用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 三私一直 升中 2023
樓主: DD仔
go

三私一直 升中 2023   [複製鏈接]

簡單啲來講 發表於 23-8-23 17:16

小學都系抽獎,自主權很少的。聽講即使抽獎進去,佢都系 ...

你好似勁唔妥MSS咁

DD仔 發表於 23-8-22 15:28
MSS和SMCC(我自己想問)是如何達到B1A和B1A/B, 麻煩hkpapa, Poyau和各位有識之士可否幫忙解釋一下?
...

因為當時我對MSS有疑問,你要帶SMCC一起講個嘛

DD仔 發表於 23-8-23 15:20

到時喺註腳話:MSS 被視為BiB 根據Bigexam。

之後又要放埋一起來講,但系兩間學校係好唔同,人哋公佈或不公佈都唔咩所謂。但你哋MSS既然升中公開招生咁多人,點解唔可以質疑來。我覺得放埋band1 A果都唔妥,你哋要照顧權威唔肯撤下,咁係你哋事啦

在唔少人(尤其港島人)心目中MSS就係神津  
就好似有人認為DBS dse 明明無B1A 但亦列為佢係B1A校
有些判斷因素都未必係有數字支持或量化

f00130 發表於 23-8-23 17:40
就好似有人認為DBS dse 明明無B1A 但亦列為佢係B1A校
有些判斷因 ...

人哋DBS噶IB係世界排名可數,人哋係進行式。你哋MSS係在吃過去輝煌的老本,已經係過去式,還唔肯面對,要霸主個band1A位。

簡單啲來講 發表於 23-8-23 17:40
之後又要放埋一起來講,但系兩間學校係好唔同,人哋公佈或不公佈都唔咩所謂。但你哋MSS既然升中公開招生咁 ...
Mss 升中招幾多人?

路過.
之前有人分享21年MSS DSE CEM 5+ 41.4%, 當然係1A啦.

PS. 我無多D資料. 要MSS家庭分享

f00130 發表於 23-8-23 17:40
有些判斷因 ...

DBS又有啲唔同,DSE 5+係>35%, 只係4+唔夠75%,而且佢有top IB, 人數佔1/3以上,所以係有ground rank佢B1A嘅。
我哋又唔可以因為社會覺得MSS係B1A就話佢係㗎,俾啲數據睇吓先得。

簡單啲來講 發表於 23-8-23 17:47
人哋DBS噶IB係世界排名可數,人哋係進行式。你哋MSS係在吃過去輝煌的老本,已經係過去式,還唔肯面對,要 ...
你覺得hkpapa同mss有密切關係,所以要評佢1A?你睇唔到數據,代表人地冇?你講兩句就講到真咁?你了解咗幾耐?

cafeva 發表於 23-8-23 17:48
路過.
之前有人分享21年MSS DSE CEM 5+ 41.4%, 當然係1A啦.

就係要呢啲數據囉

DD仔 發表於 23-8-23 17:48
DBS又有啲唔同,DSE 5+係>35%, 只係4+唔夠75%,而且佢有top IB, 人數佔1/3以上,所以係有ground rank佢B1A ...
咁你要同全部名津中講喇,俾數據嚟睇下先?!

DD仔 發表於 23-8-23 17:50
就係要呢啲數據囉

你成日浦EK,會唔知咩?冇睇過咩?之前papa講,你唔質疑佢?你都好buy poyau㗎,點解又唔問佢多啲,21年mss 5+數據點得嚟?莫非作出嚟?

DD仔 發表於 23-8-23 17:21
冇所謂啦,我哋點講,呢間學校都淨係出7科4+㗎啦
不過好似你咁講,通常3C1D都冇去呢間,所以問題不大。只 ...

SMCC 2021年有公布整體5+
當年整體5+ 35.5% 較 MSS 41.6% 低

SMCC 2021年文憑試成績
http://www.smccpta.org/tc/what-s-news/index_id_425.html

2020-2021 中學文憑考試DSE放榜資訊

本年度第十屆中學文憑考試已經放榜,余尚穎同學考獲8科5**的佳績,成為全港「超級狀元」。本會衷心祝賀!另外,本校同學整體表現亦理想,其中89.7%考生在4個核心科目中取得3、3、2、2級或以上,以及至少1項選修科達2級或以上成績,是本地大學學位課程的最低入學要求。

本校共145名考生報考DSE,其中71.6%取得4級或以上成績;取得5級或以上亦達35.5%。

當中成績較為突出,即超過八成(87.1%至89.7%)同學取得4級或以上的3個科目有英國語文、生物和化學。全港考生在這3個科目中取得4級或以上的成績佔27.1%至51.1%。

家教會衷心感謝學校老師在適應新常態的教學模式上辛勤付出,給予各同學支持與鼓勵,使他們在文憑試中發揮應有的水準。此外,家教會對本屆畢業同學在疫情影響下,仍然能夠堅持不懈和積極面對文憑考試,表示嘉許。

主佑平安

家教會主席

黎寶君謹啟

MSS 2021年文憑試成績 #1343
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3859158&pid=49092205

cafeva 發表於 23-8-23 17:48
路過.
有都唔會想分享喇,好嘢自己知就夠~~~

PTL_L 發表於 23-8-23 17:52
你成日浦EK,會唔知咩?冇睇過咩?之前papa講,你唔質疑佢?你都好buy poyau㗎,點解又唔問佢多啲,21年mss ...

你唔使嬲住,無意冒犯,既然有人質疑, 有數據喺手嘅家長share出嚟咪得囉。
你講得啱,我真係想同114間英中講,唔該俾啲數據嚟睇吓

搵嘢嚟質疑,多餘!揀學校只係睇數字?1A1B差十萬8千里?揀學校只睇數字,咁去open day做咩?㩒電話得啦,1234567⋯⋯

Poyau 發表於 23-8-23 17:52
SMCC 2021年有公布整體5+
當年整體5+ 35.5% 較 MSS 41.6% 低

2022年有冇呀?

DD仔 發表於 23-8-23 17:56
你唔使嬲住,無意冒犯,既然有人質疑, 有數據喺手嘅家長share出嚟咪得囉。
你講得啱,我真係想同114間英 ...

人地唔鍾意俾呀?可以點?你可以選擇唔揀同唔讀!

DD仔 發表於 23-8-23 17:56
你講得啱,我真係想同114間英 ...
其實唔係嬲唔嬲問題,大家都係錫自己小朋友嘅父母,已經有啲無聊人,老人痴呆咁,無限loop無中生有嘅舊話題,其實點解一定要抬自己小朋友學校又要貶低人哋學校啫?

PTL_L 發表於 23-8-23 17:57
搵嘢嚟質疑,多餘!揀學校只係睇數字?1A1B差十萬8千里?揀學校只睇數字,咁去open day做咩?㩒電話得啦,1 ...

Ranking就係用數據說話嘛,否則就好似我阿嫲嫲咁,佢仲以為慈幼係好勁嘅名校㗎
‹ 上一主題|下一主題