用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE
樓主: 200904
go

數學成績不好,讀IB是否好過讀DSE   [複製鏈接]

200904 發表於 23-9-8 09:04
這也是我擔心的。我女文科強,但DSE文科又難拿高分。撞不到評分標準答案就死。
...

今年,同學女兒考DSE就失手.達唔到理想成績.
有大學收.但唔係自己想要ge.
要自修.

按你說女兒想入醫科.
數學能力普通.已經比人少了3分左右.
那其他科必須要有突出成績.

往往,DSE中5**的比率很低.
遇上誤差,遇上強中強, …
整體成績有機會遠低於期望.
lB絕對是較合理,安全方案.

小鹿揀學校 發表於 23-9-8 09:31
首先,從學制來說,要入醫,
IB 42/43

WOW,好多謝您詳盡的解釋。不稱職的我,居然不知道原來中英數其實可以不計落best 6

ANChan59 發表於 23-9-7 18:02
其實最大分別在DES在5以上要curve,不是深淺程度問題,係人為控制5** 及5* 數目。

IB 就l -7都水平對照 ...

好彩, 令郎考lB.留返2個5**比其他同學

我細囝考DSE數學.都留返5**比其他人.

DSE數學,
數學資優/積優同學取下了5**.
所以,唔容易玩.
93-94分才肯定有5**.
最好彩也要89.

200904 發表於 23-9-8 09:38
WOW,好多謝您詳盡的解釋。不稱職的我,居然不知道原來中英數其實可以不計落best 6
...
以前調研應揀 IB 定 DSE 的結論……….

如果 PCB 都好強…揀 DSE

如果有 2x 超強…揀DSE

如果英文都好強,但唔係超強…揀 DSE

如果數好強,但唔係超強,揀IB

如果要 "換老師",找外援,揀 DSE

如果自問無能力跟進 EE,TOK…揀 DSE

如何看待 LS 呢科?若是甘飴,並非砒霜…揀 DSE

我反而覺得 中文弱揀 DSE,冇乜所謂,除非差到唔合格,因為今天本地大學都是要求 best 6 ,instead of 4C+2X,特別係HKU 已當 M12為一整科,所以中文係可以drop 咗佢㗎,

最好先 predict DSE 各科會有乜成績,數夠分入心儀學科就一定揀 DSE,比較穩陣少變數呢!

b3410    發表於 23-9-21 22:05

stillgood20 發表於 23-9-8 09:45
好彩, 令郎考lB.留返2個5**比其他同學

我細囝考DSE數學.都留返5**比其他人.

也不是因為**,你知道我們當時選擇是那個學制20-30年後對兒子最大幫助。

現在看回來,我們可能選擇一條更適合他的道路。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

200904 發表於 23-9-8 09:04
這也是我擔心的。我女文科強,但DSE文科又難拿高分。撞不到評分標準答案就死。
...

咁不如就IB文科啦,易好多,可以讀LAW讀商之類。IB理科是淺,不過太淺入到大學讀醫又會讀得比較吃力

小鹿揀學校 發表於 23-9-8 10:05

今年中三,DSE只有3C+CS+3X,只有6科;數弱,SPCC會唔會批準4X,加M2?
另外,CU好似仍然不計M2作一科。

piyohk 發表於 23-9-8 10:43

今年中三,DSE只有3C+CS+3X,只有6科;數弱,SPCC會唔會批準4 ...

m2不是更難嗎?就算可以加,我女也應該不會揀吧?

小鹿揀學校 發表於 23-9-8 10:05

Drop中文,可以嗎?min requirement 不是DSE中文3嗎?2都要扣分,無考中文,會唔會扣更多的分?

piyohk 發表於 23-9-8 11:02
Drop中文,可以嗎?min requirement 不是DSE中文3嗎?2都要扣分,無考中文,會唔會扣更多的分?
...

Drop 中文只是戲言,意思是擺佢入雪櫃,由佢自生自滅,當然大前題是要合格保3啦!

如果樓主囡目標讀E不偏科,文科ok選擇IB不二之選,有朋友囡係cc讀IB44分,棄E入牛津,佢媽咪話選擇DSE好肯定是一場災難。

小鹿揀學校 發表於 23-9-8 11:23
Drop 中文只是戲言,意思是擺佢入雪櫃,由佢自生自滅,當然大前題是要合格保3啦! ...

還好有大家解惑,看來IB真的是數學差生的水泡呀。看來我要努力工作,努力儲錢啦。

200904 發表於 23-9-7 19:44
我女想讀醫,所以math如果只有2-3分,就完全沒有希望了。

聽你囡情況,仲想大學讀醫。IB 對你應該容易啲。

DSE數學其他網友已經講過攞5**要(90-94%視乎年份),即係代表你long question滿分錯5題mc就會無咗**如果那年cutoff 是94%,1條mc大約1.5%左右。無咗通識用M1/M2做保險對你也應該作用不大。

或者你可以睇下這個YouTuber 的片,我無睇曬她的片,但她是IB再入醫科,她IB好似有Chem, History, 有啲似你的情況。可能你PM問下她會有更多你想要的資訊。
https://youtu.be/tIN0AvNQeuA?si=qCZ8G8Run_sm0I2M

piyohk 發表於 23-9-8 11:02
...

中文2應該唔駛扣分,HKU 醫科響2021和2022年,我都知道各有一個case 中文2,Best 6夠 36分(即加剩42分)main round直接收。

P1001S 發表於 23-9-8 11:45
中文2應該唔駛扣分,HKU 醫科響2021和2022年,我都知道各有一個case 中文2,Best 6夠 36分(即加剩42分)m ...

2023年或之前,唔計中文2,會唔會已經有 ⋯

(純粹靠估) 5** x 4 + 5* x 2 = 48 分, 打九折後都有43.2。

piyohk 發表於 23-9-8 11:55

(純粹靠估) 5** x 4 + 5* x 2 = 48 分, 打九折後都有43.2。

無咁好成績,一個36分,另一位唔知幾分,太太舊同學個女無具體問幾分,但應該都係啱啱熟或多一分。

P1001S 發表於 23-9-8 11:45
中文2應該唔駛扣分,HKU 醫科響2021和2022年,我都知道各有一個case 中文2,Best 6夠 36分(即加剩42分)m ...

2022年及之前,42分main round 直接收。
今年,EK那四位42分(Lee-xxx, water-xxx) 唔收,見到這post,可能在捶胸。

piyohk 發表於 23-9-8 11:55

同屆唔洗扣分㗎!
如 P1001S 所言,HKU 確實收過 best 6 36分+ 中文2 入 medic 的

piyohk 發表於 23-9-8 11:59
2022年及之前,42分main round 直接收。
今年,EK那四位42分(Lee-xxx, water-xxx) 唔收,見到這post,可 ...
因為計 M12 為一整科吖嘛,大大話話多咗過百個 42分,HKU 可以慢慢揀,

十年河東,十年河西,依家理科男生靠兩科數好有優勢㗎!

小鹿揀學校 發表於 23-9-8 12:03
同屆唔洗扣分㗎!
如 P1001S 所言,HKU 確實收過 best 6 36分+ 中文2 入 medic 的
...

謝謝資訊,我無看過HKU 醫科收生要求。
但看到某某engineering 科,寫明DSE 中文要求3,2 要扣減 10% mark。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊