用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇人收到港青基信書院嘅interview日子
樓主: 33Tim
go

有冇人收到港青基信書院嘅interview日子   [複製鏈接]

jesswu 發表於 22-11-17 19:20
請問您那一區?
其實不如自行和抽獎選間B2有英文班的,好過比咁貴又衹得2b/c
住長沙灣

cherrieshum 發表於 22-11-17 15:44
如果連面試機會也沒有,又怎會有Call Waiting呢?

基信
「叩門」學額約10個,去年約有11人「叩門」,報名所需文件:申請表、已簽署入學協議、過去兩年成績表副本、身分證或護照副本(包括:入境許可及個人資料頁),課外活動及特殊成就獎項或證書副本、校長推薦信副本(如有)、父母護照副本(包括:有效工作許可及個人資料頁)。不設面試,有筆試(中、英、數)。

叩門取錄%好高wor

cherrieshum 發表於 22-11-17 19:49
住長沙灣

我覺得你小朋友B2,可試王錦輝。
聖道迦南機會更大。
記住要叩門。
首輪申請可能入不到圍,但到放榜會有位騰返出黎。

回覆 cherrieshum 的帖子

我哋都係

回覆 jesswu 的帖子

但係傳統教學好唔適合佢,日日望住佢溫書,成績又唔太高分,可想而知嘅失落,做母親嘅我,覺得好慚愧,點解會搞到一個小朋友咁,但係又冇辦法唔通係International schoool …

WKF可以話直頭冇機會,地利亞成績太差,真道書院B1,呢三間機會都唔大,我都想SMC,但每一科成績要求要B或以上

33Tim 發表於 22-11-17 22:29

WKF可以話直頭冇機會,地利亞成績太差,真道書院B1,呢三間機會都唔大,我都想SMC,但 ...

入表係未必有得in, 但叩門有機。
今年我有同學仔B2c/3a叩入wkf, 福中甚至長天。
不過利申,小朋友學校一向係叩門能力強

33Tim 發表於 22-11-17 22:25

但係傳統教學好唔適合佢,日日望住佢溫書,成績又唔太高分,可想而知嘅失落,做母親嘅 ...

既然已經有讀書壓力,咁真係要認真配對番適合嘅學校,最緊要小朋友讀得有自信。其實條條大路通羅馬,唔一定要最好嘅學校呀!而且反正有出國讀書嘅打算,最好都係建立番讀書嘅興趣就夠。

回覆 Mchacha 的帖子

有冇邊啲冇咁大壓力嘅學校。學費平啲

我都試吓,我諗住報宏信同埋啟思

33Tim 發表於 22-11-18 06:48

我都試吓,我諗住報宏信同埋啟思

其實現階段,可以報的都即管報下,有得見就去見,有offer再考慮。
雖知你希望選擇較活動式,較少功課測考亦相對少壓力的學校。但現實是在香港這類中學實在絶無僅有,即使部分直資比較"非傳統",但如果banding 稍佳的(如b2b或以上)則一樣"谷",衹是程度上稍有不同而已。

就算國際學校亦如是,當然競爭力較弱的相對會讀得比較輕鬆。但收成亦成正比。如此一來,投資這樣高昂的費用是否值得,便要自己好好衡量。

例如,宏信$7k幾/月,衹有2c/3a成績,以跟深水埗距離(以你小朋友小學所在計算)計,每程1小時以上交通,計埋出門行路等車,每程可能長全90分鐘。啟思$9K幾/月,亦衹有2c成績,每程交通也是1小時以上。
計算一下學費(還有車費雜費)成本和時間成本是否值得,選擇對小朋友學業和身心發展最有利的。
另外,不容忽視校風,這個相對主觀難以量化的因素,卻是尤其重要。

還有,切忌道聽途說,花點時間心神了解目標學校。網上有歷史討論文章參考,亦可透過簡介會,以致"落區"觀察,切實了解學校是否適合自己小朋友。

現階段多報幾間,始終有offer才可再考慮。萬一到3月仍未有直資錄取,始終還是要面對自行以致中央派位。失諸直資亦希望派得好。這樣的話考好呈分便是先决條件。

到尾聲時還有叩門機會,如果手持尚感滿意的派位,則可在較少心理壓力下進行叩門。叩門階段都完了,即使塵埃落定,往後仍有插班機會。然欲更上層樓,大前提是,家長和小朋友也需保持進取心,維持備戰狀態。

利申:我小朋友今年剛升中,過去一年剛剛走過這條路。

回覆 33Tim 的帖子

Me too! 但宏信真係遠咗啲

請問大家交申請表的時候, 有沒有連埋小朋友的Profolio一齊交給ymca  ?

jesswu 發表於 22-11-18 07:46
其實現階段,可以報的都即管報下,有得見就去見,有offer再考慮。  
雖知你希望選擇較活動式,較少 ...

JM說得很好,亦同意某些學校的性價比不高

回覆 ashley-mama 的帖子

係平,但係好鬼死遠喺元朗

回覆 maychanleung198 的帖子

唔係好明白你嘅意思

但係我哋呢一區Band one同B3學校多過band two,始終嗰兩間一個係將軍澳一個喺元朗都唔近,仲有冇邊啲好嘅?Band one主科唔合格機會好少

33Tim 發表於 22-11-18 18:07

但係我哋呢一區Band one同B3學校多過band two,始終嗰兩間一個係將軍澳一個喺元朗都唔 ...

所以目標選2間B2自行。
同時考直資。不過其實B2直資亦有要求,主科有不合格真是未必收表的。
聖道迦南和林大輝可以試下。

Mchacha 發表於 22-11-18 11:24
JM說得很好,亦同意某些學校的性價比不高

教育有時都如一盤"生意"。家長是"買家",都想用合理價格得到所需服務。
如果又貴又遠,但質素一般,就是苦了荷包同時苦了孩子。

聖道迦南寫住申請者需要所有科目及操行B或以上
‹ 上一主題|下一主題