 13:30
BBA就是工商管理學士

根據恆大網頁的資料:2022/23學年的資助額將增至港幣33,200元。

今天打了電話去恒大,無話收、無話不收、指是說要睇收生情況,校早己在恒大五月份己報名,聽恒大客服說,今年報讀自資課程人數,比往年2021年多很多。

Linex 發表於 22-7-23 17:59
今天打了電話去恒大,無話收、無話不收、指是說要睇收生情況,校早己在恒大五月份己報名,聽恒大客服說, ...
咁要幾時為deadline,即係幾多號前知?幾多號之後都未收到通知就當唔收?

妹妹頭 發表於 22-7-23 18:02
咁要幾時為deadline,即係幾多號前知?幾多號之後都未收到通知就當唔收?

客服答案也不肯定,話會直到8月尾也派 學位。

女兒平時中文,在學校合及,真是古不到 衰在 中文,世事難料。

Linex 發表於 22-7-23 18:06
女兒平時中文,在學校合及,真是古不到 衰在 中文,世事難料。

有冇appeal?
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 22-7-23 18:41
有冇appeal?

中文有appeal。

Linex 發表於 22-7-23 19:15
中文有appeal。

可能appeal成功
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

今天打了電話去恒大,無話收、無話不收、指是說要睇收生情況,校早己在恒大五月份己報名,聽恒大客服說, ...

每年都有申請人攞咗offer但唔讀。繼續keep住聯絡,比誠意,有志者事竟成。雨過天青,祝成功!

醒目開學勳章 王國長老

提提你
恆大BBA的話,因資助模式係NMTSS,申請要求需要dse達3322
所以恆大如果肯破例收你女女,你嘅學費係要俾全費,即$86750

我之前已打去NMTSS問過,而我同你情況一樣,中文2咗

但如果Jupas有派UGC/ sssdp課程,(即中文2都破例收),就唔需要3322都可用資助學費

所以你要計清楚條數。anyway祝你女女心想事成

bbbusy 發表於 22-7-24 12:59
每年都有申請人攞咗offer但唔讀。繼續keep住聯絡,比誠意,有志者事竟成。雨過天青,祝成功!
...

多謝,家長及啊女,現在都需要學習心情平復,而我努力鼓勵啊女,望將來。

鼓勵女兒 再次拿出勇氣,繼續努力。

Charlotte_mom 發表於 22-7-24 13:11

提提你

很有用,多謝你

Charlotte_mom 發表於 22-7-24 13:11

提提你
想問問,如果預早(放榜前)申請左恒大BBA,而又有CO可唔可以等到放榜後至決定交唔交留位費?同埋如果交左留位費,最終有8大收,又可唔可以退番留位費?我真係烏sir sir。

醒目開學勳章 王國長老

妹妹頭 發表於 22-7-24 15:51
想問問,如果預早(放榜前)申請左恒大BBA,而又有CO可唔可以等到放榜後至決定交唔交留位費?同埋如果交左 ...

如放榜前申請有co,dse 放榜你就要決定claim唔claim , 如claim,25/7前要俾留位費。畢竟自資大學都要進一步安排收生,唔可以由得申請人白hold offer

申請、留位、退費詳細你可睇呢度,各院校會有點唔同,但一般會規定如學生留位後有sssdp/UGC degree offer,就可以俾幾百蚊手續費去退返留位費

https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/2022%20Application%20and%20Admission%20Info%20(Chi)%20(For%20JUPAS%20Applicants).pdf

Charlotte_mom 發表於 22-7-24 16:04
如放榜前申請有co,dse 放榜你就要決定claim唔claim , 如claim,25/7前要俾留位費。畢竟自資大學都要進一 ...
清楚,明白晒。

Linex 發表於 22-7-24 13:17
多謝,家長及啊女,現在都需要學習心情平復,而我努力鼓勵啊女,望將來。

鼓勵女兒 再次拿出勇氣,繼續努 ...

只要俾心機讀,做人保持積極樂觀,一定有美好前途。趁暑假揀定學校後,一家人就開開心心去玩吓食吓,九月初囡囡就係一個大學生,去到人生另一個階段,到時會識到一班新嘅朋友,功課好快會好忙,祝享受大學生活。

想問問,如果預早(放榜前)申請左恒大BBA,而又有CO可唔可以等到放榜後至決定交唔交留位費?同埋如果交左 ...
據我知所有交既留位費都應該無得退.

可以!我朋友個仔放榜後响恆大交左留位費,終於有8大收!要只定時間内申請退回留位費,跟住我朋去恆大攞返張支票!

maggie789 發表於 22-7-25 22:11
可以!我朋友個仔放榜後响恆大交左留位費,終於有8大收!要只定時間内申請退回留位費,跟住我朋去恆大攞返 ...
但你朋友有冇申請政府資助?好似申請左資助要賠錢比政府。

妹妹頭 發表於 22-7-25 22:27
但你朋友有冇申請政府資助?好似申請左資助要賠錢比政府。

交左留位費先,冇咁快申請架!個個都係咁咪好亂!佢都要計埋人數架嫲,等啲人選定大學先!

所以我朋個仔呢頭交左留位費,嗰頭派彩有8大收,好快就向恒大攞返留位費!

妹妹頭    發表於 22-7-26 07:04
‹ 上一主題|下一主題