用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 車船津貼問題
樓主: meimeicheung
go

車船津貼問題 [複製鏈接]

Re: 車船津貼問題

小學都有車船津貼, 我今年都有申請, 但係未有回覆

anna_gigi ,

thanks

anna_gigi 寫道:
fatfatmami2004
學費津貼,係唔使立稅既

要 ga, check 下稅單

學生資助辦事處
~有冇子女也要看~ http://assist.tceb.edu.tw/51p.htm 寬心 當我們拿花送給別人時,首先聞到花香的是我們自己; 當我們抓起泥巴想拋向別人時,首先弄髒的也是我們自己的手 您覺得呢??很有道理吧!願您也喜歡

6歲想寫字靚D,學書法可以嗎?在哪學?請指教thx
~有冇子女也要看~ http://assist.tceb.edu.tw/51p.htm 寬心 當我們拿花送給別人時,首先聞到花香的是我們自己; 當我們抓起泥巴想拋向別人時,首先弄髒的也是我們自己的手 您覺得呢??很有道理吧!願您也喜歡

稅單上check 唔到有政府津貼這一稅項,只有僱主津貼
eggeggma 寫道:
[quote]
fatfatmami2004
學費津貼,係唔使立稅既

要 ga, check 下稅單 [/quote]

醒目開學勳章

anna_gigi,

唔好意思, 想請問你 學校書簿津貼計劃和學生車船津貼計
是否用同一張申請表來申請的.

Sunnybon  

Sunnybon

學校書簿津貼計劃和學生車船津貼都係同一張申請表來申請,可以任意選擇, 2項又得, 1項又得
:

醒目開學勳章

anna_gigi

謝謝你的回覆

Sunnybon

1)不須納稅的 :
2)小學有車船津貼

我今次真失敗,,我在6月1日寄出,等左好耐,連確認收到資料信都無,8月份於是走去查下,因個個都收到資助處d信,,開頭佢地話未處理好之前d人申請,叫我耐心等待,到左今日,再走去check下, 原來學生資助處景然話無收到我封申請書,,都唔知點解

醒目開學勳章

anna_gigi

唔好勞氣, 再寄過啦 .

學生資助辦事處

請問超額都可申請車船津貼嗎?
學生車船津貼計劃是為就讀於各中、小學校或在認可的院校修讀全日制至學士學位課程、其居住地點與學校距離須超逾十分鐘步行時間及需要乘搭公共交通工具上學的
經濟有需要的學生提供車船津貼

我想問幾時是最後申請時間,我剛剛寄出,會否太遲.

我剛打左去問 (tel: 8226-7067 or 2150-6091) 佢地話如果全家全年入息/(全家人數+1) 唔大過年52,250 (調整後收入) 就唔好入紙申請喎.....

Sinfather 寫道:
請問超額都可申請車船津貼嗎?
學生車船津貼計劃是為就讀於各中、小學校或在認可的院校修讀全日制至學士學位課程、其居住地點與學校距離須超逾十分鐘步行時間及需要乘搭公共交通工具上學的
經濟有需要的學生提供車船津貼

如果其中一方係香港冇收入, 咁係計有收入果個就ok ?

if single mother annual salary hkd 165000, how to calculate.

評審方法
.................... ...........家庭全年總收入
調整後家庭收入 = -------------------- -----
.................... ..........家庭成員人數 + 1

-家庭全年總收入包括申請人及其配偶的全年收入,與申請人家庭同住的未婚子女的全年收入的30% (如適用),以及親友給予的津助 (如適用)。

-家庭成員通常是指申請人、申請人的配偶、與申請人家庭同住的未婚子女,以及受申請人及其配偶供養的父母。

-二至三人的單親家庭,公式中除數的 (+1) 將會增加至 (+2)。

資助幅度
0 至 19,564 -->全額
19,565 至 52,250--> 半額
超過 52,250 -->不合資格(申請不成功 )
參考資料:
http://www.sfaa.gov.hk/tc/schemes/ftsc.htm#6

mandy_lee 寫道:
if single mother annual salary hkd 165000, how to calculate.

我今次真失敗,,我在6月1日寄出,等左好耐,連確認收到資料信都無,8月份於是走去查下,因個個都收到資助處d信,,開頭佢地話未處理好之前d人申請,叫我耐心等待,到左今日,再走去check下, 原來學生資助處景然話無收到我封申請書,,都唔知點解

咁你咪又要再等,等佢確認,跟住再計你資助額,跟住你又要再囉去學校,可能到時學校都已經交晒上去,你又要自己寄去了~~咁樣俾佢阻一阻,分分鐘到十二月先收到錢呀~~
眾裡尋他千百度,驀然回首,那人卻在燈火闌珊處!!我的Blog
‹ 上一主題|下一主題