用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問可否分享幾間中學,中四選科情況? ...
go

請問可否分享幾間中學,中四選科情況? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

坑真、聖馬可、中婦、港島民生、中基
想知中四選科安排,套餐定散餐?競爭及自由度如何?
加多條問題: 每科有quota嗎?多人想讀某科會加開班,定派次選?

謝謝分享

2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

vkyu 發表於 22-12-13 18:14
中基應該係散餐。 有高中同學他分享選科係物理搭地理呢個組合。 選科安排應該係按成績名次先後次序選科。但 ...

謝謝,因為最近有中基家長聽完中四選科講座,話「百幾科任選」。我想知係咪真係夠人就開班?就算以前學校無開辦嘅冷門科?
按成績選科,又即是每科有無quota呢?定多d嚟密d手開多幾班?

醒目開學勳章 王國長老

秋思 發表於 22-12-13 21:06
聖馬可,食散餐成績為選科次序
M1 M2各30名,數學成績定能否修讀

其他科目有quota嗎?謝分享

醒目開學勳章 王國長老

7-seven 發表於 22-12-13 22:03
我理解散餐係按成績排名揀3 rounds(數延另計),其實就算你揀都有人提你邊樣唔食得(會肚痾)。
咁缺老師 ...

會肚痾

醒目開學勳章 王國長老

yuenheimama 發表於 22-12-14 10:05
回覆 Charlotte_mom 的帖子

中婦按總成績排優先次序派科, 有同學文、理、商各一科都有,  M2就一定要數學好 ...

請問每科有設quota嗎?定額滿爭唔贏就會派次心水?
謝分享

醒目開學勳章 王國長老

7-seven 發表於 22-12-14 12:17
正正就係你講嘅quota問題總會得到「善意」提醒好多學校聲稱人人可3X,大部分學生可以揀到心水科 ...

有得揀3x仲有選擇可drop,都叫試過再揀。如一開始揀2x就無回頭路了

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 22-12-14 12:25
多d嚟密d手開多幾班

港同係,我都知係俾錢買選擇,津校未必有咁嘅彈性
津校的話,如果熱門科目肯開多1-2班都好丫

醒目開學勳章 王國長老

fatman69 發表於 22-12-14 14:31
真心不知各校情況!但一般官津模式都大同小異,多set 定數十個3X組合比人揀!另要學生把3X排志願,一般9X% ...

其實係姪女要準備升中
佢識人上星期聽完中基選科,同佢講「百幾科任選」,提醒佢中四選科自由度都要考慮。於是我就有此一問(我覺得係家長聽錯,邊有可能百幾科任揀,不過安全起見都係做吓功課)

醒目開學勳章 王國長老

7-seven 發表於 22-12-14 17:53
假設有15科任揀,理論上係15取3 = 15!/ [(15 - 3)!x 3!] = 455個組合

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 22-12-14 19:15
回覆 7-seven 的帖子

大前提係要啲 X 開到多一班,唔少學校係 X1 set 死,部份 X2 同 X3 都係開得一班。

咁又好難完全稱心如意嘅
就算無限任揀,都有機會撞期(總無理由非熱門科得十幾廿人都開幾班就晒所有人呀)
‹ 上一主題|下一主題