用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 收集 DSE 成績學校資料
樓主: miriam
go

2023 收集 DSE 成績學校資料   [複製鏈接]

Rpp 發表於 23-12-11 12:48
以前都敬重佢,資深會員,你番睇舊帖佢同亞M嘈果次就去跳大海,明明係佢錯D數據,死唔認,又唔衰得,死都 ...
"去跳大海"

medicine 發表於 23-12-11 12:52
"去跳大海"
睇下就算,唔好回應喇

PTL_L 發表於 23-12-11 12:51
我只可以話觀點與角度唔同,大家立場唔同,睇嘅嘢都唔同,果啲時候佢離開咗,真係問少好多嘢。佢兩個M真係 ...

我以前講真都尊重佢,都覺得佢係師奶,點知係爸爸,Ek做咩都要贏,又雞腸小肚講野含沙射影,有時睇完都想笑出聲。不過,佢性格係咁架。

Szetimmy0225 發表於 23-12-11 12:51
甘攪法 真係快變天了!
隔離post,咪有人分享,話内地來的考生,數理科大殺四方.
只是,EK的聲音向來自認天下第一,特別是以IB打飛機的個別會員

medicine 發表於 23-12-11 13:43
隔離post,咪有人分享,話内地來的考生,數理科大殺四方.
只是,EK的聲音向來自認天下第一,特別是以IB打飛機的 ...

分享個朋友親人case ,中三由內地來港,當年入了1尾2頭學校,3年半後同樣出戰dse,6科30分印象中,原本想讀醫,唔夠分入醫,入咗理工三寶,已畢業,在公院任職!我不時以呢個case驚示我啲小朋友,人地用3年半時間就攞到30分,我哋由細起香港讀起,除咗英文係優勢啲外,仲有咩呢?如果再唔加緊發力!

heidya    發表於 23-12-12 09:25

PTL_L 發表於 23-12-11 13:53
分享個朋友親人case ,中三由內地來港,當然入了1尾2頭學校,3年半後同樣出戰dse,6科30分印象中,原本想讀 ...
是的,需要知己知彼.
雖然今日未能定明日事.目前在學生階段,(至少我係)以成績論英雄

Rpp 發表於 23-12-11 13:07
我以前講真都尊重佢,都覺得佢係師奶,點知係爸爸,Ek做咩都要贏,又雞腸小肚講野含沙射影,有時睇完都想 ...

天真無牙~

我以前講真都尊重佢,都覺得佢係師奶,點知係爸爸,Ek做咩都要贏,又雞腸小肚講野含沙射影,有時睇完都想 ...

係呀,有時文字冇語氣,好多時誤會就係咁而產生,講下講下又一日,唔好太認真喇!

除左~「點知係爸爸」依句,你既感覺全部都正确。

cafeva 發表於 23-12-11 11:21
八卦下SPCC 學生可以同校長用廣東話交談嗎?

據消息人士透露,SPCC嘅language policy係要講英文同普通話。通常去教員室見老師或以上嘅人員,都係會講英文。所以,同校長講野,應該係用英文。
至於學生自己圍內講乜?睇吓羣埋咩人咪講咩,佢哋基本上三語都冇乜問題。

猴子爸 發表於 23-12-12 11:08
據消息人士透露,SPCC嘅language policy係要講英文同普通話。通常去教員室見老師或以上嘅人員,都係會講英 ...

基本上一樣啦,點敢見到老師同校長講廣東話,除非教自己科中文老師,可以用普通話。校外三語十語無人理。

猴子爸 發表於 23-12-12 11:08
據消息人士透露,SPCC嘅language policy係要講英文同普通話。通常去教員室見老師或以上嘅人員,都係會講英 ...
即係禁止說廣東話
唔係鼓勵說英文

nucleotide 發表於 23-12-12 11:16
即係禁止說廣東話
唔係鼓勵說英文

Policy應該係要求學生用呢兩種語言。
禁止 - 據了解,老師時不時都會同學生講廣東話,即係冇超硬性執行啩。

猴子爸 發表於 23-12-12 11:23
Policy應該係要求學生用呢兩種語言。
禁止 - 據了解,老師時不時都會同學生講廣東話,即係冇超硬性執行啩 ...
咁即又係「名義上」禁止

nucleotide 發表於 23-12-12 11:31
咁即又係「名義上」禁止

我估應該係話全天候執行係冇乜可能,但起碼喺某d位係一定要講英文。
你所指嘅「禁止」,係例如話邊個講廣東話就罸五百嗰隻?

猴子爸 發表於 23-12-12 11:36
我估應該係話全天候執行係冇乜可能,但起碼喺某d位係一定要講英文。
你所指嘅「禁止」,係例如話邊個講廣 ...
其實咪即係你講的language policy囉
又唔會罰錢咁大陣仗
又未必會嚴格執行
樓上討論咗好多
例如
係校長面前
香港學生夠唔夠膽用廣東話傾偈

點禁止?中文堂用普通話演講緊,突然之間有兩個唔識講,咁唔仲用英文講?肯定用廣東話講唔識兩個字喇,咁又變成有廣東話出現,正常嘅。

Rpp 發表於 23-12-12 11:46
點禁止?中文堂用普通話演講緊,突然之間有兩個唔識講,咁唔仲用英文講?肯定用廣東話講唔識兩個字喇,咁又 ...
唔係呀
我樓上強調咗好多次喇
Language policy 有冇要求「香港學生之間」校內要用英語交談呀!!

猴子爸 發表於 23-12-9 19:21
SPCS 香港醫科人數可能係13-15個? 有冇其他學校超過呢個數?
Poyau 係#1123講咗SPCS17位入醫
SPCS應該第五位
咁第六位係?
喇沙12位
可以候選第六位?
有冇多過佢?

nucleotide 發表於 23-12-12 11:49
唔係呀
我樓上強調咗好多次喇
Language policy 有冇要求「香港學生之間」校內要用英語交談呀!!

無明文規定學生與學生之間校內不能講廣東話,普通話。
學校正常出通告鼓勵用英文溝通交談,始終英中關係。
但新生都會講英文必要時普通話再表達個意思,可能隨口來句廣東話,但不多,變咗三種語言自然切換。
如果講一句廣東話,有人去打報告重罰或記過有可能禁到?
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊