用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 舊基灣小學(西灣河)插小四
發新帖回覆
go

舊基灣小學(西灣河)插小四 [複製鏈接]

請問女兒將會小四插班 (不是插精英班),因本身不是住東區,想問大家可否分享一下這間學校的校風、功課量、測考、老師關愛? 另外、知唔知係咪入到小六精英班,有幾多成同學可以派到區內Band 1A 中學?謝謝各位🙏
   0    0    0    0

回覆樓主:

整體全校有近6成學生可以入band 1, 如果肯博,透過派位全部精英班學生入曬1A都得,不過老師有機制,指導學生點樣選校,聽聞最多只有1-2個精英班同學於放榜日唔太滿意獲派學校。

回覆 boboapril 的帖子

請問你指全部入曬Band 1 中學是指精英班?另外,六成可入band 1 中學係咪指 band 1A ?
最後,本身女兒插的不是精英班,知唔知如想在小五入精英班,要在全級考到大嘅幾多名次才入到?
因剛收咗,急問請盡快回覆,謝謝你🙏

前幾年一般係4成幾入B1 , 講緊係全級4成幾
近兩年係升左好多 , 全級6成幾 B1 , 近兩年先追到下新基
16網佢派位係第二好。
精英普教只有一班3X人 , 全級四班 , 入唔到精英班都有機會升B1
你用全級計6成,6X幾都有B1

舊基既主要特色就係谷同升中好。
校風係好,功課量係多 , 一年四次考試
測驗默書話唔計分但多
無咩活動,好重學術
校舍細同舊。
你如果入到精英班基本B1
大約係咁

chun719 發表於 23-7-6 10:55
前幾年一般係4成幾入B1 , 講緊係全級4成幾
近兩年係升左好多 , 全級6成幾 B1 , 近兩年先追到下新基
16網佢 ...

6成band 1,但得1班精英班,應該係呢兩年突然升左好多,如果keep到,可能有機會再開返多一班精英班都唔奇,如果之前4成幾B1得1班精英班我又覺得合理

樓主話要B1A 喎
不如講下你接受到邊一些中學

如果你想入B1A中學 應該搵一間龍校小學
凡是派位都係靠抽簽 無保證

wai324 發表於 23-7-6 13:38
樓主話要B1A 喎
不如講下你接受到邊一些中學

樓主話要區內band 1A中學

回覆 wai324 的帖子

東區B1A 中學是庇理羅士,嘉諾撒書院和中國婦女會,我所識應該是這幾間,我估係咪要入精英班才可有資格自行報這些?

請問成績表上會唔會顯示學生的全班和全級名次? 另外,高小四年的各科考試成績係咪顯示grade 例如A, B? 而不是顯示分數?

LFMO 發表於 23-7-6 19:20

請問成績表上會唔會顯示學生的全班和全級名次? 另外,高小四年的各科考試成績係咪 ...

未能解答,我不是用家。

你可能都未熟知升中玩法,慢慢了解清楚先。香港嘉諾撒有收band 2學生,不嬲1C, 現在勉強叫1B, 點會係1A.  明明講緊派位,忽然又講自行,同派位係兩回事,到時候做下功課先啦。

因不是住東區所以唔清楚邊間中學是band 1A?

回覆樓主:

我記得嘉諾撒書院係band1c

LFMO 發表於 23-7-4 16:05
請問女兒將會小四插班 (不是插精英班),因本身不是住東區,想問大家可否分享一下這間學校的校風、功課量 ...

學校網面有升中結果,你可以睇吓

LFMO 發表於 23-7-6 09:28

請問你指全部入曬Band 1 中學是指精英班?另外,六成可入band 1 中學係咪指 band 1 ...

Delete

回覆樓主:

東區目前庇理羅士和張祝珊是band1A。張祝珊學校網站上顯示2023年自行收咗舊基3個,抽獎6個。如果要自行入到band1A學校,應該是要考到前15名。

yeungisa 發表於 24-4-29 09:33

學校網面有升中結果,你可以睇吓

16網舊基灣2023年升中派位(更新11/7)
--------------------------------------------------------
官津本區+他區+直資

B1 37+9+7=53 (50%)
B1C/2A 7+0+1=8 (7.5%)
--------------------------------------------------------
英中 44+9+8=61 (57.5%)
其他 35+4+6=45 (42.5%)
總數 79+13+14=106人 (100%)

英中 44+9+8=61 (57.5%)
官津本區 44 (41.5%)
BPS(女) 6 嘉諾撒(女) 6
張祝珊 9 聖馬可 5 中婦 8 港島民生 3
筲官 7

官津他區 9 (8.5%)
HK1 SJC(男) 1 英皇(男) 3
HK1 聖提女 1 英華女 1
HK2 SPSS(女) 1 聖鄧 1
KL2 聖母玫瑰(女) 1

直資 8 (7.5%)
HK1 SPC(男) 1
HK3 中華基金 4
KL3 協恩(女) 1
KL4 德望(女) 1
NT8 羅氏基金 1

其他 35+4+6=45 (42.5%)
官津本區 35 (33.0%)
20 (18.9%)
慈幼(男) 2
衞理 3 劉永生 3 顯理 5 金文泰 4
小福 3

15 (14.2%)
寶血(女) 1
嶺南 4 嶺南衡怡 6 文理(香港) 2
桂華山 2

官津他區 4 (3.8%)
KL3 KTSSS 1
KL5 寧波公學 1
NT7 馬崇 1
NT8 寶覺 1

直資 6 (5.7%)
HK3 培僑中學 2 漢華 4

校務報告
https://www.keiwan.edu.hk/tc/校務報告

2022-2023 學校周年報告 (p.17)
https://www.keiwan.edu.hk/sites/default/files/files/c13a-22-23xue_xiao_zhou_nian_bao_gao_.pdf

升中派位
https://www.keiwan.edu.hk/tc/升中派位

2022-2023 中學學位分配結果(更新日期:2023年7月11日)

獲派學校名稱 人數
英皇書院 3
聖士提反女子中學 1
聖保祿中學 1
聖若瑟書院 1
聖保羅書院 1
英華女學校 1
德望學校 1
協恩中學 1
張祝珊英文中學 9
香港中國婦女會中學 8
庇理羅士女子中學 6