用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 演藝APA Pre-Junior / Junior Music Course詢問
go

[音樂] 演藝APA Pre-Junior / Junior Music Course詢問 [複製鏈接]

小朋友現在10歲(細B),就讀5年級,黎緊8月準備考小提琴5級試,樂理還未開始學

依家小提琴老師是演藝畢業,有提議小朋友完成5級試之後,明年可嘗試投考HKAPA Junior Music Course,但我上網睇過,Junior 雖則5程度便可報考,但有寫明是中學生,請問是否只能中學生才可以報考? 樂理有要求嗎?

如果明年(2024年3月)報考 Pre-Junior, 小朋友都經已6年級(屆時11歲),年齡會否太大? 反而比較難入?

謝謝大家解答!
   0    0    0    0

JMC for 中學生,pre junior for 小學生。你的老師有呢個提議,你可以問番佢點樣預備,仲有成年時間。留意番佢寫係要有呢個水平或以上,而唔係要通過呢個考級試,呢個水平以上表現出potential 同talent, 應該同老師商量下點樣present到小朋友,唔關樂理知識及年紀問題。

如果出年三月報APA 應該係報Junior, 因為小朋友2024 九月入APA時已經是中學生。
樂理沒有特別要求,成功考入之後Musicianship 課會因應樂理程度編班。

bebebe12345    發表於 23-5-16 17:05

boboapril 發表於 23-5-15 16:09
JMC for 中學生,pre junior for 小學生。你的老師有呢個提議,你可以問番佢點樣預備,仲有成年時間。留意 ...

謝謝回覆

回覆 四隻貓 的帖子

謝謝解答!
‹ 上一主題|下一主題