用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 分享:自修IAL報大學
go

分享:自修IAL報大學 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

背境:阿仔响香港讀傳統津校,自少學術能力比同學高好幾年,小學時已經參與科大雙修課程 (Dual Program-DP),成績優異,亦見到佢對學習高中或更深知識嘅興趣同能力~

响DP先後修讀Maths,Chemistry (合資格修讀level 3,去科大上Year 1嘅課,但所讀中學唔容許學生參與),Physics,Engineering

加上阿仔自小四開始不停話唔想返學,學校唔係學習嘅地方等~
亦先後同幾位校長要求過跳級,都被拒絕,於是,就考慮自修公開試,然後報大學

適合non-jupas 公開試
要經聯招報大學,又唔係中六畢業生 (未完成中學課程),必需選修比中六較高嘅公開試,分別係美國嘅AP,同英國嘅IAL,呢兩個試都可以以自修生身份報考,無老師評分部份

聽前輩分享,AP課程範圍較少,但深度可能較深
而IAL係國際版A-Level,課程同程度對香港長大嘅家長們相信比較清楚,只需選修3-4科,每科6個unit : Maths/Further Maths有得揀unit,Phy/Chem/Bio 就無得揀,unit 3+6 係paper practical,問實驗相關知識,所有past paper 同 marking scheme 都可以响網上揾到

預備考試
因為阿仔仲"細",自律能力可能唔太高,我地安排咗導師幫忙,睇下所識嘅野有無缺漏,亦教佢答題技巧,但如果孩子已經係高中,明確知道自己自修為乜,應該可以無須請導師幫忙
我地係由佢能力較強嘅數開始,教完數就教物理,同步亦開始揾導師執化學,而報考IAL係分段進行,當時因為疫情關係,官方取消咗兩次5月考期,所以阿仔係先後兩次十月+一次1月考期完成所有卷,並因為8號風球Edexcel 估出嚟個分唔好,安排過"重考",所以,可以話係年半完成最終成績

想講嘅係,坊間唔少人唔建議拖長嚟考,或者重考,因為競爭大嘅大學可能會對此"扣分",或被認為唔夠成熟/抗壓能力唔夠好,但响阿仔個case嚟講,呢個"考法"似乎無乜太大影響

報HK大學
阿仔最後响10月考期完成所有卷 (未計重考),1月就入表報科大,收齊成績有update返,見到大部份人2月有面試,我地到4月先收到面試通知,係成6-7個人見阿仔+父母,當中有dept head,教職員,社工,收生職員等... 面試當中有提過要等到約6月先會一次過出offer, 但其實當時我地已決定去英國,所以其實無check到收生結果...

報英國大學
因為係自修生嘅關係,所讀學校唔支持advanced learning (負責資優教育嘅老師話:要慢火煎魚),所以我地係無predicted grade嘅,而UCAS係需要有gcse / predicted grades 俾學校睇,先出到conditional offers,呢個情況下,我地當時亦想拖一拖佢 (始終太細讀大學會錯過唔少野,而且英國對教16歲以下孩子嘅教職員有法例要求,另外佢報讀有實驗課嘅科目,有保險問題,所以手續上會比較麻煩),所以就遲一年用實際成績去報,一出就係unconditional offer

另外,以我所知,有部份升學顧問公司同時係英國認可"學校",可以出到predicted grades,但先決條件係有報該公司嘅課程,並經過連續性嘅評估,佢地先會出到predicted grades,有需要的話,自行問問~
順帶一提,整個UCAS申請過程都係人在英國,以國際生身份去報,所就讀學校係幾乎全無involvement (除安排地方响返學時間進行面試),亦無叫HK津校老師做過任何reference (UCL有相關要求,我地最後取消咗UCL嘅申請)

最後,如果大家有咩問題,我會盡量以我所知去答返大家
請多多指教!

單純想分享俾同路人,謝絕訪問/轉載, except HKAGE,不過認識嘅職員都已離職...
感激HKAGE多年來嘅家長支援活動,特別係家長朋輩支援小組嘅前輩們!獲益良多!
亦多謝EK俾我打搞過嘅前輩們!陪阿仔行呢條路一d都唔容易....

8    0    0    0
恐龍家

小曳人 發表於 23-8-10 16:15
背境:阿仔响香港讀傳統津校,自少學術能力比同學高好幾年,小學時已經參與科大雙修課程 (Dual Program-DP) ...

謝謝你詳細的分享.
資優生在常規學校學習,始終由於本質,未能妥善協調.
而且,中小學是群體,學校也不容易就個別同學作特別安排.
如此,家長本身也費勁.

細囝係資優(無IQ檢測, 無特別的學習安排)
就算在高中, 中學的校長/副校長(經驗豐富的教育工作者)仍未認同資優同學的特質.
中小學時,完全沒有一個朋友.

不過,我細囝係一個平和低調的人.是是但但, 看似平庸.
但在工作和合作較多接觸時.沒法隱藏能力.
由於低調,身邊同學/同事仍然关係沒大問題.
反而, 有困難時, 可以幫手.

……

不管什麼.

希望大家的兒子都可以過著愉快的生活.

……

小曳人    發表於 23-8-11 13:59

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,每個孩子要行嘅路都唔同,以前我好鍾意聽前人嘅故事,因為可以了解可行方案

唔少資優生同時係積優嘅,學習上超前唔只1-2年,自修可能係其中一個可行方案
恐龍家

多谢详尽的分享!

我们也有接近情况,但最终还是让他跟香港然后1B的課程,特意拖慢数理,反而加强语文及其他方面。后来就顺利入大学,到大学毕业后,比同龄人成熟,但“学习能力”还是超前不少。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

ANChan59 發表於 23-8-13 15:56
多谢详尽的分享!

我们也有接近情况,但最终还是让他跟香港然后1B的課程,特意拖慢数理,反而加强语文及其 ...
感激你多年來嘅分享!
其實呢一年响英國,係完全無advanced learning,阿仔响蘇格拉讀中四,考蘇格蘭公開試
因為佢係插班,選科時揀咗唔少無接觸過嘅科目 (management, 法文, history, food tech etc),仲要補返同學已教課程去應付公開試

人都成熟咗唔少!

我亦好同意,語文能力好重要,上到大學大把機會寫assay!
未收到終極offer之前,曾經考慮過再拖多一年,會俾佢讀IB,佢需要嘅唔係智識上嘅訓練,而係IB教嘅學習訓練 (根據蘇格蘭呢邊嘅教育政策諮詢,IB學生較能適應大學教育,並得到較好成績,所以嚟緊教育改革都會轉IB approach)

其實每個孩子有佢自己嘅路要走,希望多d人分享,後人可以了解多d可行嘅路

恐龍家

小曳人 發表於 23-8-14 14:38
感激你多年來嘅分享!
其實呢一年响英國,係完全無advanced learning,阿仔响蘇格拉讀中四,考蘇格蘭公開試 ...

英國劍橋大學及其他大學都有做GCEAL and IB 嘅 longitudinal studies, 比較大學畢業時的成績,以不同學院的結果都係 IB 較優勝。

如果蘇格蘭改變成IB approach,都係一個好的嘗試。一個國家地區願意接受其他教育制度比自己的優秀,很不容易。

你有冇關於蘇格蘭教育改革的連結!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 ANChan59 的帖子

some news..https://schoolsweek.co.uk/how-scotland-delivers-reform-could-be-a-lesson-for-us-all/

官方網站
https://www.gov.scot/policies/schools/education-reform/

未見details..  但鐵定現行考試2024年係最後一屆,教師們應該努力備課中...
恐龍家

小曳人 發表於 23-8-14 17:02

some news..https://schoolsweek.co.uk/how-scotland-delivers-reform-could-be-a-l ...

多謝你的資料。

小曳人 發表於 23-8-14 17:02

some news..https://schoolsweek.co.uk/how-scotland-delivers-reform-could-be-a-l ...

請問是否Scotland 將會行教育改革,類似IB approach 的A level system?

醒目開學勳章 貢獻勳章

粉紅布丁狗 發表於 23-10-24 14:00
請問是否Scotland 將會行教育改革,類似IB approach 的A level system?
本身Scotland 嘅考試機關叫SQA,有S4 考嘅 National 3/4/5,以及S5或S6考嘅一年制嘅highers 同advanced highers考試 (advanced highers 學生上4年制大學有機會讀少一年)本身,課程嘅深度大約係:
N3<N4<GCSE<N5<Highers<AL<advanced highers

一般私校S4會考N5,S5修highers,S6修highers 或advanced highers
如果S4時程度去到N4嘅學生,就會S5修N5 ,再加其他N5或highers.. (我聽過有人同我提過,數學要讀到N5先可以入大學,但唔sure)
係一個有彈性,但都係背書考試嘅制度

而SQA嘅考試只會去到2024年,即係嚟緊係最後一年舊制嘅考試
之後就會係新課程,新考試制度,但未有詳細資料...
只知唔係100%背書考試,會有project, presentation, coursework 計分,好似IB咁
事源係疫情期間,停過公開試,教育部門覺得"考試"制度有問題,亦因為大學feedback 認為IB學生比SQA 或AL 學生更容易適應大學嘅學習生活,所以,教育改革係以IB課程作參考

希望答到你嘅問題

恐龍家

小曳人 發表於 23-10-24 23:59
本身Scotland 嘅考試機關叫SQA,有S4 考嘅 National 3/4/5,以及S5或S6考嘅一年制嘅highers 同advanced hig ...

thank you

小曳人 發表於 23-8-10 16:15
背境:阿仔响香港讀傳統津校,自少學術能力比同學高好幾年,小學時已經參與科大雙修課程 (Dual Program-DP) ...

..

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 licpd 的帖子

1. 你地分開考IAL的科目係點分佈? 兩個10月考邊科? 最後1月又考邊科?
OCT - further maths+maths 12 units
JAN - CHEM-AS 3 units
OCT - CHEM 3 units + PHY 6 units
JAN - 補返早一年8號風球嗰一個unit
(疫情期間,呢兩年無May/June 考期)

2. 幾時要告訴就讀學校放棄報DSE和經non-jupus報考大學?
應該係申請Jupus 嘅時間,唔申請

3. 用IAL成績報科大需要學校reference letter和就讀學校成績表嗎?
要成績表,現時大學入學需要嘅諮詢人,係會經網上系統入嘅,申請人其實唔知諮詢人打咗咩,而學生可以揾學校嘅老師,或者外面嘅人都得

4. 自修IAL需要通知就讀學校嗎? 平時學校測考也一樣要參與嗎?
我無正式通知,但因為去考試有請假,所以學校有紀錄,我亦有俾time table 作為請假嘅supporting。我仔應該無skip 過學校嘅考測,其實就算請假,都係就住考試時間同交通去請,e.g. 2pm 嘅考試,11:30am 走,食埋飯,輕鬆30min前到達
恐龍家

小曳人 發表於 23-12-12 18:02
回覆 licpd 的帖子
....

醒目開學勳章 貢獻勳章

licpd 發表於 23-12-15 00:48
好多謝你的回復!
我地縂係S3, 遲的可能有的IAL問題要再請教你, 唔知pm你方便嗎?
無問題~ 歡迎
恐龍家

非常非常感謝你無私分享, 一路看住你分享你仔仔成長, 真為他開心入到神校. 你仔仔真的很優秀, 亦有父母悉心培養. 我跟你學到小小, 阿仔算順順利利. 過兩年入大學. 靠他自己努力爭取.

醒目開學勳章 貢獻勳章

planetearth 發表於 23-12-17 17:22
非常非常感謝你無私分享, 一路看住你分享你仔仔成長, 真為他開心入到神校. 你仔仔真的很優秀, 亦有父母悉心 ...
我應該係前世欠咗佢...
我相信,唔少GC家長都覺得陪佢地成長呢段路唔容易過.... 大家都應該費盡心思,無限耐性!

希望我嘅經歷幫到一d家長,亦希望大家都事事順利!
好多謝你一路以來嘅祝福
相信呢度唔少人都睇住阿仔大

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

請問一下如果係自修生報考,
predicted grades 方面應該搵邊個俾?

醒目開學勳章 貢獻勳章

waterlulu 發表於 23-12-19 11:50
回覆 小曳人 的帖子

請問一下如果係自修生報考,
有d學校可以幫手,我地無問學校,因為阿仔細,所以等齊成績,用實際成績報  (拖咗佢一年,等佢足16歲)
恐龍家

謝謝你一直無私分享,全靠你多年黎一直分享心得,令到我可以有多盞明燈,睇到條路可以點行。
祝你囝囝入咗大學一切順利

小曳人    發表於 24-1-26 23:15
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊