用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 凡夫俗子在科大商學院生存之道
樓主: YolandaTam
go

凡夫俗子在科大商學院生存之道   [複製鏈接]

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:04
贊成佢做法!
打算做金融,都唔需要去exchange,快啲出來搵真銀好過!
好奇爸爸是否贊成阿女做同行呢?
我女今年DSE,A1-A3都係揀Accounting,我同爸爸都贊成,只要有目標,知道自己方向,就可以了。

妹妹頭 發表於 24-4-27 12:07
我女今年DSE,A1-A3都係揀Accounting,我同爸爸都贊成,只要有目標,知道自己方向,就可以了。 ...

做account,好像又話前景麻麻喎!好像話人工唔算好
不過我都唔熟呢個行情

妹妹頭 發表於 24-4-27 12:07
我女今年DSE,A1-A3都係揀Accounting,我同爸爸都贊成,只要有目標,知道自己方向,就可以了。 ...

支持多些年輕人入行

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:22
不過我都唔熟呢個行情

長做長有,近日報導美心集團會計經理在美心做了60年,今年103歲,我都建議公會前會長請她分享養生之道

何謂麻麻都係睇大環境和個人目標,會計未必令人發達,但都有不同方向發展

入行人工算低,入四大audit今年未必有2萬,如果有4年經驗四大年薪都有40幾萬,當然同 i bank 比真係小嘅

CPLA 發表於 24-4-27 10:58
ACCT 好多都可以tran.   你去credit transfer database 個page研究下

以Lancaster U 為例,出年2025 Spri ...

多謝你,我同佢講咗啦

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:05
想請教一下,Exchange 有咩實際好處呢?

如果搵啱U, 可以tran到15+ credits (tran到爛grade必修科更好),exchange 時只需要pass就可以tran.即係當你讀咗,但係唔計分,就唔會再影響個GPA。

Exchange本身都係一個幾好嘅體驗,local school 成長好似我仔咁出去獨立下都幾好,教學節奏文化以至同學協作方式都幾唔同,有得著。中間有時間去下短trip開下眼界,自己plan穿州過省,慳錢去屈蛇住喺朋友嘅hall….

前提當然唔好要defer啦,寫個Exchange report又有10000大元資助下。搵定summer intern,exchange完就返工。而家請summer intern好多都online interview,就算exchange前未搵到,去咗exchange都唔會影響揾工。

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:22
不過我都唔熟呢個行情

畢業人工我通常參考呢度:

https://www.hkcareers-free.com/2425mtguide

poonseelai 發表於 24-4-27 12:36

長做長有,近日報導美心集團會計經理在美心做了60年,今年 ...

我的確係向錢看既,我承認我市儈

CPLA 發表於 24-4-27 13:03
畢業人工我通常參考呢度:

https://www.hkcareers-free.com/2425mtguide

開唔到

liverpool2023 發表於 24-4-27 18:04
開唔到

Try this.

https://www.hkcareers.hk/management-trainee-salary-hk

gracelam 發表於 24-4-27 11:06
原來係小學, 做父母一定好心痛poor girl!

不過已經係過去式, 宜家錬成一身堅毅

心痛係一定嘅,但就係因為呢啲經歷中我哋同佢拍住上,用各種方法去解決問題,到今日佢仍然好多嘢會同我哋講,算不幸中之大幸。

liverpool2023 發表於 24-4-27 12:04
贊成佢做法!
打算做金融,都唔需要去exchange,快啲出來搵真銀好過!
好奇爸爸是否贊成阿女做同行呢?

佢爸係 「IT 佬」,做 Technology Management嗰邊,阿女 Account出身應該同阿爸唔同職能。佢爸對個女想入 Bank基本上係贊成嘅,因為人工福利算好。
阿女理想係喺四大行捱幾年,睇吓如果做嘅係 audit 會試吓考唔考到入 Bank 做 internal audit;如果係 Advisory 就留低或者去顧問公司;如果係 tax 就留低或者考稅局喎。
我哋家訓係「睇餸食飯」同埋「唔辛苦邊得世間財」,坦白講除非真係好 outstanding 嘅人,否則一般凡夫俗子,做嘢辛苦係預咗嘅。

CPLA 發表於 24-4-27 18:06

謝謝
同我收到既訊息一樣
三大發鈔MT係40-50k
所以我覺得做銀行業不錯啊!

YolandaTam 發表於 24-4-27 22:00
佢爸係 「IT 佬」,做 Technology Management嗰邊,阿女 Account出身應該同阿爸唔同職能。佢爸對個女想入  ...

係呀!我都是覺得銀行人工福利好
你女捱得就好呀!而家好少後生肯捱
你哋都會幫佢上車架啦!佢應該好快可以達到目標

在一般的會計師職業中,財務前景並不十分看好。一般而言,一位普通的香港會計師公會持牌會計師四五十歲時的薪酬大約在五六萬港元左右。當然也有少數具有解決複雜問題能力的會計師,他們能夠為老闆解決困難的商業及稅務問題,他們的月薪可能高達過百萬港元。因此,一個人未來的成功與否,主要取決於他們的解難能力。問題越困難複雜,所得的報酬自然會與之成正比。

在商業社會中,會計和法律都是非常重要的基礎訓練。回顧商界的CEO,很大比例都是出身於會計或法律背景。

依我個人的觀點,年輕人應該有宏觀的思維,設定合適的目標,以會計學作為起點,將不同的知識轉化為高效成功的管理人才。

FNN 發表於 24-4-28 02:24
在一般的會計師職業中,財務前景並不十分看好。一般而言,一位普通的香港會計師公會持牌會計師四五十歲時的 ...

月薪百萬好厲害啊!是什麼公司職位才可以有這個薪酬呢?

liverpool2023 發表於 24-4-28 08:13
月薪百萬好厲害啊!是什麼公司職位才可以有這個薪酬呢?

妳可以嘗試打開D上市公司年報睇吓,有部份會計師出身的高管,都過千萬年薪。

FNN 發表於 24-4-28 09:36
妳可以嘗試打開D上市公司年報睇吓,有部份會計師出身的高管,都過千萬年薪。
...

哦,咁嗰啲職位,已經唔係會計師了吧?
我知道渣打香港一姐只是港大文學士,不過呢啲應該唔關讀咩科事,係個人能力。

回覆樓主:

年輕人應該有更大的目標,並且不斷學習以促進個人發展。許多高階主管都是透過持續的學習來獲得不同的機會。學習能力成為年輕人成功的關鍵因素。

學習能力是一種動態能力,可以分為四個階段。第一個階段是吸收知識,這是一般人都能做到的。第二個階段是消化知識,很多年輕人在接受大學教育後都能達到這一階段。

然而,第三和第四個階段比較難以實現,只有成功的人才能夠達到。第三個階段是轉化知識,將消化後的知識轉化為實際有用的知識,並加以應用。最後一個階段是在商業場景中應用知識,這對大多數人來說是最具挑戰性的。

總結來說,年輕人應該通過終身學習來吸收不同的知識。持續地進行吸收、消化、轉化和應用才能最終實現宏觀目標。

FNN 發表於 24-4-28 09:36
...

年薪过千万,最大旧係bonus ,share options, 唔係月薪,非常少去到月球人,著名专科医生除外。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊