用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 多謝
樓主: rabbittwin
go

多謝   [複製鏈接]

Sing13 發表於 23-2-24 14:24
名校除學校歷史及考試成績外,是否包括品行要求?

學校聲譽同學生品德可以不成正比。
十超特首搞大隔離女校女仔個肚,有HKU 都吾讀。其實八十年代係一件大事,係九華可能前無古人,不過佢肯負責,算係一個交代

lavender_mum 發表於 23-2-24 14:31
應該係每間學校都對品行有要求,並非名校專利。
如根據你邏輯,香港地有人犯事,若得知佢係名校出身,法官 ...

普羅大眾認為名校學生既品行要求應高啲,否則新聞點會系yahoo頭版出現。

你既結論可以變咗是「我愛而得不到」?

我認為身體健康,品行先是返學既首位。至於成績,今時今日讀大學有幾難?

至於名氣,自己因學校為榮還是學校因自己而榮。

Sing13 發表於 23-2-24 14:24

名校除學校歷史及考試成績外,是否包括品行要求?

不如你講白啲講想要咩結果啦

校長下台?鞠躬道歉?校方賠償?
學生兩邊都踢出校?
受害家長再經民事索償?
或者響EK申請petition將該校除去「名校」光環?

PTL_L    發表於 23-2-24 15:40

Sing13 發表於 23-2-24 14:43
你既結論可以變咗是「我愛而得不到」?

我認為身體健康,品行先是返學既首位。至於成績,今時今日讀大學 ...

我係咪呢個結論?不如你答咗我先啦,根據你邏輯,係咪名校生犯都要判重啲

(真係冇鬼用,竟然忍唔住同你玩

lavender_mum 發表於 23-2-24 14:47
我係咪呢個結論?不如你答咗我先啦,根據你邏輯,係咪名校生犯都要判重啲

(真係冇鬼用,竟然忍唔 ...

判得重唔重睇法律點寫。
名校既校規比band3是否會嚴啲?

Sing13 發表於 23-2-24 14:43

普羅大眾認為名校學生既品行要求應高啲,否則新聞點會系yaho ...

再追Q: 身體健康 係 返學首位?
可唔可以解釋吓當中嘅邏輯?你咁跳,我驚我追唔切

另外,2021年人口普查,香港完成專上教育比例係33.5%,比起20年前係多咗嘅,但我就唔敢講「讀大學有幾難」

lavender_mum 發表於 23-2-24 14:43

不如你講白啲講想要咩結果啦

我又唔是受害者,我有咩訴求?
如果要講:
學校傷人案算唔算嚴重?
咁學校有冇改進空間,有冇辦法防範於未然?

Sing13 發表於 23-2-24 14:56
判得重唔重睇法律點寫。

哦,原來到最終都係睇法律,依法辦事

咁學校交咗俾警察處理,係正式司法機構,都唔夠嚴格?不如你又提議吓應該交俾邊個?
定係你唔滿意警察冇落charge?
嗱,又係你話跟法律㗎
警察梗係跟例做嘢啦

Sing13 發表於 23-2-24 15:01
我又唔是受害者,我有咩訴求?
如果要講:
學校傷人案算唔算嚴重?

我哋真係諗唔到仲有乜嘢進步空間啦,所以咪求你(emoji)教仲有咩做漏囉?
我哋好想學嘢呀,求吓你教我哋啦

lavender_mum 發表於 23-2-24 14:57
再追Q: 身體健康 係 返學首位?
可唔可以解釋吓當中嘅邏輯?你咁跳,我驚我追唔切

有本童話叫《小馬過河》,自己顧自己,我覺得一啲都唔難,你認為難是你既觀點。

Sing13 發表於 23-2-24 15:04
有本童話叫《小馬過河》,自己顧自己,我覺得一啲都唔難,你認為難是你既觀點。
...

我真係冇乜睇童話,淨係知而家睇緊笑話。我邊有你咁叻,次次都直接跳過晒啲邏輯講論點,所以有勞你解釋啦。

lavender_mum 發表於 23-2-24 15:03
我哋真係諗唔到仲有乜嘢進步空間啦,所以咪求你(emoji)教仲有咩做漏囉?
我哋好想學嘢呀,求吓你教我哋啦: ...

對惡人的姑息與縱容,受傷害的不僅被攻擊人而是眾人

Sing13 發表於 23-2-24 14:56
判得重唔重睇法律點寫。
品德教育從來最影響小朋友係家庭,名校生只可以話成績比其他學校好啲!所以點會有名校生既規矩要比band 3嚴呢?而band 3學生亦唔代表品德一定名校生差,因為呢個係家庭教育影響,非中學影響到!同樣地,band 3學生只係代表成績差啲,係同品格唔對比既!

lavender_mum 發表於 23-2-24 15:07
我真係冇乜睇童話,淨係知而家睇緊笑話。我邊有你咁叻,次次都直接跳過晒啲邏輯講論點,所以有勞你解釋啦 ...

《小馬過河》,故事講小馬和媽媽一起生活。一天,媽媽讓小馬幫忙駝麥子到磨坊去。小馬一口答應,高高興興的出發了。途中,一條很寬的河把小馬攔住了。它不知道河水深淺,不知道能不能過去。這時候,它看到了河邊不遠處有頭老黃牛在吃草。小馬於是跑過去問:「牛伯伯,這條河水深不深呀?」牛伯伯說:「不深不深,我下去只浸到我的小腿。」小馬一聽,高興極了。剛想跳下去,突然有隻小松鼠蹦出來叫:「小馬危險!那河水很深,昨天我有個夥伴就掉進去淹死了!」小馬一聽,哎呀,沒主意了,只有跑回去找媽媽。媽媽說,你不能光聽他們說,還要自己去摸索嘗試呀!於是小馬又回到了河邊,慢慢的下了河。原來,河水既沒有老黃牛說的那麼淺,也沒有松鼠說的那麼深。

————
我認為唔難,你認為難唔難就自己搞掂自己啦。

Sing13 發表於 23-2-24 15:07

落返地先,唔好淨係講理念。有冇實際方案可以跟呀大師

lavender_mum 發表於 23-2-24 14:47

(真係冇鬼用,竟然忍唔 ...
我見到個會員名,都不會直接引用.
"竟然忍唔住同X玩"

Sing13 發表於 23-2-24 15:07

你形容會唔會重咗啲?用「惡人」形容一個做錯事,亦已受罰既14歲年青人?究竟你有冇青春期過?

Sing13 發表於 23-2-24 15:10
《小馬過河》,故事講小馬和媽媽一起生活。一天,媽媽讓小馬幫忙駝麥子到磨坊去。小馬一口答應,高高興興 ...

明白晒喎。不過就係唔明白點解你話 身體健康 係 返學首要?
返學令人身體健康?
因為返學有補品食?
仲有,關呢個故仔咩事?

其實你講緊乜嘢呀大師

PTL_L 發表於 23-2-24 15:09
品德教育從來最影響小朋友係家庭,名校生只可以話成績比其他學校好啲!所以點會有名校生既規矩要比band 3嚴 ...

傳統band1女校校規比坊間學校嚴,傳統男校不比band3學校校規嚴嗎?

PTL_L 發表於 23-2-24 15:11
你形容會唔會重咗啲?用「惡人」形容一個做錯事,亦已受罰既14歲年青人?究竟你有冇青春期過? ...

成件事交埋比司法機構處理,警察都話唔落charge, 仍然唔夠皮
問佢仲有咩應該要做,佢又唔講
懶神秘要人估
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊