用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 form5轉校+留班
樓主: kiki-06Li
go

form5轉校+留班 [複製鏈接]

kiki-06Li 發表於 23-6-6 21:11
你好,謝謝你嘅回覆。

1. 小女唔係資優,但佢話選修科目全是文科,靠背先勉強上到,加上學校的同學唔用功 ...

請問選修那些文科
某些科目較少學校開班例如中史/文學

10090 發表於 23-6-6 23:10
你係咪用英文讀,係嘅就試吓報大角嘴莊啓程,用中文讀嘅話,試下直資學校 ...

乜唔係直資先多用英文科目嗎?

Joe8889 發表於 23-6-7 08:25
我其實會建議照上

操卷緊要過上堂

唔係個個明呢個道理,一般覺得要學哂知識點先來準備應試,線性思維。
但樓主明顯更傾向順著囡嘅意,校方覺得可以升中六反而激家長安排轉校,可以理解。
咁就間間試下囉,有offer再考慮。

woooiiii 發表於 23-6-7 10:28
唔係個個明呢個道理,一般覺得要學哂知識點先來準備應試,線性思維。
但樓主明顯更傾向順著囡嘅意,校方覺 ...
唔係個個明呢個道理,一般覺得要學哂知識點先來準備應試,線性思維
但樓主明顯更傾向順著囡嘅意,校方覺得可以升中六反而激家長安排轉校,可以理解。
咁就間間試下囉,有offer再考慮。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
如果斜體所表述的思維是更有效率的話,
點解學校用中一至中五的五年時間來逐步加深知識點,僅僅分配中六的不足一年來操題?而不是調過來:即用中一的一年"飛"一般教嗮全部然後用餘下的中二至中六接近五年"慢慢"來操題?

PS:我真係以爲加上"唔係個個明尼個道理"這幾個字,就是"真理往往掌握在少數人手中"這一句的寫照

回覆 medicine 的帖子

只係討論緊樓主單case。
一年青春寶貴,校方都覺得可以升中六,只係個囡覺得未準備好,家長呢個時候應該仔細衡量是否鼓勵囡進一步or真係覺得有必要留班。
唔好混淆兩個動機,留班究竟是考慮囡嘅心理身體狀態或為準備DSE。

如果認為心理身體適應唔到就留班,如果為DSE就升中六。

Deleted

woooiiii 發表於 23-6-7 11:47

只係討論緊樓主單case。
當然只係討論緊單一case.
樓主已經講明未學嗮,那麽自然是學嗮先啦.

但你一句"唔係個個明呢個道理,一般覺得要學哂知識點先來準備應試,線性思維"代表乜?是否認爲操題重要過學識先?

PS:何況結合埋先前的留言"建議原校升中六可攻可守"更可証認爲操題重要過學識(知識要點)先

Joe8889 發表於 23-6-7 12:45
Deleted
講完又刪除?

medicine 發表於 23-6-7 12:50
當然只係討論緊單一case.
樓主已經講明未學嗮,那麽自然是學嗮先啦.
"以應試DSE角度,讀兩年中六效果一定好過留級讀多年中五"

還有這一句,都不考慮樓主已經明言在先,未學識嗮

思維真係"未識行,就要學跑",話直接練習跑才是更具鍛煉效果的最佳寫照

樓主係想插班就快快申請,其實唔少學校已截止,甚至揀晒人

算啦
大家都係講pros and cons

但你一開始就講讀書目的

講落無謂

回覆 woooiiii 的帖子

為咗求知識'學做人
升大學其次

但樓主又夾雜左要搵高d banding 嘅學校呢個願望,勸下女女唔好set 咁高期望。既然決定咗重讀,搵到學校就把握好機會。原校再努力說服校長。

medicine 發表於 23-6-6 23:06
僅僅以學習的角度講,中五還有知識要讀,而中六基本是操題.

對於樓主的情況,話還有内容未算熟悉的話,應該是 ...

認同,大女中五,Bio Chem 選修科已經超前教快左,中五 要學嘅量好多,學校有科老師教得唔好,都要出去搵補習清concept,女未有能力可以自修學識。所以中四,中五唔打好底清concept,中六操卷都好難得心應手。

woooiiii 發表於 23-6-7 10:28
但樓主明顯更傾向順著囡嘅意,校方覺 ...
要睇人,如果有基礎知識,又有天份,齋背熟past paper答案而唔睇書都無問題嘅。有啲人可以邊做邊學,好似跟裝修師傅做學徒咁,無人會俾正式課堂你讀,但有啲人係要先理解背後原理先做到

Joe8889 發表於 23-6-7 13:33
回覆 woooiiii 的帖子

為咗求知識'學做人
應試DSE升大學就係操卷求分數。 操卷都可以學知識,勇敢面對DSE嘅挑戰都可以學做人。
樓主個囡自覺未準備好未學哂,但校方持不同態度,如果唔係身體問題頂唔住都建議堅強點。

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊