用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)
發新帖回覆
樓主: cow
go

[英國] BNO VISA (18歲以上1997年6月30後出生)   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 22-10-19 14:43
這個政策目的不是去取代 student visa

的確唔可以取代student visa,因為唔係個個父或母會有bno。不過對可以用bno visa instead of student visa去英國讀中七或者大學嘅年青人嚟講,吸引之處唔係可唔可以比local fee ,吸引嘅地方應該係多個‘’機會‘’,讀完書(都起碼已經3、4年)可以試吓搵野做吓,之後多個機會比佢地揀邊度發展,留唔留低(攞ILR或者入藉BC)

經歷呢幾年疫情深深體會到人算不如天算,現在英國政府剛好出咗咁嘅政策,正正經經循正途多個機會或者出路旁身都唔係一件壞事

poonseelai 發表於 22-10-19 20:54
以前公司D英國同事,來港工作,申請UK non resident tax status, 只交香港稅,十分高興
...

正確的,英國稅務同美國個global tax concept 有d唔同的,交稅係睇tax residence 。正如攞咗bno visa (未入藉)如果係英國長居做野都要交稅,BC唔係英國做野申請咗non resident tax status就唔駛交英國稅的,但相對地你又唔會享受到全面BC嘅福利,例如even你係BC,仔女都唔可以一返英國讀大學就可以比local fee,一定要之前3年係英國長居(如果一係英國長居就又唔會係non resident tax status唔交英國稅的),所以我覺得英國個rule相對無咁rigid,而且都係fair嘅

BNO visa 下年青人5年後仲可以揀攞ILR或者再下一城攞埋BC,英國政府呢個政策真係對香港年青人嚟講真係好flexible

2jkidsfather    發表於 23-1-22 18:05

一家三口 發表於 22-10-20 10:41
認真問: 佢地回到英國定居, 要唔要補交稅?

salary tax 唔駛,但如果係capital gain tax 就係一個複雜嘅課題,好難一概而論

一家三口 發表於 22-10-20 11:11
THX.  昨晚問過大囡, 她話唔申請啦, 如果真係要申請, 真係要好好研究下. ...

要尊重年青人自己選擇

如果讀緊書的話,真係好易就fulfil到攞ILR嘅留英限制日數,如果要再下一城攞埋BC的話,就可能要放棄一個Xmas或者Easter唔返得香港,而且過咗5年後先要決定留唔留低,所以多數人先會覺得申請咗到時先算

hkpapa852 發表於 22-10-20 11:36
以我所知批咗你係non resident tax status就唔知.返英國後如長期居留個status 先會變番 resident tax statu ...

係英國要讀3、4年boarding都唔平啊

KVTH 發表於 23-2-7 11:43
Thank you so much亞仔BNO visa approve 後5 +1,是否
.BNO visa information.it stated not more than 180  ...

https://www.gov.uk/british-national-overseas-bno-visa/living-permanently-in-the-uk

簡單地講,180日或90日都是沒有錯的,因為整個5+1過程有分settlement (ILR)同British Citizen (BC)嘅身份,所以先叫做‘5+1’

你頭5年如果任何12個月離開唔超過180,5年後就可以申請ILR,如果你想緊接住第6年即刻攞埋BC,咁你前5年就不可離開超過90日(即第一年唔可以超過180日,第二年開始就唔可以超過90日)。咁如果你離開超過90但又沒有多過180,5年後係唔會影響你攞ILR, 如果攞咗ILR之後再想攞番BC都可以的,但就係另一個topic,英國政府嘅網站都講得清楚的

ILR和BC嘅分別和限制就可以上去英國政府個網站研究清楚,因為又係另一個大topic

kaplanmeier 發表於 23-4-28 16:37
Does anyone have the following experience: Holding a 3-year student visa and staying in the UK for m ...

If you want to make the question simple, you can take a TB test in UK. There are approved clinics in UK for BNO visa TB tests

https://www.gov.uk/government/publications/uk-tuberculosis-test-clinics/tuberculosis-testing-in-the-uk

My friend has tried one of them when using LOTR to apply BNO visa in UK 2 years ago

yiphalook 發表於 23-8-12 16:09
出世紙,住址證明,銀行月結單

想請教需要用到張成人身份證嗎?因為18歲生日還在英國,不知需不需要返香港換了成人身份證才返英國申請,謝謝

yiphalook 發表於 23-8-13 16:57
唔使,passport便可,最好用2019年後簽發特區護照
https://www.gov.uk/british-national-overseas-bno-visa ...

謝謝
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊