用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁TSL Vs 聖瑪加利SMC
go

陳守仁TSL Vs 聖瑪加利SMC [複製鏈接]

兩間background 好似 好難抉擇,想聽下大家意見

小女自由外向、好動精靈聰明,
但做事專注不足,不算十分自律,常要家長提點。

我仲有兩個小朋友,最擔心是小女小五呈分試時,
另一個時間線將要同年準備考小學⋯
想問過來人 呈分試是否真的很大挑戰?
我擔心應付不到⋯⋯到時兩邊唔到岸⋯

6    0    0    1

yan1654 發表於 23-7-20 15:16

小女自由外向、好動精靈聰明,
真的很難選擇!兩間英語環境都是一級棒!

yan1654 發表於 23-7-20 15:16
聖瑪加利SMC --> 對小朋友超有愛心, 又會重點培養小朋友專長, 又冇升中壓力, 中學又辦得不錯, 讀TSL 要併搏架, 小D心力派唔到Band 1 學校

升中成績TSL較好,所以視乎目標中學,同埋SMC直上間中學係唔係樓主杯茶。

SMC啦

回覆 Jean1769 的帖子

點解既

yan1654 發表於 23-7-20 23:03
回覆 Jean1769 的帖子

點解既

你在TSL操足六年都可能去唔到SMC咁的中學

你在SMC考級頭都可以去神校,唔得咪直升。

Pano    發表於 23-7-21 04:54

三私一直冇中學 back up,但升中派位咁亮麗,點會係唔使操呢?不過學生都係揀過先收,質素當然有番咁上下,咁佢地咪唔覺得操得辛苦囉。如果不想操足六年,不嫌 SMC 中學不是1A,淨係在 SMC 浸足12年 native/nearly native 英文都巳經係唔錯嘅回報啦!

Pano 發表於 23-7-21 04:51
三私一直冇中學 back up,但升中派位咁亮麗,點會係唔使操呢?不過學生都係揀過先收,質素當然有番咁上下, ...

SMC英文超強,英文語境超好!很多學生的英文水平與native相近,所以十二年的學費值得。小朋友對語言的吸收力是最強階段,有很多中學生出國留學回港,英語水平也不及SMC。

語境 smc 好過 tsl
因為 smc 比較多非華人(冇數據),先可以逼到小朋友說英語
作用類似於國際學校嘅非華人,有好多非華人先逼到語境出黎

tsl dgs 呢啲大部分係華人,逼唔到 100% 語境出黎。。。
tsl 侏羅紀時期有法語作為替代中文,近現代已經冇了
少了這些非華人同學,對校方和同學來說有好有壞啦。。。

Azzurro 發表於 23-7-21 08:16
語境 smc 好過 tsl
因為 smc 比較多非華人(冇數據),先可以逼到小朋友說英語
作用類似於國際學校嘅非華人 ...
SMC中文科有2nd language and 3rd language 的選擇,適合唔同中文程度的小朋友,所以會多些ncs入。
疫情過後有返實體課,小朋友的英文進步明顯,非常impressive.

回覆 yan1654 的帖子

tsl有8,9成入返band1中學,相信有佢谷小朋友辦法。smc中學係band1c-1b,但數據不是太透明,英文係佢強項,但中文係佢最大隱患,好多人失手入唔到大學都係因為呢科。利伸:識人呢幾年畢業
另外,識人今年msc畢業又係衰中文入唔返大學,所以大家唔好一味盲目追求英文,如果考dse升學,中文要先攪好,要平衡返2者

kamchaibaby 發表於 23-7-21 13:02
回覆 yan1654 的帖子

tsl有8,9成入返band1中學,相信有佢谷小朋友辦法。smc中學係band1c-1b,但數據不是太 ...

上年中文dse也有band 1C 水平,同英文比,距離非常大,但並非太差。同埋以家大學彈性收生,其他科ok, 中文有2已收。
連醫學院中文2,其他科夠分也收!在微調後,中文的重要性低了。

當然如果讀law, 中文唔可以差!

TSL英文很好,但中文程度又唔知高smc 幾多?!

一定TSL
SMC 雖龍校, 但學術唔夠強。師資一般
學生中文水平不及TSL.....
學費貴,而且中學DSE 成績又唔係靚。。
尤其中文..........

所以讀完TSL打好個中文底..... 再入返 SMC都未遲....
讀TSL 仲可以博 D 勁既中學....點都好過由 SMC 再博....

abcabc123456 發表於 23-7-21 18:24
一定TSL
SMC 雖龍校, 但學術唔夠強。師資一般
學生中文水平不及TSL.....
Band 1 B成績不夠好嗎?

cherrieshum 發表於 23-7-21 18:43
Band 1 B成績不夠好嗎?
佢好似講反話!!

其實如果心儀龍校中學部既,當然有龍安心d,呈分又係另一個大挑戰,君不見三私一直每年咁多人插班去龍校/直屬小學係有原因。
但都係果句,前題係中學部係咪你杯茶呢?如果其實唔會讀既,幾有保障都係無用,因佢唔係你既保險線。但如果你覺得佢都接受到既,當然騎牛搵馬都無妨,始終讀一兩年會更清楚睇到小朋友能力同資質再作打算步署會否插班/外闖,到時唔想煩既keep住中游直升亦可以。

另外,你自己係安穩型定戰鬥格呢?TSL一定係keep住搏盡因要外出插班/升中,但順利順到小六升中成績都不俗。

要打好底子,TSL 學生出來質素一定好過SMCSMC 是龍校,學生努力程度一定不及三私一直
原因他們就是不需要拼博。

而且SMC DSE 成績好的學生,多數來自中一收的外來生。
因為外來生一般中英文水平已有穩定根基。

如果小朋友是聰明,又可以催谷。
不防揀TSL 再跳更好offer
如果不太著重學術成績,就SMC

SMC 不是不好,英文語境無得輸
但小朋友自律性一定要很高,因為學校教學方式的確很free style.

我自己不是用家, 但身邊有朋友讀SMC , 也有朋友讀TSL

abcabc123456 發表於 23-7-21 20:38
要打好底子,TSL 學生出來質素一定好過SMCSMC 是龍校,學生努力程度一定不及三私一直
原因他們就是不需要拼 ...

SMC最叻的學生一向是小學部升的。唔需要考呈分也可以不斷努力,只是一點壓力也沒有!但是SMC的學生也很努力,學校老師也盡心盡力,絕對不是Free Style.
N年前in TSL副校時,佢攞住張往年升中派位表係咁SELL,我已知道小朋友已被收,最後我們選SMC

閣下變臉變得真快!!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3816390&page=2&from=space

SMC只有66個位,今年有超多sibling 在讀的家長在等waiting call, 包括我認識的幾位家長。

閣下的千金已有九真offer, 希望閣下盡早有更心儀的waiting call!

回覆 abcabc123456 的帖子

不完全認同龍校學術/努力程度一定較遜色,不少神小名小都係龍校而學術體藝都強,壓力非來自升中,而係因有要求既家長入左龍校都係會精益求精。或者咁講,如果自問唔係戰鬥格家長,龍校環境可提供空間俾你選擇催唔催谷/幾催谷,都係果句,前提係你覺得間龍中OK。
另一角度講下TSL好處,樓主仲有兩位小朋友,如果有心儀名津,TSL度努力出去插名津應該都係一個可行選擇。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊