用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 ...
發新帖回覆
樓主: stanleypyk
go

有關兒子由14歲打機荒廢學業至今的變化 [複製鏈接]

stanleypyk 發表於 23-8-23 10:48
各位網友, 不知還記得九年前我發出的另一帖子嗎? (以下是連結)
有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的 ...

樓主,見到你開帖子,突然有份熟悉的感覺,你同太太近來好嗎?
我兩個兒子已上了大學,現在都少了上來論壇,衹是間中路過會回覆下。

世上沒人係完美,做父母可能都是摸著石頭過河,過去嘅日子,感覺到作為父母的你們其實已經很努力,無奈兒子選擇行嘅路非你們所想,過去的事已成事實,孩子亦已是成年人,你們可以做嘅就是與兒子保持關係,將來佢想過怎樣的生活就隨他吧。
23歲尚算年青,由他自己歷練一下,又或者鼓勵佢申請 Working Holiday 出外闖闖,當佢明白到世界好大,天外有天,知道自己嘅不足,或許會改變佢嘅諗法

stanleypyk 發表於 23-8-29 19:45
高興收到妳這位當時熱心的媽咪回覆, 妳兩位兒子已上大學真替妳高興, 我已過退休生活在內地, 太太和兒子在港 ...

經一事長一智,年青人有時係需要磨練下,當年都有提意你,囝囝喜歡打機,可以發掘下有冇興趣學電腦,寫遊戲,但原來佢全無興趣,衹有興趣炒股,但又唔肯努力嘗試響呢行發展,可能佢真係無咩目標無自信,個腦衹係諗住不勞而獲想發達,明白父母已經盡力,沒辦法改變佢嘅想法,既然係咁,就放手等佢自己試,年青人有的是青春同時間,佢仲輸得起,前途係佢自己嘅,衹要唔犯法就由佢自行決定吧 !

睇得出你哋其實仲好錫佢,否則就唔會話想佢買樓,心裡面其實想幫佢出首期,比啲時間佢啦,現階段最重要保持好關係,到佢定落嚟,遲早就會明白父母嘅苦心

Jessy 發表於 23-8-29 22:55
謝謝樓主分享,我家也有一個只打機不讀書的青少年,我都要慢慢爬下你個舊po參考下

...

水能戴舟亦能覆舟,我經常説,打機並非洪水猛獸,懂得操控亦會有其好處。我兩個仔都有打機,但我深信,教懂孩子自控往往比父母監控來得更有效,所以家長引導同支持係非常重要。

有段時期我大仔亦曾經試過迷失,幸好佢除了打機,還會上網吸收不同資訊,亦因此令佢對電腦產生濃厚興趣,最終揾到啱自己行嘅路。

「子女好與壞,在乎溝通與關懷」,加油  

stanleypyk 發表於 23-9-1 07:19
宏觀身邊朋友, 大多能教出乖巧的子女, 大多是母親犧牲不工作, 在子女幼兒時已在家中從旁管教, 但現今社會,  ...

時代唔同以前,上一代思維裡子女必定要服從聽教,跟著父母嘅指令要求去幹才被認同為乖巧孩子,會博咀有自己思想嘅孩子是否就教不到,個人認為絶對不是,教育子女方法不能一成不變,但無可否認孩子年紀越細越容易教,所以良好嘅品德/自理/自學/自控能力,甚至親子關係,都必須從小就要養成。

唔太認同全職家長才能教好子女,在職家長就不能,相反見唔少全職家長未必懂得如何教育子女,就算全日時間對住小朋友,往往祇懂管束及責罵,小朋友變得非常倚賴亦欠缺自制能力。當然亦有部份全職家長教得好好,同意全職家長可以多些時間陪伴孩子,但在職家長或是全職家長查實並非重點,最重要係揾到小朋友嘅長短處,因才施教,揾到孩子肯接受你教嘅方法。

父母做嘅決定通常都係為子女好,但有時有沒有想過孩子感受是否與你相同,呢點必須要取得平衡,若孩子心底裡反對家長決定甚至反感,無論家長原意幾為孩子,衹要孩子感受唔到的話其實都係無用,講白啲呢項管教就算係失敗。

樓主當年開帖時兒子已經14歲,個人覺得呢個年紀嘅孩子性格/思維早已成形,如果錯過咗小時候嘅階段,升中後想改變佢並不容易,現階段再去歸究是誰問題已無意義,如果從分享或討論角度去睇,如何減低孩子對電子產品/電子遊戲嘅沉迷,個人認為從小做起效果會好好多。

洋蔥頭媽咪 發表於 23-8-29 23:28
水能戴舟亦能覆舟,我經常説,打機並非洪水猛獸,懂得操控亦會有其好處。我兩個仔都有打機,但我深信,教 ...

沉迷電玩呢個話題,我有講過,教懂孩子自控往往比父母監控來得更有效,句説話好簡單,但要做到父母往往要動動腦筋花點心思,由監控層面慢慢放手去養成孩子自控能力。

或者分享下我細仔,我係在職家長平日要返工,每日放工時間緊迫,所以從kg開始已經訓練囝囝放學後自己做功課,自己的事要自己負責,我從不對功課初小時衹會對下齊唔齊,kg開始已經買好多玩具/圖書比佢,不同繪本/漫畫/益智玩具都會訂購,平日晚上會陪佢玩陪佢學習,所有假期都會為仔安排。

記得我仔小二升小三開始接觸電子遊戲,當時爸爸買了 I pad比佢及下載遊戲,同囝囝講平日做完功課,佢可以光明正大拎 I pad出嚟玩,教佢自己安排時間,比佢感受到我係信任佢有自制能力,亦會經常洗佢腦比佢知道沉迷電玩嘅後果,灌輸遊戲好玩有樂趣可以作為學習工具,但長時間玩樂害處,會影響眼睛,課金買武器會比人偷令自己損失,同時會比零用錢教佢學習應洗先洗,養成儲蓄習慣等等...。
小四開始正式比佢用電腦玩 minecraft,我哋會經常陪住佢玩,陪佢睇 youtube同佢討論,甚至會投其所好,買好多 minecraft 嘅嘢比佢,初初買圖多字少嘅書(英文版),到後來係全文字嘅小説,亦因為我仔經常睇所以英語能力進步神速,亦從來未試過沉迷不能自拔。

中一果年阿仔同我講,班上一半以上男生都有打機習慣,平日會圍在一起討論,仔説曾經跟同學失去討論話題,原因係某些遊戲佢冇玩所以插唔到咀,兒子説班 group有部份同學係一放學就打機,晚上十點先開始做功課,但由於我仔已經習慣自己讀書方式,放學後佢會先做完功課,才開始玩網上遊戲/上網同睇書,十點半已經上床訓覺。

或者你可能會話我仔乖易教啫,但我認為生活模式同態度潛移默化慢慢影響佢,又好似我唔喜歡人食煙,從小就幫兒子洗腦強調食煙好臭,肺會變黑色影響身體,所以我兩個仔都唔鍾意煙味,響街有煙味佢哋就會走開。孩子跟父母親子關係好,在管教方面都會較為容易。從小我已經比好大自由度啲仔,我仔係一個好有主見嘅人,有自己嘅諗法,但無論如何,跟子女保持良好關係,就算現在我仔已成年,好多事佢都會願意同我分享。所以如果想改變沉迷電玩對孩子嘅影響,建議家長從小就要做起。

‹ 上一主題|下一主題
發新帖 回覆
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊