用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB & DSE
樓主: 天外之人
go

IB & DSE   [複製鏈接]

planetearth 發表於 23-5-11 14:38
科大個課程沒有pre-assessment, 不過要學校推薦. 學生提供學校成積表及其他能力証明(若有). 學校是推薦資優 ...

冇pre-assessment 這個就是重點,學生水準會好參差,加上大班教學,多人drop out 就不奇怪了,什麼學制都會非常辛苦!

我知道香港中大及科大,美國史丹福及約翰普金斯的資優課程,其中一個主要目的係ear marked 一大批有潛質的學生,他們一直讀,到大學的時候會優先考慮一直讀開嘅大學。

到阿仔否決去美國讀大學,咁史丹福的學分就係作廢。每日得24小時,咁就學其他更啓發他的成長及更有用的soft skills。

你仔已經獨立去research,學習,再讀上去數理能力絕對冇問題,咁就可能考慮提升語文及soft skills,這正好係資優數理男的普遍弱項,數理進度慢咗,但致命弱點會降低嚴重性及改善過來。你們可以考慮一下!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

planetearth 發表於 23-5-11 14:38
科大個課程沒有pre-assessment, 不過要學校推薦. 學生提供學校成積表及其他能力証明(若有). 學校是推薦資優 ...

我又記得阿仔當年高小有參加過校長推薦的所謂數學增潤課程,係教育局舉辦的。係冇評核嘅,校長推薦績優學生為主,少部分係真嘅數學資優,讀咗一個課程就冇上,因為太淺。

個導師係我大學同學,浸大助理教授。他將個proposal給教育局,批咗有$就教,不是主要針對資優學生。當時還未有HKAGE,好似係荃灣什麼馮漢柱小學上堂。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-5-11 15:33
冇pre-assessment 這個就是重點,學生水準會好參差,加上大班教學,多人drop out 就不奇怪了,什麼學制都 ...

我仔系IB學校由細讀上去, 所以語文沒有問題, 因為他由小到大都不喜歡看書, 細個時我的確比較擔心語文. 但原來大個左語文閱讀, 寫作,分析,溝通等樣樣都來得順其自然. 好似都無咩struggle, 比我想像中好, IB學校在語文方面是培養得幾好, 是浸出來的. 只是中文用得少比較差. 但第2語文可以選擇低級一點的來讀. 但就讀唔到雙語文A了.

至於獨立research也是IB的優點. 也是由細到大浸出來. 加上老師好有經驗support. 所以有時同佢傾佢做的projects, 好似成個現成可以出來社會工作. 若要做到有料到的research projects,有紮實的知識基礎是很重要的.

planetearth 發表於 23-5-11 16:33
我仔系IB學校由細讀上去, 所以語文沒有問題, 因為他由小到大都不喜歡看書, 細個時我的確比較擔心語文. 但原 ...

你兒子應該冇乜問題啦,只係他的目標清楚就冇問題。

他中文是好嘅,英文就不到 native 程度,在倫敦工作生活就沒有問題。

回覆 retriever 的帖子

所以你所指的兩樣野都係從小品行方面培養,根本唔關孩子讀書好唔好問題. 當然可以話讀書孩子這個階段係佢既"責任".讀唔讀得好係佢既將來要"承擔",好與唔好都要負責任下去,但稔真啲,會唔會因為咁更局限及影響所謂IB思想孩子發揮.

唔好誤會我,我支持你所講孩子都要有「責任感」及「承擔」,我衹係覺得你提的這兩點,唔會影響到孩子學得好同唔好而已.

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊