用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要 ...
樓主: Goodluck2022
go

成日幾多%三大, 重點放錯了! 咩科最重要   [複製鏈接]

October. 發表於 23-9-3 12:54
讀專科就當然揀邊間大學,但general科,都係讀三大既成績好啲,睇下公務員JRE grade 就知,有幾多AO/EO 係 ...
聽聞政府AO鍾意請英文系畢業的, 所以嶺南開咗英文系後一樣出到AO.  非英文系畢業的, 就可能主力三大喇.  

chanwendy 發表於 23-9-11 11:43
聽聞政府AO鍾意請英文系畢業的, 所以嶺南開咗英文系後一樣出到AO.  非英文系畢業的, 就可能主力三大喇.   ...

AO 政府應該係睇JRE成績+ INTERVIEW俾OFFER既。
JRE 試除中英文唔可以差之餘,組織及分析能力一樣重要。

INTERVIEW 更難,最後個次,5個官係咁追擊你,你點答都會俾佢地窒到好似冇退路,考生好容易亂,稍為唔夠冷靜,冇主見,就出局。AO歌王講過,佢見過考試差不多滿分,但INTERVIEW 變另一個人,口窒窒冇野講,結果當然就唔請啦。

個人認為AO除左一定程度既中英文要求外,政府更加想要的人係夠淡定,轉數快,有主見,同邊間大學畢業/讀咩學科冇關。

如果同學去
劍橋牛津,常春藤,清華北大
同一個問題可能變成唔會睇具體讀咩野。。。

October. 發表於 23-9-11 12:47
AO 政府應該係睇JRE成績+ INTERVIEW俾OFFER既。
JRE 試除中英文唔可以差之餘,組織及分析能力一樣重要。

有強烈主見,又未必想入AO~~~

mcl233 發表於 23-9-11 16:21
有強烈主見,又未必想入CO~~~
呢啲人各有志,年年都多人考。

mcl233 發表於 23-9-11 16:21

有強烈主見,又未必想入AO~~~

你講得啱!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

October. 發表於 23-9-11 16:31
呢啲人各有志,年年都多人考。

六合彩期期都好多人買。

我當年在英國,有不少人去倫敦考AO,因為包車馬費及一晚住宿,考試完就去wet,探朋友。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-9-12 13:44
六合彩期期都好多人買。

我當年在英國,有不少人去倫敦考AO,因為包車馬費及一晚住宿,考試完就去wet,探 ...

依家倫敦都仲有得考AO,不過唔清楚有冇包車馬費及一晚住宿。

唔係讀專科,second up成績,又唔抗拒公務員,考AO都係一個唔錯既選擇,6萬蚊起薪,做得好既四,五年升高一級已經12萬(依家升職快左),到時30歲都未到,點睇都高薪一族,見啲後生仔大學畢業做文員,30歲又點?唉。。。。

當然,相對於金融界既叻仔叻女,AO都係揼石仔工,其實醫生都係揼石仔。

October. 發表於 23-9-12 14:52
依家倫敦都仲有得考AO,不過唔清楚有冇包車馬費及一晚住宿。

唔係讀專科,second up成績,又唔抗拒公務員 ...

後生仔大學畢業去做文員,我都有d唔明白,一生人就咁過?做啃老族?點都有d長遠打算啩。

金融都睇邊個行業及工種,都不是一定飛黃騰達。揼石仔都係有清楚嘅前境及晉升階梯,唔係咁差。

12萬係D1?Point 27 到 point 44 好难4、5年到bar 顶。

我識4個朋友子女做 AO,两个剑桥,两个港大。一半中途轉行,全部都係男仔,可能女仔較穩定。

這十多年跟政府開會,女AO越嚟越多咁!

ANChan59 發表於 23-9-12 15:36
後生仔大學畢業去做文員,我都有d唔明白,一生人就咁過?做啃老族?點都有d長遠打算啩。

金融都睇邊個行 ...

唔係專業,返左幾年工,都係得2XXXX, 唔知佢地有冇職業規劃,身邊呢類人唔少,識人仔女13歲就出國讀書,讀某專業,畢業後返港冇去考牌,就來30歲,人工都係2XXXX.

AO 唔升職一路做就由60,065到116,165,不過,好少冇得升職既,冇得升都知咩事,自己都唔會留底。AO通常4-5年就升一級到SAO(近年升職係快左既),人工123,980-142,840。

希望後生仔多諗諗啦,一切既自由首先要自己財務自由左先。

嗯,我都識幾個女AO,不過,佢地同事都有男AO.有朋友退休前係某大機構幾高層下,佢經常同AO開會,佢話啲AO係好醒既。

October. 發表於 23-9-12 16:19
唔係專業,返左幾年工,都係得2XXXX, 唔知佢地有冇職業規劃,身邊呢類人唔少,識人仔女13歲就出國讀書,讀 ...

二萬多自己獨立生活都不可以,我覺得有少少啃老族的情況。

特別係兩邊家族只有一個最多兩個小朋友,醒目啲,已經計算到長輩百年歸老,可能有兩到四個物業揸手,四十歲前已經可以退休,歎世界!

現在走咗不少 AO,係易咗升,但歷練可以還有待磨練。

醒嘅當然有,多多益善,卸膊嘅都有,肯用心嘅最幫到市民。

ANChan59 發表於 23-9-12 19:51
二萬多自己獨立生活都不可以,我覺得有少少啃老族的情況。

特別係兩邊家族只有一個最多兩個小朋友,醒目 ...
考得入AO相信都係醒目既,不過,在體制內做野,會變成點難講。。。

只是講起非專科而有“錢途”,AO係唔錯選擇。

我們呢代,當年社會環境寬鬆自由,百花齊放,樓價平,就業選擇機會較多,好彩!依家後生仔買樓困難,講就失業率低,其實睇唔到咩前景。

October. 發表於 23-9-12 20:53
考得入AO相信都係醒目既,不過,在體制內做野,會變成點難講。。。

只是講起非專科而有“錢途”,AO係唔錯 ...

每次施永青講後生呢代機會俾佢多好多,我心諗咁嘅大話都講得出。

點解成日叫後生去大灣區,盡去不言中。

失業率低,但就業不足率?

如果心儀computer science,應該留香港還是去加拿大好d呢?

香港的computer science是否水泡科?只知道加拿大的computer不易入,但大學排名又不及香港三大

出路都係考慮因素

LeeCC 發表於 23-9-24 07:11
如果心儀computer science,應該留香港還是去加拿大好d呢?

香港的computer science是否水泡科?只知道加拿大 ...

CS 如果有機會有能力出去讀,應該出去,開開眼界。

CS在香港係絕大多數以工程學院school base 收生,最近冇check 過。

因為工程學院year 1 一年收250-350人,所以收到最後,分數可以好低,因為要填滿,不然下個循環檢討,UGC會cut 資助。如果冇電腦,土木,機械頂住,工程學院收生分數會更低。如果獨立收生嘅電腦,係會高好多,會去番神科水平,係正常供求問題。

入到第一年,再砌多一年,以第一年GPA成績排名,然後按你選擇的主修(似JUPAS A1,A2,A3⋯),安排之後三年以什麼主修畢業,現在CS一定係最多人揀,一定收到好高(第一年GPA)。

大學選科不要單睇整體排名,要同時睇埋學科排名例如電腦,可能加拿大個別大學排名會反超,睇完自己作決定。

出路,工資等等在EK教育講場入面這兩個帖講不少。

科技業投資銀行寒冬降臨
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3874089&extra=page%3D1

美國C S人工 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3877419&extra=page%3D1

入面幾位網友有不同的經驗分享,可以作參考。

ANChan59 發表於 23-9-24 10:51

CS在香港係絕大多數以工程學院school base 收生,最近 ...

謝謝你意見,等我研究研究

LeeCC 發表於 23-9-24 11:12
謝謝你意見,等我研究研究

係要做功课㗎,PM问下d资深网友意见,再作决定。

LeeCC 發表於 23-9-24 07:11

香港的computer science是否水泡科?只知道加拿大 ...
加拿大

ANChan59 發表於 23-9-24 10:51

CS在香港係絕大多數以工程學院school base 收生,最近 ...
"CS 如果有機會有能力出去讀,應該出去,開開眼界"--------------------Agree!

2jkidsfather 發表於 23-9-24 18:34
"CS 如果有機會有能力出去讀,應該出去,開開眼界"--------------------Agree!

我都咁唸,但身邊朋友話香港的大學排名比心儀的加拿大的大學高,點解要過去讀,雖然我的case,香港和加拿大的學費相若,差別只係住宿和機票,但佢地都話唔值得過去

其實我又多個考慮,畀佢過去,感受下係個邊的生活,如果喜歡可以留低,不喜歡就回港搵工
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊