用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想安排去英國讀書,有冇好agent介紹
樓主: llc001
go

[英國] 想安排去英國讀書,有冇好agent介紹   [複製鏈接]

sleung2020 發表於 22-8-8 15:39
上面已經有唔少例子喇,例如無端端叫你去讀foundation

哦因為我仔低年班未去到呢個Level

wonglwy 發表於 22-8-8 14:36
完全係正常人的諗法。邊個唔知要自己做功課先?如果唔使另外收費有人俾意見你聽都冇防,講嚟講去最後都係 ...

上EK係想分享同收風,而唔係做無謂爭拗。 總之大家自己過濾同分析啦!

etoile 發表於 22-8-8 15:57
上EK係想分享同收風,而唔係做無謂爭拗。 總之大家自己過濾同分析啦!

係呀正確,如果冇具體例子只係一尾
叫人自己估猜謎語咁不如唔好講。講真大家都係成年人唔係細路仔真係唔係白癡的,就算係白癡都係有錢人都唔自在

Agent 都係搵飯食,如果一廂情願覺得佢會全心全意做義工係為咗幫你,咁就未免太天真。但係乜嘢案例都冇就淨係話agent呃人,亦都太武斷。同樣你都可以話買樓賣樓嘅agent 係呃人嘅,咁你係唔係唔搵地產舖頭,淨係自己上網搵樓盤?咁樣做當然可以啦,但係選擇就可能少咗,未必搵到你嘅心水。我個女今年大學畢業,之前去英國讀6th form 都係靠agent, 因為時間唔夠慢慢去做research, 用agent 真係慳咗好多時間。我用嗰兩間,一間出名的但個consultant 唔係咁好,一間細嘅反而比較貼心。所以自己提高警覺,貨比三家,收到agent嘅介紹,自己再做吓功課,搵agent搵學校,亦無不可

sleung2020 發表於 22-8-4 03:17
唔收學生錢,淨係收學校錢,呢個就係最大嘅問題,佢會照顧學校利益定學生利益多啲呢
...

Principal–agent problem

wonglwy 發表於 22-8-8 14:44
請問有沒有具體例子?等大家可以避雷?謝謝(emoji)(emoji)

以下樓生可算苦主

衷心感謝~(長文慎入)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873803

longlokma 發表於 22-8-4 09:00
所以公平啲講,要有合理期望。
始終一盤生意不是義工服務,不可能單纯以學生角度出發,更何況學生根本冇付 ...

同意。我覺得agent 有比意見,但自己都要搵資料。始終最後決定喺自己度。

gogogo333 發表於 22-8-9 15:37
Agent 都係搵飯食,如果一廂情願覺得佢會全心全意做義工係為咗幫你,咁就未免太天真。但係乜嘢案例都冇就淨 ...

點同,地產agent有收你佣

回覆樓主:

樓主冇再蒲頭,可能俾某啲 言論嚇親

ctslhkc 發表於 22-8-7 14:12
其實一般agent包咩服務?即是有咩佢會幫你做?例如介紹大學….

而家先答你唔知遲唔遲?我有兩個細路 ,前後上過4間agent。一般要先睇校內成績表,再問下你嘅要求,例如男女/男/女校,地點,會唔會特別鍾意音樂或者體育,學費,要唔要有scholarship等等。然後就畀十間八間學校你,亦都會同你約略分析下每間學校有乜特別,跟住叫你自己諗下想揀邊間。
除咗校內成績,部分英國學校會要求 睇ukiset成績,所以某agent一開波就會先叫你考ukiset,跟手介紹佢啲ukiset預備班   ,你就要考慮有冇咁嘅需要。
另一個老牌agent就統一要所有學生考佢嗰個assessment test,加埋校內成績家去介紹學校畀你。 佢呢個test已經沿用多年,某啲學校講明要達到某啲成績先會考慮application。

回覆樓主:

跟住就自己做功課揀學校,例如上英國D升學網站同mumsnet,或者上EK問下意見。揀到學校之後如果用agent,佢就會跟曬成個申請程序,包括考entrance exam同interview,直到有offer。有啲會幫手搞visa,免費或收錢。有D開學前有講座,亦會介紹下guardian 公司(或有掛勾,家長要再做功課)。
之後就唔好expect佢哋會有乜服務。

小時了了 發表於 22-8-8 10:43
Agent 只做佢代理嘅學校/大學,只會 sales 你佢代理嘅學校/大學課程。

唔好意思,想問點解Agent鍾意叫人報Foundation course?

mooie 發表於 23-1-10 18:25
唔好意思,想問點解Agent鍾意叫人報Foundation course?

唔好意思,我都唔知啊,我估 agent 收 foundation corse佣金高掛!

其實真係好多大A 都只會sell foundation  可能易搞 又無咁煩?  或者可能學校比多錢d.   貨比三家 真係搵多一兩間問下 比較下。自己分析下。
不過我自己本人都唔太buy d 大agent 覺得佢地唔係真係用心去幫咁。  

講真個句 大學UCAS 自己申請都得 唔一定要搵agent.  但如果想聽下opinion 都無咩蝕抵  反正都唔洗錢

mooie 發表於 23-1-10 18:25

排名較佳大學學位課程自行收生
A隼只可推介這些大學的 Foundation

Poyau 發表於 23-1-11 12:22

中學都係,本來好多香港學生可以讀啲好啲嘅學校,結果agent推好多香港學生去啲次等學校

sleung2020 發表於 23-1-11 13:41
中學都係,本來好多香港學生可以讀啲好啲嘅學校,結果agent推好多香港學生去啲次等學校
...

降格申請 成功在望 袋袋平安

Poyau 發表於 23-1-11 13:46
降格申請 成功在望 袋袋平安

垃圾agent咁多年真係害咗無數香港人

Poyau 發表於 23-1-11 12:22

如果係大學關連機構辦的 foundation, 一般符合條件可上番自己大學

mojai0109 發表於 23-1-10 21:42
其實真係好多大A 都只會sell foundation  可能易搞 又無咁煩?  或者可能學校比多錢d.   貨比三家 真係搵多 ...

UCAS個申請過程算簡單, 最難部分係從過百間英國大學選合適大學和課程, 如果早D決定會出國, 可考慮中三中四開始收下料, 去下教育展, 或者問下agent, 再自己研究下, 真的要花時間, 無捷徑
‹ 上一主題|下一主題