用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Computer science vs mechanical engineering
樓主: Mattb
go

[英國] Computer science vs mechanical engineering   [複製鏈接]

ElaiUKStudy 發表於 22-10-12 18:54
出路一定係CS! 我做咗IT 20+年,一直都缺人,這兩年更難請人,fresh graduate可以$25000左右,兩年經驗,$ ...

我仔做Fintech, fresh grad 時同兩年經驗都多過你講嘅人工,2年係$50K + , bonus 都非常好。Computer Science- Cyber Security, Software Engineering 都好好出路,基本上係公司搵人,唔洗自己去搵工。讀完一定要響外國做下,個profile 會靚好多。暑假在有名的大公司做Internship 都好重要。不過我仔唔係響英國讀。

twhkleung    發表於 22-10-13 00:29

978212 發表於 22-10-13 00:34
你仔喺美國讀書、返工?

已經返咗香港office 做,同一人工但交稅少好多。

ElaiUKStudy 發表於 22-10-13 08:26
你仔仔很優秀,當然可以找到更好的人工。CS出路很廣,專業也很多,人工差異在於公司規模,專業範疇等等。 ...

從做intern到畢業工作都係佢自己搞的,我哋從來冇插手,返香港工作都係佢決定咗先通知我哋

2jkidsfather 發表於 22-10-13 11:06
我想話,你以上提及的科技公司,大部份founders不是讀CS出身的

Maths 勁先係無敵

twhkleung 發表於 22-10-13 11:11
咁可以試下leeds,Nottingham, 进取d可试bristol,再加两間保險d,收开ABB,应該都会ok,不过beastiebistro ...

Bath 的CS 都好似幾好。

另外,我仔當年心儀的幾間都收咗,佢自己入大學faculty 的網站睇有關科目的course outline, 睇吓係唔係自己想要讀的。最後佢選了一間唔係我心水的,不過我冇比意見,結果他的選擇冇錯。所以家長們應該放手比自己仔女選擇。

‹ 上一主題|下一主題