用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 求意見 SFA vs SRL vs 崇真
發新帖回覆
go

求意見 SFA vs SRL vs 崇真 [複製鏈接]

女仔, 活潑好動, 鐘意運動同睇書, 請問如果唔計交學費的話, 想問升中的話SFA會較理想嗎? 定係回家以操卷多, 會少左時間睇書呢? SRL同崇真會比較活潑嗎?
   0    0    0    0

千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅極度不開心。最近追劇黑暗榮耀,感覺不說出來,是對自己和仔仔不公平。希望可以避雷

小雨之果 發表於 23-8-7 23:12
千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅 ...

無計
學校氣氛 + 家長重心都係學術同分數,邊度會花時間同你講「品德」

近年更唔少「專才」後人空降插班,當提早同化吧(emoji)

alien_ho 發表於 23-8-8 00:25

無計

SFA係宗教學校,最講品德了,學校花好多心思在學生靈性培養。而且SFA新移民學生比例算低的,宜家適齡學生減少,大比例新移民都係抽獎學校來噶。睇行文都好似新移民來,快點爆大瓜,等著睇好戲,唔要雷聲大,雨點小,沒意思

簡單啲來講 發表於 23-8-8 07:38

SFA係宗教學校,最講品德了,學校花好多心思在學生靈性培 ...

"卸責他人"從來都係最快最容易甩身嘅方法。千錯萬錯,總之都係"移民" 的錯

ok3 發表於 23-8-8 09:22
"卸責他人"從來都係最快最容易甩身嘅方法。千錯萬錯,總之都係"移民" 的錯 ...

你回復錯了,你應該回復Alien_ho,佢話專才新移民來港呢點野,我只不過講事實而已,我本身都系新移民。我唔鐘意呆新移民多個學校,不然我返內地好了。

簡單啲來講 發表於 23-8-8 11:27
你回復錯了,你應該回復Alien_ho,佢話專才新移民來港呢點野,我只不過講事實而已,我本身都系新移民。我 ...
發覺tag錯左你, 引起誤會, 唔好意思. 我只係有感而發, 不針對任何人.

小雨之果 發表於 23-8-7 23:12
千祈不要選擇SFA,學生霸淩情況嚴重,老師不能保護學生。雖然已轉走,我仔想起當年被欺淩事件,仍會眼圈發紅 ...

你咁講對SFA好唔公平,首先我對你小朋友遭遇感到難過,但唔可以因為一個老師行為而連累成個學校,SFA都還有其他好老師

如果目標係升中優勢的話,三間當中選SFA亳無疑問☺️
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊