用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 IB & DSE
樓主: 天外之人
go

IB & DSE   [複製鏈接]

天外之人 發表於 23-4-26 10:51
回覆 poonseelai 的帖子

其實我衹係個普通家長,無稔到咁複雜既野,o黎到EK多年來見到好多專業家長所指呢樣 ...

你的子女可能重細,你只留意幼稚園及小學可以理解。

但你教育的資訊就幾落後及表面,你喜歡就好!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

我都覺得自己落後同表面,且都年過半百,不想浪費太多金錢在自己身上,就算考到什麼証書文憑,以香港老闆心態,這年紀都唔太歡迎,所以儘量給予孩子需要,自己夠生活就夠.
我所指IB & DSE討論,不在於各自內裡怎樣可考取好成績,我相信幼稚園小學部份基礎攪唔好,考邊一個制度都唔會好,更唔係靠學校以往亮麗數據給予自己孩子一定可以考取到.

回覆 天外之人 的帖子

你說的無忘初衷係一個好的提醒,但教育制度及社會變化係越來越快,係好難唔作調整,到某些十字路口或關鍵時刻,無忘初衷才有效,但不是所有時候。
我也是將兒子的幼兒園到小學係完全好輕鬆,只係數學做多些增潤課程,到中學他想入某間中學,我們只是支持,那時的變化牽涉到孩子,不再是你我家長們說了算。當所都係動態的時候,就要按當時環境作適合的調整。

我講的跟家長學歷無關,係要有容乃大,聽多啲其他看法,意見,自己自我調整就可以。

如果你講lB 跟DSE比較,我提出應該分開學制及考試制度,你跳去幼小,我會覺得你逃避自己概念錯誤,用搬龍門來逃避。就算你幼小搞掂,咁中學大學還是要面對,點解唔將條教育錬從頭到尾一條龍咁去了解?

我唔再多口啦!

myck008    發表於 23-5-4 18:57
beastiebistro    發表於 23-4-27 16:50
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

社會變化的確係越來越快同越新穎,但教育制度正常唔會太受時代影響,一個從小冇知識既小朋友都係慢慢去吸收知識,絕唔會好像AI咁一次性入晒資料在腦內。不如講坐在電腦前唔需要到學校也可以吸收全球知識,可能以後就會用此方式,衹係少了一種人與人之間群體既體驗吧。
-
你所指論據冇錯,可能我與你想法有點不同,我冇稔過你所指既搬龍門來逃避或概念錯誤問題,IB著重所講既個人思考性及世界認受性,DSE著重學科深入知識和世界性未夠全面,講學習及到外國一流大學方面感覺IB係比DSE好啲,但能力上正常應該係比IB強,衹是兩個制度都係有一個共通點,都要基礎能力好,這點才是我著重,因為攪得好這點,你選咩制度學校都唔會有太大影響自己能力,更唔會擔心入咩學校都煩惱。
-
其次你所講應該分開學制及考試制度,這點我係好認同,香港教育局應該係攪好自己DSE,所以投放資源應該以自己制度為主,正常唔需要將資源又放在其他制度,正常去得IB直資或國際學校的學生,應該金錢上冇咩太大問題。

PS:其實我係有點覺得IB係華而不實,DSE反而實而不華感覺.(個人觀點)

天外之人 發表於 23-4-28 12:30

社會變化的確係越來越快同越新穎,但教育制度正常唔會太受時代影響,一個從小冇知識 ...

“(DSE)能力上正常應該比IB強", 你指那些能力?我日日同dse畢業生工作, 睇下感覺同唔同。

而你講要基礎能力好, 指那些?

另一點係dse2009年至今已超過十年, 海外大學認受性無問題

天外之人 發表於 23-4-28 12:30

社會變化的確係越來越快同越新穎,但教育制度正常唔會太受時代影響,一個從小冇知識 ...

其實你對IB的印象/想法從何而來?

小兒由幼稚園開始就已經進入IB curriculum, 咁多年的培育,都係一步一步螺旋式學習,由基礎教育開始,並不見得比其他學制「蝕底」。

中學畢業後,他開始幫學生補習Maths, Physics同Econ; 有IB、DSE、GCSE的學生,也有內地和加拿大的中學生,從旁觀察,見他對學生講解concept有板有眼,沒有「揸流攤」。

所以不見得IB教育流於花拳繡腿,因為如果係咁,大學不會俾佢哋咁容易攞credits.

Radiomama 發表於 23-4-28 23:30
其實你對IB的印象/想法從何而來?

小兒由幼稚園開始就已經進入IB curriculum, 咁多年的培育,都係一步一 ...

我覺得你嘥氣,一直以來太多人根本冇做功課,以訛傳訛當真。睡著的人,講幾多次都冇用。一個網友話某個教授認為lB學生渣,就算有十個教授認為 1B學生在綜合性較優勝,他們都係信某個教授係真嘅。

又或者係對2020-21香港多咗l B撞扁,所以個別家長心心不憤,又知道嘈唔到教育局,大學又唔敢出聲,於是用「道德高地」在EK嘈無辜的 1B家長。

這種情況係冇解決辦法,信者恆信,不信者恆不信。如果基本資訊都係錯嘅,講咁多次都唔去fact checked ,冇討論空間及必要性。

angelfish228    發表於 23-5-8 08:19

ANChan59 發表於 23-4-29 00:16
我覺得你嘥氣,一直以來太多人根本冇做功課,以訛傳訛當真。睡著的人,講幾多次都冇用。一個網友話某個教 ...

我時常話人怕出名豬怕肥,ib school 高調公布成績咪日日做戰靶,提供 AL 的學校可能正悶聲發大財,唔覺唔覺D學生入咗神科,又無人嘈,近一兩年,AL成績咪一樣通賬了。

ANChan59 發表於 23-4-29 00:16
我覺得你嘥氣,一直以來太多人根本冇做功課,以訛傳訛當真。睡著的人,講幾多次都冇用。一個網友話某個教 ...

我不打算改變任何人的想法,但在討論區總有後來者入來搜尋資料,讓摸索中的人找到多一塊碎片去了解事情,總是好事。

angelfish228    發表於 23-5-8 08:20

Radiomama 發表於 23-4-29 09:32
我不打算改變任何人的想法,但在討論區總有後來者入來搜尋資料,讓摸索中的人找到多一塊碎片去了解事情, ...

所以我問樓主指那些能力, 睇下大家要求是否唔同, 如果其他人咁啱睇到咪自己分析下。

retriever 發表於 23-4-24 16:37
我親友在大學教書, 他不太喜歡IB 入來的學生;

討論兩學制有不同方面, 學習方式, 入U 機會... 後者涉及資 ...

「不太喜歡IB學生」,是什麼意思?會否太主觀?

我認識的教授同講師,甚至專負責學生事務的朋友,好少這樣評價大學生;通常會以本地生、內地生、國際生去分野,當然有時都流於stereotype 的討論。

poonseelai 發表於 23-4-29 07:51
我時常話人怕出名豬怕肥,ib school 高調公布成績咪日日做戰靶,提供 AL 的學校可能正悶聲發大財,唔覺唔 ...

嘈 1B係偏見,槍打出頭鳥。原罪係因為家長有資源及有選擇,類似憎人富貴厭人貧的心態。塘邊鶴心態不改,點做都有燥音。

就算學校唔做,家長都會擺上FB,避免不了!FB及朋友圈因為較多實名制,會少好多網絡欺凌。EK越嚟越多鍵盤戰士啦(我不是指樓主,他是有禮貌的。)。

兒子當年不是撞扁,我們一直都替撞扁及家長們鼓掌,體育精神嗎!

入唔到M神科咪入Q神科,或者搞邊科,為什麼全世界都要M呢?畸形社會,畸形心態。

Radiomama 發表於 23-4-29 09:32
我不打算改變任何人的想法,但在討論區總有後來者入來搜尋資料,讓摸索中的人找到多一塊碎片去了解事情, ...

我明白你用心良苦,但樓主在其他帖已經聽了不少網友解釋箇中分別。

信者恆信,不信者恆不信。

所以我講嘥氣!

ANChan59 發表於 23-4-29 11:27
我明白你用心良苦,但樓主在其他帖已經聽了不少網友解釋箇中分別。

信者恆信,不信者恆不信。

陳 sir 好有火

我覺得好多新同事無 common sense, 好難攪, 唔知關唔關學制事

天外之人 發表於 23-4-27 12:11

我都覺得自己落後同表面,且都年過半百,不想浪費太多金錢在自己身上,就算考到什麼証 ...

我想說明大家在對從少打好‘基礎’兩個字嘅理解和定義非常之不同。從小學階段的所謂數學和科學知識嘅深入學習,看似是基礎知識的穩固,其實有點似是而非。

反而IB的P Y P和M YP的課程,給小朋友有大量閱讀和寫作的訓練。而不是去區分讀文科話讀理科的學生,到高中和大學時學生按自己嘅興趣去揀選文科,理科或者科學時。我見唔少讀理科或科學的學生都能寫得一篇好文章,而且因為是在高中和大學時,學生是按自己的能力和興趣去選擇學科,亦都不覺得他們有在科學和數學上有能力不足的地方。

反而覺得從小過分着重數學的超前學習和科學的所謂打好基礎基礎學習用了過多的時間和鑽研,相反花在學習寫作和閱讀的時間少了。

poonseelai 發表於 23-4-29 13:57
陳 sir 好有火  

我覺得好多新同事無 common sense, 好難攪, 唔知關唔關學制事

有些讀書成績好好,但係critical thinking 的能力好弱。其實都幾影響工作上嘅表現和晉升嘅機會。

有時大家對從小打好基礎的定義,都幾不同

barque 發表於 23-4-29 15:11

有些讀書成績好好,但係critical thinking 的能力好弱。其實 ...

高分(考試高分)低能(工作能力)見唔少,包括三大畢業生,無 common sense 比無 critical thinking skill 仲差,連好基本的工作都做唔好

唉,而家好差嘅都可能要請,少人入行

poonseelai 發表於 23-4-29 13:57
陳 sir 好有火  

乜我好火咩?咁要自己查找不足!

現在香港學生普遍common sense 弱咗係事實,學制有一定程度關係。另外一個原因係學校、家長及學生「學習」係考試主導,成績優先,所以靠補習操卷,機械化吸收知識,做成高分低能。

ANChan59 發表於 23-4-29 17:37
乜我好火咩?咁要自己查找不足!

現在香港學生普遍common sense 弱咗係事實,學制有一定程度關係。另外一 ...

這樣算是打好成績基礎

barque 發表於 23-4-29 18:12

這樣算是打好成績基礎

你講得好啱,考試成績為本為基礎!

其他網友不斷咁講,香港產業單一化,做成個別產業起薪點高,個個希望小朋友入到神科搵真銀。如果香港有更大發展空間,搵錢差不多,就冇咁多爭議。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊