用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 讀IS嘅小朋友如何學好中文
樓主: Fenny2014
go

[小學] 讀IS嘅小朋友如何學好中文 [複製鏈接]

smilesmilefan 發表於 22-12-17 10:18
我想請教大家,小朋友學校學簡体中文,家長會係屋企教繁體還是簡体中文?我一直這兩年也教繁體中文,沒有理 ...

我小朋友Y4前都係外學繁體,見佢都有個概念和認得些常用字,Y4/5就開始只教簡體了,我發覺都有好處,因為少筆劃,小朋友反而冇咁抗拒寫字。
有時學了新字,我又會show返個繁體字比佢,不會要求寫了,反正打字可以用拼音及apps可自動轉換繁簡。

bonbon1106 發表於 22-12-10 13:22
回覆 poonseelai 的帖子

入學前問定邊D學校比,邊D學校唔比

中學有佢嘅名聲,包括對ibo 同唔同大學黎講。英基的中學佢對學生有跟ib規矩及指引做,以確保返外國對佢出品的學生的質素預期。

如果想考低於自身能力嘅中文,可考慮去外國而考返中文

poonseelai 發表於 22-12-10 16:27
又或者乜外語都唔學去考 ab initio, 其實並非想像中咁易, 孩子同學避中文A考french 定 Spanish ab initio, ...

孩子有類似情況,佢唔想中文A而學外語,佢覺得再點chur都應該去唔到外語滿分到
可能chiA SL博命讀可能chur到7。狂背 狂做

Radiomama 發表於 22-12-10 23:32
建議你回歸初心,也要放鬆心情。

學好中文可以一生受惠,學到幾多都好,無必要追求什麼LS的level。也不要 ...

同意,如果學生由細讀IS , 可能跟本唔會諗用咩方法去為求高分咁浪費兩年時間。當然家長想高分入大學係有佢考慮位。 但國際學生真係可以做到係為「求學」而不是為求分數。

girl2016 發表於 22-12-18 17:10

孩子有類似情況,佢唔想中文A而學外語,佢覺得再點chur都 ...

狂背狂做就得?你有無睇過兩張 paper題目?

girl2016 發表於 22-12-18 17:21
同意,如果學生由細讀IS , 可能跟本唔會諗用咩方法去為求高分咁浪費兩年時間。當然家長想高分入大學係有佢 ...

同意,IS大的小朋友,自細訓練個mindset係要challenge 自己,我女考琴,係專登揀最難的歌,叫佢揀容易的,佢會覺得你侮辱佢,我哋LS mindset 大的,會覺得好奇怪點解攞苦來辛,自細mindset目標為本(我冇話唔好㗎
我曾代一個由LS轉去IS的名校生,問過一個IS Y7師兄,學生可否自己揀低一個stream中文?他很奇怪,說冇人會咁做的,因為這樣只是浪費自己時間,'學唔到野,佢哋未經「污染」,係真係咁稔的,我唔知大大下會唔會改變,不過IS大的小朋友,同我地傳統的想法真係唔同的,所以佢哋唔止入去學語言,連個mindset價值觀都有「文化差異」

poonseelai 發表於 22-12-18 18:55
狂背狂做就得?你有無睇過兩張 paper題目?

我無考過ib.  上年中文主任叫佢讀CHI A, assement完佢話包有6。
依家超努力外語都得6.. 佢應無力再上。知佢盡力左了

girl2016 發表於 22-12-18 21:16

我無考過ib.  上年中文主任叫佢讀CHI A, assement完佢話 ...

反正都係,咁不如Chi A 拿6,可以有bilingual cert

girl2016 發表於 22-12-18 21:16

我無考過ib.  上年中文主任叫佢讀CHI A, assement完佢話 ...

好叻呀

964000 發表於 22-12-18 22:22
反正都係,咁不如Chi A 拿6,可以有bilingual cert

呢啲野都係有早知無乞x

girl2016 發表於 22-12-19 05:03
呢啲野都係有早知無乞x

係嘅係嘅,請問你邊種外語?學了幾多年?
你是否LS之後先轉IS? 其實我覺得LS轉去的考中文A都應該應付到,不過好多學生已經攪到「恐中」
就算出國,香港學生考GCSE外語的都唔係咁易有9(A*裏面最高分),因為有班外國人係佢地的母語,要同佢哋拉curve.
而IB Lang B, 就算非母語,亦有班人細個已開始學緊.

964000 發表於 22-12-19 09:45
你是否LS之後先轉IS? 其實我覺得LS轉去的考中文A都應該應付到, ...

LS 轉過去,佢地係LS已被啲中文嚇親。 但感到IS 中文主任好似鑊得珍寶咁,唔單我的孩子,其他同期去的學生,中文主任都好努力想佢地教CHI A.

964000 發表於 22-12-19 09:45
你是否LS之後先轉IS? 其實我覺得LS轉去的考中文A都應該應付到, ...

外語 之前無學過,係轉校後才學

girl2016 發表於 22-12-19 10:08
LS 轉過去,佢地係LS已被啲中文嚇親。 但感到IS 中文主任好似鑊得珍寶咁,唔單我的孩子,其他同期 ...

其實你女係叻女,本身的中文不錯,在LS讀到對中文又恐(emoji)又冇哂信心,可惜呀。
其實讀乜嘢科都要好努力先有好成績,最緊要學生唔抗拒有興趣,先至唔會埋怨辛苦

回覆 girl2016 的帖子

咁好叻喎!我自己知自己事,Chinese A SL 最多坐5望6。
Chinese B HL 穩陣D,可以有多少少時間溫其他科XD
讀多幾年先睇下會唔會French B 啦!
聽聞IB 冇人會英+中+法,
咁如果French B 同Chinese B 預計會差唔多分,
會take 邊科?考大學時張cert 見到呢2 科係咪都冇乜特別?
小朋友唔係數理人

bonbon1106 發表於 22-12-21 15:25
回覆 girl2016 的帖子

咁好叻喎!我自己知自己事,Chinese A SL 最多坐5望6。
IB only two languages, so one can't take 英+中+法

Oh thanks for answering . IGCSE can take 3 languages ( 雖然少人咁做)
IB can’t
唯有到時大個女自己揀

bonbon1106 發表於 22-12-21 17:34

Oh thanks for answering . IGCSE can take 3 languages ( 雖然少人咁做)

IGCSE都多人會take三科language ,中英加外語,佢中文好淺。
IB就2科Lang,同比較深

‹ 上一主題|下一主題