用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港芭蕾舞團係咪好難考入?
go

[舞蹈] 香港芭蕾舞團係咪好難考入? [複製鏈接]

有人考過嗎?可以分享
   0    0    1    0

回覆 mrschannn 的帖子

如果入到精英芭蕾培訓,可以有同 HKBallet 同台演出既機會

首先你要入咗佢個"古典芭蕾課程" 先

回覆樓主:

如果愈細嗰入,係咪越大機會取錄?

答唔到你難唔難,佢哋用專業眼光去睇小朋友有冇各方面的potential。年紀細D的班多人D,但唔代表易入D,我覺得係大個D的學生未必會選擇投放時間資源去跳ballet。

請問今年公佈咗收生結果未?

FuLuFuLu 發表於 23-8-28 00:45
答唔到你難唔難,佢哋用專業眼光去睇小朋友有冇各方面的potential。年紀細D的班多人D,但唔代表易入D,我覺 ...

你小朋友係咪有join過佢地嘅classical ballet training?想問下HK ballet vs 毛妹/王仁曼嘅ballet training係咪程度相約? 定會嚴少少? 始終HK ballet位置冇毛妹果d咁方便,值唔值得搭車出去學呢希望有用家家長分享下~HK ballet每年嘅Nutcracker children audition就聽得多,但佢地自家嘅ballet class就少d資訊. Btw, 8月底前已出晒result.

kisani 發表於 23-9-8 15:23
你小朋友係咪有join過佢地嘅classical ballet training?想問下HK ballet vs 毛妹/王仁曼嘅ballet training ...

一般芭蕾舞學校教英國RAD課程,Hk ballet唔用RAD,課程比較似俄羅斯+ international style,我覺得HK Ballet課程比較深D,但程度一定合乎年齡。
多數同學上HK Ballet都keep住有上RAD課程。

FuLuFuLu 發表於 23-9-17 23:26
一般芭蕾舞學校教英國RAD課程,Hk ballet唔用RAD,課程比較似俄羅斯+ international style,我覺得HK Ball ...

Thanks, 我都覺HKB ge課程編排應該幾嚴謹, 每堂1hr15min+同埋好似有駐場pianist彈琴伴奏我都好buy. 但上堂地點喺跑馬地又真係隔涉左d, 掙扎左好耐都決定decline offer ...始終commit左我又唔想缺席/ 遲到. Weekend我地有帶囡囡睇HKB個ballet carnival performance, 好impressive, 上年都有睇佢地nutcracker個show, 如果我地住近少少都會考慮去果度上堂練好d基本功

另外我想問下

HK Ballet 既課程競爭應該好大,錦越細個既學員,應該點樣篩選出岩既學員出黎呢? 睇身體特質/家境?

eit2003 發表於 23-9-19 17:53
另外我想問下
每年都有entry assessment同year-end performance. 另外現有學員每年好似都有mid-term assessment同final assessment, 如未達標有機會未能升級或要增加堂數咁. 平日上堂表現/態度/守時/出席率都係考慮因素.

Nutcracker 演出好似唔係全部佢哋學生,參加演出難入嗎?
‹ 上一主題|下一主題