用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 DGS 補習
樓主: carmenhk22ytf
go

DGS 補習 [複製鏈接]

godfreychoi 發表於 23-7-13 11:39
Original Maths For Able Students 系列較深

最近無意間找到英國大學一些數學資源,幫助讀工程的大學生了解數學和其運用。內容涵蓋Core Math, M1, M2 和 大學Year 1 和 2的數學,一共有 50 章。

我認為對於想自學數學和釐清數學概念的中學生也很有幫助,建議大家先看第49章,再選擇想了解的章節,我相信了解清楚後再做past paper會更有效率。

https://www.lboro.ac.uk/departments/mlsc/student-resources/helm-workbooks/

回覆樓主:

https://www.calvinscience.com/contact-us/
我小朋友補Phy Chem Bio

請教大家S1-S2 science DG補邊間?
囡囡話好幾位成績不錯的同學都補同一間,但佢哋問佢哋又無直接講補邊間。

謝謝(emoji)(emoji)

發表於 3 天前 |只看該作者
hehehaha2017 發表於 23-7-13 16:47
1.下面講左, ABLE 系列, 是其中一個可以考慮
下面兩本你睇下搵唔搵到

請問 Key to Mathematics for HKDSE難度比Able students深定淺? thanks!

發表於 3 天前 |只看該作者
mermaidmama 發表於 24-5-19 14:15

請問 Key to Mathematics for HKDSE難度比Able student ...

ABLE 又深又難又冷門
做到無野好做, 先會做ABLE ,  ABLE太花時間

最主要是冷門,  時間多的人, 做ABLE 是好事

返學好忙,  做返 KEY TO MATH

個底唔係太強, 本身唔夠癲,   未必岩做ABLE

你講仔女 升中幾?

因為中三 的話,  要爭  排名 選科, 建議谷癲D

去到中四, 慢慢 玩DSE
本KEY TO MATH, 90年代, 好多人用Y F SO 書 拿MATH   A MATHS書

夠深

同埋題目多, 夠全面, 建議先做KEY TO MATH

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊