用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 deleted
樓主: nismachan
go

deleted   [複製鏈接]

回覆 JayJayMum 的帖子

都係其中一個因素,令到我好糾結俾個仔入spc 還是st Louis。

nismachan 發表於 23-3-12 18:27

都係其中一個因素,令到我好糾結俾個仔入spc 還是st Louis。 ...

睇返你話仔仔係運動叻既,如佢想第時打比賽係咪男拔會好d呢?spc 同 st louis 運動無男拔咁出眾。

如果講學術的話 你知道dbs同spc邊間高d嗎?

nismachan 發表於 23-3-12 21:58

我梗系覺得SJC最好。不過睇網上排名spc比dbs高既,個人感覺上spc比較書生型。

nismachan 發表於 23-3-11 00:23
小兒靠體育教練話可以入男拔 聖保羅書院或者聖類斯。我自己偏向聖類斯,因為驚學業跟唔上打擊小朋友自信心 ...

如果學費不是考慮因素,
1)住旺角唔讀旺角體院而過海讀書?
2)憑運動入DBS, 但驚跟唔上?大把人陪你。即使係普通途徑入讀嘅。都未必即刻跟得上
3)你囝囝依家小五?還有時間,好好喺英文上下苦功。到時去邊間都易啲跟得上
4)DBS係另一個層次,唔好浪費了這機會。男仔需要有自己嘅亮點,如果佢嘅運動夠強,喺DBS會讀得開心嘅

nismachan 發表於 23-3-12 21:58

SPC

nismachan 發表於 23-3-12 18:27

都係其中一個因素,令到我好糾結俾個仔入spc 還是st Louis。 ...
SPC(如果入到)。

nismachan 發表於 23-3-11 00:23
小兒靠體育教練話可以入男拔 聖保羅書院或者聖類斯。我自己偏向聖類斯,因為驚學業跟唔上打擊小朋友自信心 ...

雖然唔知係咩運動,但你個case我會揀SPC或等統一九華(但自行收咗無統一)
又唔係唸住靠果樣運動搵食,讀書始終係自己嘅,係叻嘅係出面實有會嘅支持持續發展,雖然無得代表學校出賽多少會有遺憾

其實有邊樣運動
係三間學校同級?

我唔敢建議你揀邊間
但我覺得你要想清楚教練點向你講

因為有可能係教練客氣/扮勁
話你公子可以去嘉多利山
因為我有個同事個仔係游水的
上年升中都係話個教練聲稱可以推佢個仔去嘉多利山
但我同事心知自己個仔都唔係有心練水的人,根本冇可能去到

我自己覺得教練推個細路去試手試腳唔難
我仔小學時,我都見過其他波友在嘉山上試腳的相
其實阿茂阿壽都可以由教練推去
結果當然大部分人都係到此一遊啦

所以都係唔好諗太多喇
我是護書簿

其實呢個問題之前大家都有傾過, 你可以搵"特異功能"呢個topic睇下, 有啲人講得幾中肯例如: 你個仔憑運動入旺角體院, 但呢間學校係咪真係會重用你個仔? 定係當佢係後備甚至"霸住"個學生等佢唔好流咗去競爭學校度? 又或者, 學科追唔上而體育方面又無突出表現, 咁學校會唔會忽視你個仔甚至"勸喻"佢走?  我都覺得呢啲問題你可以參考下喎.
至於教練話可以推薦/介紹你個仔入去旺角體院, 係必收定係有機會interview?  如果係前者, 咁你可以參考下大家既意見, 如果係後者, 咁... 收咗先至算啦

回覆 PuffyBobby 的帖子

非常感謝你們的意見!教練意思係spc可以入到,dbs就要試。所以我傾向考慮st Louis 同spc。只係擔心緊如果真係入spc阿仔跟唔跟到學校既學術進度。有人話有機會點解唔大膽去試一試,但係始終唔想俾小朋友轉校,因為我自己細個轉校 轉到有陰影,去一個新環境新地方,會覺得格格不入,毫無安全感。我希望六年一勞永逸,就算讀書辛苦d就再努力d push下佢,起碼要跟得到,唔想差距太遠。宜家阿仔係津校b1c既成績。

回覆 losoco 的帖子

到此一遊既意思係轉校嗎?

nismachan 發表於 23-3-13 23:49
回覆 losoco 的帖子

到此一遊既意思係轉校嗎?

選拔到此一遊 無取錄

回覆 Poyau 的帖子

你講得岩!收到offer先至講,宜家最緊要係疊埋心水 俾心機考好個呈分

回覆 nismachan 的帖子

咁視乎你重視學業定係課外活動喇, 如果你問我就一定係學業行先, 可能因為我女既體育未至於叻到我覺得佢做運動員都可以啦 St Louis都係一間好學校, 校風純樸啲.  不過你住九龍區點解唔揀返九龍既學校呢? 好多男校都幾好吖

PuffyBobby 發表於 23-3-13 17:17
其實呢個問題之前大家都有傾過, 你可以搵"特異功能"呢個topic睇下, 有啲人講得幾中肯例如: 你個仔憑運動入 ...
依句真: 旺角體院 "霸住"個學生等佢唔好流咗去競爭學校

nismachan 發表於 23-3-11 20:07
多謝各位大師指點。我自己係唔太想佢專攻體育路線,因為覺得日後出路較窄,我想佢以學業為重,所以我才偏向 ...
肯定係你考慮不全面. 依家走體育呢條路都可以入大學. 大學有SAAS計畫專門比運動員入讀學位課程, 唔睇DSE/IB/IAL成績只睇運動成績就可以升讀本地大學又有獎學金. 當然要做到精英運動員先得.

nismachan 發表於 23-3-13 23:48
回覆 PuffyBobby 的帖子

非常感謝你們的意見!教練意思係spc可以入到,dbs就要試。所以我傾向考慮st Louis ...

B1C成績入男拔係辛苦嘅,運動班大測大考都係幾個及格,大把仔陪住,不過始終面對六年後DSE啵。

回覆 Rpp 的帖子

重點係 - 旺角體院係"試", 而SPC係"可以", 恕我直言咁講法其實樓主個仔喺體育方面未至於非常標青嗰隻, 咁諗咁多仲咩呢?  不如搵間適合亞仔既程度既中學, 讀書開心又可以玩運動既, 咁樣唔係仲好咩?  又或者, 如果樓主個仔去到中學喺體育方面有出色表現既, 旺角體院都會自動送上門搵佢啦

PuffyBobby 發表於 23-3-14 11:35
回覆 Rpp 的帖子

重點係 - 旺角體院係"試", 而SPC係"可以", 恕我直言咁講法其實樓主個仔喺體育方面未至於 ...

係,可以每年會收旺角體院電話,由其學界比賽後,如運動好「出色」的話,銀彈買人!
‹ 上一主題|下一主題