用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求用家分享:LS VS SPB
樓主: cswkkcswkk
go

求用家分享:LS VS SPB [複製鏈接]

回覆樓主:

其實有乜話邊間比較好, 可能運動喇沙比較好,又可能專心讀書SPB比較好,住港島我又唔會過九龍,住九龍我更加唔會去SPB

jbbmom    發表於 23-7-17 01:01

回覆樓主:

Vote for LS!

小曳人 發表於 23-7-11 23:32
關於SPB vs LS

我會建議除非你已知孩子考DSE搞唔掂語文 (SPB有IAL課程),亦接受唔到上到書院部份課堂老師 ...

同意!

小曳人 發表於 23-7-11 23:32
關於SPB vs LS

我會建議除非你已知孩子考DSE搞唔掂語文 (SPB有IAL課程),亦接受唔到上到書院部份課堂老師 ...
關於老師嗰部分,同我聽嘅用家分享雷同

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔未升LSC之前,我問過唔少師兄上課嘅情況
一位係阿仔學乒乓波嘅教練,大學讀緊體育相關學位
一位係HKAGE 家長講座,嗰次係叫咗幾位學員同班家長分享後生仔點諗野 (最終嗰位師兄係嗰年DSE 榜眼)
亦有大仔一年嘅學生家長

即係唔同年代都包括在內..
結論係: 上堂瞓覺,因為9成人放學去補習,好夜瞓
榜眼師兄話,佢係初中少數無補習嘅人,但有幫弟弟補 (都係LS)

初中,d仔唔少唔聽書,部份老師搞唔掂課堂秩序,教唔到書,亦有老師出哂名唔教書或長期病假,返下又唔返,呢個情況搞到想讀書嘅神人轉咗去SPCC

我仔讀咗3年,疫情期間其實都無乜野"好處"得過,無校隊、無課外活動,老師課堂唔單止出現上面講嘅情況,亦有老師玩我仔 (叫佢天才,仔好唔鍾意) ,佢地部份神人好似我仔咁~ 已離開HK,會叫"垃圾學校" " 垃圾老師"

不過到我仔離開咗學校之後,我再問佢對老師嘅評價,佢話大部份嘅老師都係好人 (我必需講句,的確有老師欣賞/體諒我仔,但唔多)

呢幾年多老師走,我相信新嗰d會好過d老鬼嘅,所以唔駛太擔心老師嗰part,但d同學曳,影響課堂秩序就無可避免喇

總之,入得LS,就預上LSC,你要接受到佢地嘅文化,亦明白讀書係靠自己嘅!
不過咁講... 身邊認識嘅都有好幾位插喇小嘅,最終中學去咗SPCC,預一年一個啦~

ekhc    發表於 23-7-18 17:01
恐龍家

小曳人 發表於 23-7-18 16:24
我仔未升LSC之前,我問過唔少師兄上課嘅情況
一位係阿仔學乒乓波嘅教練,大學讀緊體育相關學位
一位係HKAGE ...

聽落真係幾差,上學浪費時間

964000 發表於 23-7-19 10:34

煩係讀過名校嘅人都知道,名校係吸引生源嘅地方,係學生勁,係學校光環勁及大多數同學享受其中。老師只是輔助,唔會比其他學校老師特別勁或特別好囉,邊間都有好老師衰老師的

964000 發表於 23-7-19 10:34

傳統男名校,個底打得好,多數校風自由,亦因為咁先培養出優秀畢業生。

LSC 係free, 老師亦不太管到這些學生。但因學生多,舊生多,資源多,小朋友可接觸到很多不只是課堂的事物。不過若是文靜書生,只想安靜讀書,在LSC係不習慣有冇人知SPB 如何?上堂時很安靜?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊