用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好? ...
go

[英國] 請問英國邊間大學讀 Mechanical engineering 比較好?   [複製鏈接]

我不太認識英國大學,請問各位家長可以指教一下嗎?
   14    0    0    0

Mattb 發表於 22-9-12 00:21

oxbridge

IC, Bristol, Southampton, bath

撇開牛劍,英國一些大學讀4年的mechanical engineering課程,讀完就有埋Master degree, 非常吸引。
我仔去年都是集中報這些,imperial, Bristol, Manchester, UCL同Warwick

唔計oxbridge 和IC, 最好就係Bristol, Southampton 和Bath, 近幾年都係。Manchester早五六年有news講左佢投放左好多錢建設新的engineering building, 可能已經建成,甚至已經啟用,你可在睇埋這間。

回覆樓主:

多謝樓上各位的意見,oxbridge 實在太高要求了,擔心入唔到,其實心儀 Imperial ,但又係怕入唔到,所有向各位請教仲有咩好D嘅大學(emoji)

Radiomama 發表於 22-9-12 09:17
撇開牛劍,英國一些大學讀4年的mechanical engineering課程,讀完就有埋Master degree, 非常吸引。
我仔去 ...

咁最好入咗邊間?

TTEE1819 發表於 22-9-12 09:21
唔計oxbridge 和IC, 最好就係Bristol, Southampton 和Bath, 近幾年都係。Manchester早五六年有news講左佢 ...

明白,謝謝。
其實邊度可睇到呢D大學嘅排名呢?

erralaw 發表於 22-9-12 01:30
IC, Bristol, Southampton, bath

收到,謝謝

sleung2020 發表於 22-9-12 00:39
oxbridge

這個太難,想找些保險D

Mattb 發表於 22-9-12 10:14
明白,謝謝。
其實邊度可睇到呢D大學嘅排名呢?

有好多排名可以參考。
你求其在google打mechanical engineering uk university ranking, 就睇到,睇多點無壞。

Mattb 發表於 22-9-12 10:12
咁最好入咗邊間?

最後阿仔放棄了IC, 揀了去美國。

如果心儀IC, 做好準備就行。靚PG+流暢personal statement ,10月報名就會早點做assessment 及interview, 成績好的可能在12月已收到offer; 過了early bird, 就要等到2月做assessment 和interview, 3月派offer.

TTEE1819 發表於 22-9-12 10:20
有好多排名可以參考。
你求其在google打mechanical engineering uk university ranking, 就睇到,睇多點無 ...

收到,謝謝

Radiomama 發表於 22-9-12 10:22
最後阿仔放棄了IC, 揀了去美國。

如果心儀IC, 做好準備就行。靚PG+流暢personal statement ,10月報名就 ...

經 UCAS 都要 interview ?

Mattb 發表於 22-9-12 10:49
經 UCAS 都要 interview ?

英國個別大學的一些科目仍是會安排interview的,以zoom進行,好方便。
我仔曾報的五間,就只有IC有assessment 和interview, 其他四間都沒有。

Radiomama 發表於 22-9-12 10:59
英國個別大學的一些科目仍是會安排interview的,以zoom進行,好方便。
我仔曾報的五間,就只有IC有assessm ...

明白,謝謝

TTEE1819 發表於 22-9-12 10:20
有好多排名可以參考。
你求其在google打mechanical engineering uk university ranking, 就睇到,睇多點無 ...

分科排名參考性低,學校本身名氣最重要,oxbridge以外就一定係ic同ucl,其它就差好遠

回覆 sleung2020 的帖子

雖然其他大學Mech eng可能比唔上牛/劍/帝/倫,但係UCAS有五個位,而牛劍只可二擇其一,亦需要有一兩間做保險。所以就假設頭三志願選牛劍/IC/UC,都應該研究下科排名放另外兩個選擇。我當年除劍橋/ICL外,選擇Southampton,一向係mech eng中堅大學;Bristol,因為參觀時同啲學生即場show佢哋個機械人打桌球project好好玩。另外我放咗一間幾乎冇條件收生嘅新大學(果然個offer係兩個E)。
當然我好彩全部有offer,但係唔係人人都會。有二線準備係好正常不過嘅。

beastiebistro 發表於 22-9-12 16:59

雖然其他大學Mech eng可能比唔上牛/劍/帝/倫,但係UCAS有五個位,而牛劍只可二擇 ...

我一向有睇你的分享,中肯,讚。

這裡很多新手家長,開始搵學校時無咩頭緒,真係需要你們有經驗家長無私的分享。

beastiebistro    發表於 22-9-12 17:26

beastiebistro 發表於 22-9-12 16:59

雖然其他大學Mech eng可能比唔上牛/劍/帝/倫,但係UCAS有五個位,而牛劍只可二擇 ...
英國的大學我不太熟悉,現在兒子也開始準備報UCAS,請問有那一、二間二綫大學可以考慮?謝謝🙏
‹ 上一主題|下一主題