用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2023 申請加拿大大學討論區
樓主: nicolemummy
go

[加拿大] 2023 申請加拿大大學討論區   [複製鏈接]

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

你仔仔好叻叻呀,DSE 考5*及5**超難呀。你仔仔係咪去咗U of Waterloo 讀CS, 雖然我唔係太熟Canada 大學,但聽朋友講U of Waterloo CS 好出名。好難入。

回覆 Jerek 的帖子

阿女因為要準備寫長文同埋面試,趕唔切first round application, 佢係second round application 先交,聽人講係三月尾四月先會有Offer,你哋而家係咪決定咗讀多大?

Jerek 發表於 23-2-23 23:41

你仔仔好叻叻呀,DSE 考5*及5**超難呀。你仔仔係咪去咗U of Waterloo 讀CS, 雖然 ...

唔係呀,你講得啱,Waterloo Co op非常有名,我仔其實都好想入。
但實不相瞞,早前加國出了港人專屬嘅 Stream A移民計劃,畢業已經可以申請 PR,如果我仔行Co op的話,會趕唔切呢個申請。

我仔係一個好有 planning 嘅人,佢自己分析,如果加國唔行 co op 的話,查實各大院校課程相距不大,既然揀呢條路,佢就會取易捨難,確保自己最大機會拎咗永居權先,將來或者再用國民身份讀其他院校 Master 亦得,學費仲平好多添

樓主呢個帖講申請大學,唔想阻礙,有興趣可以響隔離帖再討論  

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3869528&extra=page%3D1&page=11

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-24 08:37
唔係呀,你講得啱,Waterloo Co op非常有名,我仔其實都好想入。
但實不相瞞,早前加國出了港人專屬嘅 Str ...
你個仔真係勁,自己諗埋移民,等我睇下你條link 先。唔該晒。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-24 11:40

lemon2005 發表於 23-2-24 01:39

阿女因為要準備寫長文同埋面試,趕唔切first round application, 佢係second round app ...

如果遲啲你女女有好消息,記住上來報喜,等我哋為你開心吓。
未決定去唔去多大,再做吓research 先。因為之前係focus 英國及香港的大學啊。

好,阿女仲報咗UBC 商學院,到時會諗吓揀邊個城市,不過加拿大商學院都係熱門學科,好難入,除咗成績仲要求有好好的面試表現和出色的課外活動例如領袖才能和社會服務經驗,UBC 和多大的商學院acceptance rate 分別只有 6 percent 和十幾 percent. 所以真係幾難,你小朋友主要係aim 什麼學系?因為以我所知喺加拿大讀專業學系要second degree先讀.

你仔仔咁細個就識得計劃,前途無量。

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-24 15:21

lemon2005 發表於 23-2-23 18:36
回覆 twhkleung 的帖子

你仔仔而家響香港讀緊DSE課程?攞到加拿大大學offer末?大家小朋友都係同屆,到時 ..
好呀,希望有緣做同學, 呀囝今年向Toronto讀緊G12, 佢同學刚收到CS UofT 的CO, 佢成績冇同學咁勁(97%), 佢只得94%, 希望佢今個semester果几科可以考好d啦, 要到>95%先有offer.

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-24 15:20

回覆 twhkleung 的帖子

Pls check pm

洋蔥頭媽咪 發表於 23-2-24 08:37
但實不相瞞,早前加國出了港人專屬嘅 Str ...

朋友的孩子, 加籍, 本土生, 幾年前Waterloo CS co op畢業, 我有聽過朋友提過一些.  不同系的co op安排都不同, 一般是五年內4至6個學期是work term, 但CS co op規定是6個work term.

簡單的說, 每年三個學期, 每學期四個月, 沒有暑假.  第一年第一個學期上課, 第二個學期上課, 第三個學期打工, 第二年開始就輪住一個學期上課, 一個學期打工, 想想看, Study, Study, Work / Study, Work, Study / Work, Study, Work / Study, Work, Study / Work, Study , 朋友的孩子, 4年8個月完成CS co op, 當中沒放暑假, 總共8個學期上課, 6個學期工作 (其實可以申請放期, 休息一個學期的)

差不多是這學期開課, 就要開始著手找工作了, 一定要跟專業相關的工作, 學校提供的工作機會是有, 但競爭也很大, 都是自己儘量在外頭找的.  而且很多時候, 會找到要去外省的工作, 也有找到美國的, 這邊讀四個月, 又要張羅打包行李找短期出租房跨省四個月工作生活.  

Co op帶來的好處多, 生活能力的訓練, 眼界大開, 工作經驗人脈等等, 但也有些孩子不適應這樣的生活, 自動退出co op, 真的要看孩子個性和能力, 能夠順利在五年內完成的, 都是人材, 五年求學期當中有两年工作經驗, 加上適應能力超強, 基本上一畢業就可投入實際工作, 所以深受顧主歡迎.   

洋蔥頭媽咪    發表於 23-2-25 09:58

回覆 lemon2005 的帖子

都係science 相關科目,本來叫佢
報CS , 阿仔話冇興趣,所以最後佢話揀咗science 喎。阿仔咁大個,真係只有尊重佢嘅決定。

dlam141231 發表於 23-2-25 02:04
朋友的孩子, 加籍, 本土生, 幾年前Waterloo CS co op畢業, 我有聽過朋友提過一些.  不同系的co op安排都 ...

原來co op 係咁運作,我以為係最後個年去工作實習,原來係每年都會工作,咁又幾好,多啲機會接觸唔同世界,我又幾buy 周圍去實習呢個概念,眼界會大開。年青人有呢啲機會實在難能可貴。唔怪之得co op畢業後,搵工會大受歡迎啦。多謝資訊,又知道多啲野了。

大食媽咪 發表於 23-2-17 17:59

我女打算讀psychology,但聽佢講加拿大大學係入讀後先再細 ...
你好!我女女又係2月中收到UofT offer, 佢又係打算去讀Psychology,可以一齊交流下!你哋有無申請 Waterloo?聽人講除, computer, psychology 也是出名的,而且, co-op program,亞女話佢鍾意,但未有 offer.

大食媽咪    發表於 23-3-3 08:12

bon_bon 發表於 23-3-3 08:01
你好!我女女又係2月中收到UofT offer, 佢又係打算去讀Psychology,可以一齊交流下!你哋有無申請 Waterloo ...

pm傾

醒目開學勳章

仔剛收到u of Waterloo maths coop offer, 不過佢話鍾情CS多啲,唯有繼續等,希望快啲有好消息

twhkleung    發表於 23-3-20 22:13
大食媽咪    發表於 23-3-13 12:57
洋蔥頭媽咪    發表於 23-3-12 09:45

回覆樓主:

弱弱一問,UT offer後,我要做甚麼去accpet個offer? 好似未有資料。

IAL成績已出,點樣叫考試局send 成績畀UT?

早前孩子報加拿大嘅大學 (Engineering) results都出得七七八八,現在仍等緊U of T 和Waterloo 消息。唔知有冇家長已經收到呢2⃣️間U嘅通知呢?

huanghou 發表於 23-3-20 16:35
早前孩子報加拿大嘅大學 (Engineering) results都出得七七八八,現在仍等緊U of T 和Waterloo 消息。唔知有 ...
Waterloo 個Eng Dept d Co-op 真係兢爭激烈, 已下係waterloo自己比出泥既數句.
https://uwaterloo.ca/engineering/undergraduate-students/application-process/admission-averages

Software Engineering 既 Co-op, 成績>95%都只得29%机會入到. UofT Engineering 如果有95%, 係100%机會入到的. 所以想入Waterloo Co-op真係超难...

twhkleung 發表於 23-3-20 22:32
Waterloo 個Eng Dept d Co-op 真係兢爭激烈, 已下係waterloo自己比出泥既數句.
https://uwaterloo.ca/engin ...

UBC這星期有個私伙event,受邀人應是今屆applicants和父母,有無人收到invitation?

nicolemummy 發表於 23-3-21 07:19
UBC這星期有個私伙event,受邀人應是今屆applicants和父母,有無人收到invitation?
...

在香港進行
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊