用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come ...
go

直資及自行零Offer圍爐取暖區(The best is yet to come)   [複製鏈接]

回覆 ktqueenkt 的帖子

其實唔好太沉醉於直資就會令小朋友學習好心態,雖然資源係多但未必一定小朋友吸收得到,家長儘量令小朋友唔好對學習失去動力,開心啲去迎接最後得到既中學,咁先係對小朋友好.
曾聽說過有家長見了十幾間心儀中學都冇offer,最終接受大抽獎安排,但小朋友的表現慢慢令家長喜出望外,仲要得到學校校長嘉許,且學習動力仲KEEP得好好,所以唔需要因為入唔到心儀中學就永無出頭天,因為最終DSE大家都係一樣咁考,

有無叉電    發表於 23-3-18 18:23
車車Wong    發表於 23-3-15 09:08
newrider1    發表於 23-3-14 23:50

MerryMe 發表於 23-3-14 22:59
報咗4間,一樣未有
小朋友二線小學,呈一、二都係級五至十內(老師唔肯講級幾),只係話1A中,但報3間1B直 ...
呢個亦都係我講,幼稚園同小學有階級學校觀念做成,學校老師有冇錯估,有時亦都係為了學校名譽去衡量,所以可能差一點點都會講高些, 所以家長最清楚自己小朋友能力,不論選到了咩線小學中學,讓小朋友開心啲去學習,先係最適合既學校,絕對唔係因為啱理念/Happy School/多資源就係適合小朋友學校.
‹ 上一主題|下一主題