用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十 ...
樓主: BSCYL
go

地區2,3線級頭三 對 區內一線級二十,三十   [複製鏈接]

medicine 發表於 22-12-1 16:22
50%直資自行,與現在所講的自行B1A收電話,似乎兩個概念咯.

段估,自行收電話,似乎是榮耀,大部分都係歡慶分享 ...

哎呀,仲講SMCC? 乖乖,放下啦

BSCYL 發表於 22-12-1 13:52
那位更有信心自行報1A  及 機會率 更高

2線級1對1線級1都未必輸,我小朋友讀果間1A,呢2年dse考最高分果2位都是2線小學級1入來。2線小學,有好多有資質既基層學生,係小學時未必會去插1線小學。特別是,當高中分科後,如果是讀理科,就算你本身讀1線小學入來,如果本身資質不比2線小學果個強,一樣會跑輸。畢竟小學學既野,程度太淺,未完全展現學生資質。

hkpapa852 發表於 22-12-1 16:28
50%咁少, 年年D人都話3私1直起碼8成人唔駛等抽獎喎?

邊有可能8成呀?9成入B1學校就係真嘅。
APS其中一個強項係位於九龍城區咯

Dylanli2017 發表於 22-12-1 16:37
2線級1對1線級1都未必輸,我小朋友讀果間1A,呢2年dse考最高分果2位都是2線小學級1入來。2線小學,有好多有 ...
我是持類似觀點

Dylanli2017 發表於 22-12-1 16:37
2線級1對1線級1都未必輸,我小朋友讀果間1A,呢2年dse考最高分果2位都是2線小學級1入來。2線小學,有好多有 ...

不嬲都話無論邊間嘅級一,都係有無限可能㗎嘛。
你學校有咁多級一,係QC級數嘅學校?

回覆 Dylanli2017 的帖子

迦密今年果個狀元都系二線小學升上來的

DD仔 發表於 22-12-1 16:44
不嬲都話無論邊間嘅級一,都係有無限可能㗎嘛。
你學校有咁多級一,係QC級數嘅學校?
...
QC收得幾多級一?最多咪144個,全港400間以上小學.

再講,地區B1A,是可以有好多個二三綫小學級一.比如屯元北這些地區B1A中學

DD仔 發表於 22-12-1 15:56
如果一綫小學定義為入band1中學50%+,應該冇咁多間啩?

不如列個表玩下

medicine 發表於 22-12-1 16:49

再講,地區B1A,是可以有好多個二三綫小學級一.比如屯元北 ...
so far 屯門除梁周同何日東外,未見過有同區小學入到qc
even 梁周同何日東都唔係年年穩定輸出,如級頭係女仔就會斷纜

worldcat 發表於 22-12-1 15:52
去到呢個層次應該唔止比較RO。正如比較B1A學校都唔多睇2+ / 3322。

聽說曾經有

去到non RO呢個層次, 又變左3私1直世界,無限輪迴~

rabbittwin 發表於 22-12-1 16:56
去到non RO呢個層次, 又變左3私1直世界,無限輪迴~

又唔好咁講,一般INTERVIEW都只佔30~40%,3私1直個名應該最盡佔10分。
係學校角度,3私1直出嚟,就算學生無保證,個家長都有一定保證(資源+要求)。
呢樣真係官津學生好難比較,但一樣可以係其他地方加分。

回覆 DD仔 的帖子

1A學校收得多級1,2正常,加上,得幾十個自行位,最多都是收幾十個啫。

BSCYL 發表於 22-12-1 13:52
那位更有信心自行報1A  及 機會率 更高

我覺得級一, 二呢D位, 無論係1線定2線, 都有一個特點, 就係唔會粗心大意, 唔會錯D大家普遍會錯既野, 佢地的分數高而穩定, 而且係科科高分無偏科, 這些才是級1,2既特質。所以級1,2 就算2線, 都可以好勁。上到中學一樣無問題~

我在地區一線小學(津校), 級2X-3X 我已經當1B, 自行未必會1A。就算當搏高, 最多自行唔得大抽獎,都會預陪跑多~

medicine 發表於 22-12-1 16:49

再講,地區B1A,是可以有好多個二三綫小學級一.比如屯元北 ...

400間,級一女生起碼佔六成,160個男級一,QC收盡好似係53個左右,點都要留返d俾DBS同埋LSC㗎,係,仲有SPCC

回覆 medicine 的帖子

認同你之前講,每區學生資質都是平均分佈,等同大自然既概率。 其實3私1直入面都有強弱 之分,個人認為以SFA及英華小學最強。據有讀Sfa既家長講,好多學生中意插去聖若瑟小學,所以QC是咁狂收聖若瑟小學既學生,都不無道理。

Dylanli2017 發表於 22-12-1 17:20

認同你之前講,每區學生資質都是平均分佈,等同大自然既概率。 其實3私1直入面都有 ...

你意思係聖約瑟小學最top嘅學生都係由SFA插班,而QC自行就狂收聖約瑟學生,53個位收10個?

回覆 DD仔 的帖子

見hkpapa講過qc收好多SJC,詳情佢應該清楚D

DD仔 發表於 22-12-1 17:33
你意思係聖約瑟小學最top嘅學生都係由SFA插班,而QC自行就狂收聖約瑟學生,53個位收10個?
...
唔太認同,早幾年有機會風向qc,但近來未必喇,不過登頂論仍然存在,有啲家長(無錯係家長)想小朋友向左走,其實小朋友係鍾意向右走。old boys基本上唔會俾小朋友向左走,但確實登頂插班論既家長會鍾意向右走或登去「旺角體藝學院」。

Dylanli2017 發表於 22-12-1 17:20

認同你之前講,每區學生資質都是平均分佈,等同大自然既概率。 其實3私1直入面都有 ...
除sfa外,kts、rcps、各津小級頭都係插sjps大戶。

BSCYL 發表於 22-12-1 14:49
有冇離島區家長呀
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3873190

侯寶垣為98網升中成績最佳
近幾年用相同PS1但升B1%有起伏
離島區缺B1位 可能同抽獎運氣有關
不過自行成績算唔錯

青松侯寶垣2022年升中派位結果
--------------------------------------------------
B1 0+38+2=40 (33.1%)
--------------------------------------------------
SJC 3 [英皇 2] [皇仁 1] 港華 1
九華 2 長天 7 |
[英華女 2] [BPS 1]
上智 3 蕭明 1 [保祿六世 2] |
[高主教 1]
林護 2 [善德 5] [PLK83 2] [LSKC 2]
王少清 1
直資: DGS 1 SPCS 1

B2A-1C 0+3+1=4 (3.3%)
銘基 1 [陳兆民 1] 體藝 1
直資: 李國寶 1

B2/NR 62+13+2=77 (63.6%)
[章馥仙 27 可譽 18 東天 11 怡文 6] /
[衡怡 1] [唐乃勤 1]
[全完 6] 石天 1 [葵蘇 1] [葉紀南 1]
廖寶珊 1
[侯寶垣 1]
直資: 基崇 2

英中 0+47+5=52 (43.0%)
其他 62+7+0=69 (57.0%)
總數: 62+54+5=121 (100%)

[離島區統一派位有預留學額]

升中派位成績
https://www.cchpwps.edu.hk/tc/secondary-school-places-allocation-results

2122 升中派位結果
https://www.cchpwps.edu.hk/sites/default/files/album/sheng_zhong_jie_guo_wang_ye_3.jpg

https://www.cchpwps.edu.hk/sites/default/files/styles/album_type/public/album/sheng_zhong_jie_guo_wang_ye_3.jpg

‹ 上一主題|下一主題