用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)
樓主: chamster
go

港大同學會 VS 聖士提反(赤柱)   [複製鏈接]

回覆樓主:

SSC 對標「優才」很合理,成績在 B1B-C 之間,不過很多用家會持不同意見。

UGA 這兩年 DSE 成績 HK Top 10 無懸念,非常客觀的 B1A 學校,如果可以保持多幾年可以封神了。

南區最可憐的是 SHCC,小學部明明有很多不錯的學生,可惜近半被 SPCC、DGS、SPCS、GHS、HYS 等學校撬走。如果不是這樣,絕對可以和 UGA 一拼。

jiljill 發表於 23-8-30 20:13
SSC 對標「優才」很合理,成績在 B1B-C 之間,不過很多用家會持不同意見。

UGA 這兩年 DSE 成績 HK Top 10 ...

單計DSE,咁優才應該有band1B, SSC 既DSE大概都是band1 B,如果公佈更詳細啲,band1A/B亦有機。

回覆樓主:

很多學校不公佈 DSE 成績,又或者刻意「講啲唔講啲」,總是有原因的。那些以 B1A / 神校為目標的家長,心裡一定明白。

反之,那些願意把 DSE/IB/IAL 成績公開,而且長期都合乎家長預期的學校,一定能吸引很多質素好的小六生報考。這亦是為何 SPCC/DGS 能一直封神的原因。

至於 SSC / 優才是 B1B 還是 B1B-C 根本不重要,因為 banding 沒有一個客觀標準,每位家長心中的呎都不同。

我說它們是 B1B-C 是因為如果我們將 SPCC、DGS、GHS、UGA 這些學校定位為 B1A,那麼我會對 B1B 學校要求高一些。

如果將香港 Top 5/10 定位為「神校」,那把 SSC/優才說是  B1B 也無可厚非。

回覆樓主:

我承認自己對 banding 的要求比較苛刻,所以不會將排名 50+ 的學校當成 B1B。

我主觀認為,那些長期排名在 Top 10 以內,學校大名家中三代聽到也流口水的可以稱為「神校」,SPCC、DGS、LS、QC、MCS、SPCS 等便是好例子。

那些長期交到好成績,排名靠前的學校 (Top 20),才算 B1A 學校,例子有鄧顯、林護、YWGS、HYS、GHS 等。

至於那些是 B1B 和 B1C 學校就見仁見智,因為這些學校都有自己的強項和短板,是 B 還是 C 要看你要什麼標準去衡量。

jiljill 發表於 23-8-31 11:34
很多學校不公佈 DSE 成績,又或者刻意「講啲唔講啲」,總是有原因的。那些以 B1A / 神校為目標的家長,心裡 ...

按EK既標準,五級高於35%,四級高於75%被視為band1 A,以此標準,全港大概都是只有十幾間中學。

除頭兩間神校歷年位於頭兩位外,其他冇一間可以連續三年穩坐前五。甚至明年是否前五亦不能確定。

特別是四級要求75%,要睇總體,這十幾間學校連續幾年唔跌出band1 A已經唔錯。

回覆樓主:

至於 UGA,過去兩年 DSE 成績非常亮麗 (50% 5+),毫無懸念在 Top 20 以內,用任何標準去衡量也是妥妥的 B1A 學校。

很多家長喜歡用學校提供 IB 和 IAL 課程去解釋 DSE 成績的低落。這些根本是似是而非的藉口。SPCC、DGS、SPCS 也有 IB/IAL 課程,它們的 DSE 成績差嗎?

即使單純以 IB 成績去計,即使香港只有約 20 間 IB schools,SSC 也不見得排名靠前吧。

Sing13 發表於 23-8-31 12:08
按EK既標準,五級高於35%,四級高於75%被視為band1 A,以此標準,全港大概都是只有十幾間中學。

除頭兩間 ...

我認同你的看法,香港只有 SPCC 和 DGS 可以一直封神,前15學校並沒有一個公認的排名,而真正可以叫做 B1A 的學校也不多。

至於 B 和 C 就更不用說,我相信在大部份用家心目中自己小朋友就讀的學校一定是 B,Band C 在香港是不存在的。

參考資料:
2022 IB Ranking: https://www.ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

唔計國際學校﹐只計本地﹐CC全球no.2, DBS全球no. 8, SSC 全球no. 23, 之後就係CKY 排全球28, 真道排30, 優才排44

2023 Rank應該未出

回覆樓主:

點解唔計國際學校?

點解唔用香港排名?

喺谷歌上面見到香港有21間 IB 學校,SSC 排第七。

如果單純以幾間本地學校去排,SSC 亦都只可以叫做中游,排名高過幾間名都未聽過個學校。

喺我讀書嘅年代,SSC 名氣好大,成績亦唔錯。如果只憑感覺,我會話 SSC 係一間 B1A 學校。不過呢十幾年公開試嘅成績大家有目共睹,佢依家係一間 B 定 C 嘅學校,家長自己心裏有數。

回覆樓主:

我見上文有家長提到 CKY,我唔認識呢間學校。不過去年喺幾個作文比賽當中,佢哋都有學生得獎,畀我感覺係語文能力(特別係英文)唔錯。

回覆樓主:

如果大家有留意英文作文比賽嘅話,應該知道香港邊個英文比賽最有代表性。佢哋嘅獎項大部分都比國際學校學生攞曬,只有幾間非常強勁嘅本地學校有學生入圍,CKY 就係唯一一間唔太出名,但係攞到獎嘅學校,仲唔止一個學生攞獎添。

jiljill 發表於 23-8-31 12:50
點解唔計國際學校?

點解唔用香港排名?
唔計國際學校, 係因為大家IB個pool唔同, 係唔可以直接比較
一般國際學校計一條數, local school計一條, e.g. 揀讀國際學校的人, 唔會因為CC 排得前而走去CC讀IB, 因為除了成績, 還有其他因素
如果想睇香港IB學校, 可以去IB官網到search

我個post只係想比大家有個參考, 香港local school IB 成績

唔用香港排名, 係因為香港冇一個官方DSE排名, 而且係你提起IB, 所以我就post IB 成績比大家參考, 學你咁講, 好多學校都冇公佈完整DSE成績, 咁點可以有一個完整又公正的排名?  

回覆樓主:

我覺得如果家長講嘅係國際文憑課程(IB),用嘅係全球學校排名,咁應該將香港國際學校一併考慮。

如果家長只比較本土學校,咁就唔應該用世界排名去衡量。

龍門任搬作比較有什麼意義?

回覆樓主:

我覺得家長想講嘅係 SSC 係一間好學校,呢一點我從來都唔否認。以校舍計絕對係A++,以成績計亦都唔失禮。而且學校歷史悠久,亦曾經有過一段非常輝煌嘅時代。單係以上幾點已經唔係好多學校可以相提並論。

不過樓主問嘅係 SSC 同 UGA 邊間學校好啲,如果從學術成績去睇,兩間學校根本唔係同一個 League,冇乜可比性。

jiljill 發表於 23-8-31 13:25
我覺得如果家長講嘅係國際文憑課程(IB),用嘅係全球學校排名,咁應該將香港國際學校一併考慮。

如果家長 ...
真係救命, 比參考資料又話人地搬龍門, 依家咪比左個全球IB排名出黎囉 (上面有條link可以睇晒top 100)

回覆樓主:

既然是全球IB學校排名,為何又不包括香港的國際學校呢?

juneforgbb 發表於 23-8-31 12:34
參考資料:
2022 IB Ranking: https://www.ib-schools.com/league-tables/global-top-ib-schools

是不是龍門任搬?

如果你有留意我之前的講法, 我冇講過SSC或者UGA 邊間比較好, 或者邊間差D, 因為係我心目中, 兩間係唔同類型學校, 唔知點解好多家長拎佢地比較, 可能地區關係掛, 但如果了解兩間學校多D, 就算兩間都有offer, 其實都唔難做決定, 認同你講法﹐咸魚青菜﹐各有所好。

回覆樓主:

讓我猜一猜,會不會是即使只計「南區」,單比 「IB 課程」,SSC 排名也在 ISFA 和 SIS 之下?

如果不計國際學校, SSC 便是南區第一,全港只在 SPCC 和 DGS 之下?說起來好聽多了。

我相信家長不會想用 DSE 去比較,單單南區已經有 UGA 和 SHCC。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊