用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2023 收集 DSE 成績學校資料
樓主: miriam
go

2023 收集 DSE 成績學校資料   [複製鏈接]

蛋白超人 發表於 23-7-21 12:33
傳統男校好似除咗st jo 之外,其餘嘅都仲未公佈

SPC公佈咗。
今年CEM卷都深咗好多,男校好危險…..

蛋白超人 發表於 23-7-21 12:43
SPC公佈嘅成績好亮麗,St jo就剛好相反,一天一地,唔知其他男校會唔會又係咁樣
...

如果係「天」嘅,應該一早就公佈咗…

蛋白超人 發表於 23-7-21 13:12
仲有大量傳統男校、女校未公佈,咁即係⋯⋯

係,仲有大量學校未公佈…..
特別係QC, 我記得上年佢哋成績超好,印象中係好快就公佈咗。

蛋白超人 發表於 23-7-21 13:34
QC應該都唔會差得幾多,其他學校就真係難講。點都好,醜婦終須見家翁,除非走上絕路運用數據藝術⋯⋯
...

「數據藝術」:最理想嘅係變4年average, 其他係只公佈4+, 或者best 6 subjects, best performers, 甚至係完全當冇發生過任何事

hkpapa852 發表於 23-7-21 14:42
有冇人有優才既成績呢?
無咗優才鐵粉呢兩年都無人再post佢既成績

優才上年有公佈, CEM 5+係20.2%。
DSE 中英數 2022 個post有數據。

7-seven 發表於 23-7-21 14:49
好似大都係花生友,而唔係應屆畢業生家長喎

如果只靠應屆家長撐,EK冧檔咗好耐了

hkpapa852 發表於 23-7-21 14:53
優才通常放榜個日就會有份通告俾校內家長, 有齊晒各科5+成績show 出嚟, 但fans被禁言後, 就無人再post呢份 ...

「fans被禁言」係乜嘢意思呀?

pipeter.john 發表於 23-7-21 16:57
同舊年比怎樣?單看今年好似一般。但G丅嘅lB就很不錯。但只有13人左右可以讀。一定是嚴選才能入讀。 ...

英文drop好多,數學升好多,結果CEM維持一樣

geminialing 發表於 23-7-21 17:58
無知一問
其實大家點界定band1ABC?

一d都唔係無知,一般正常人係唔會知道嘅。以下係有家長之前send俾我嘅。而佢又係其他家長send俾佢嘅。互相幫助嘛。
個標準係hkpapa定嘅,EK家長都廣為接受。

蛋白超人 發表於 23-7-21 19:58
我都有個疑問,某D學校公佈DSE只展示4+成績,某D就只公佈5+成績,想問吓兩者有咩分別?如果想睇一間學校DS ...

5+佔10%考生左右,4+佔30+%左右。
我個人認為B1A和B1B應該睇5+, B1C可以兩樣都睇。

geminialing 發表於 23-7-21 20:44

不過1C又未必會公佈5+

都係㗎,只要d中學齊心唔公佈成績,基本上乜嘢B1ABC就係廢話嚟。
依家基本上肯公佈詳細成績嘅學校都只係有限數,只要大部份學校互相有共識,好似同區不可叩門咁,大家都唔可以公佈成績,咁各學校都可以好安全,唔會俾人challenge, 一片和諧。

10090 發表於 23-7-21 21:02
band 1a-b才會公佈level 5+。DSE科目普遍level 5+只有十幾個百分點,band 1c可能得10%,唔太好睇,band 2-3 ...

Band1 A B都有好多唔詳細公佈㗎。

10090 發表於 23-7-22 08:21
港大建築的加權中位數係33分,大約係兩科5四科4,絕大部分尖子唔會揀

係咪如果DSE分數高,但自己有興趣嘅主修科收生分數低,通常都會跟大隊揀熱門科目?又或者好似藍同學咁,去劍橋讀Natural Science (呢科喺香港應該收得低分吧?)

蛋白超人 發表於 23-7-22 13:22
原來冇B1A中學⋯⋯咁我俾個將軍澳朋友老點咗好多年,佢一路同我講佢個仔讀嘅果間迦密主恩係B1A
...

B1A都係人定㗎啫,TKO人happy咪得囉,區區都要有自己嘅龍頭學校㗎,反正TKO d學校冇一間係好透明公開地公佈成績㗎啦,咪繼續當迦密主恩係B1A囉

蛋白超人 發表於 23-7-22 15:31
我識將軍澳嘅果個年代,只係聽過人話景嶺書院係區內最好嘅中學⋯⋯
...

其實景嶺、迦密主恩、宣基又會差幾遠吖?除非三間學校都公開各科近幾年嘅5+及4+%, 俾大家係咁比較㗎啫,但呢樣野係唔會發生㗎嘛,到最終可能反而係邊一個保持神秘邊個蠃。
‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊