用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 用咩信用卡俾學費或宿費少些手續費?
樓主: cpmummy
go

[英國] 用咩信用卡俾學費或宿費少些手續費? [複製鏈接]

我仔學校只可以用flywire,要uk bank transfer 先可以免手續費。

回覆樓主:

想問下個限額既然係£25000,交學費應該夠㗎?因為起碼分上下學期交?

3b 發表於 23-9-30 18:42
要自己打去英國, 職員口音好重,他們將電話不停轉去不同部門,加上頭兩次講了差不多廿幾分鐘就斷線激死我 ...

去年我用HSBC UK 戶口轉賬學費經歷同你一樣,今年我唔敢再經UK戶口,用返HSBC HK戶口,雖然要比多£18手續費,都有HSBC staff 同我地verify 資料,起碼係講廣東話,冇溝通問題,好快通過AML 檢查程序。
另外,如你有 premier acc 打電話去英國或任和海外HSBC 其實可以經HK hotline 轉線過去,唔需要比長途電話費的。

醒目開學勳章

Jasber 發表於 23-10-2 08:01
去年我用HSBC UK 戶口轉賬學費經歷同你一樣,今年我唔敢再經UK戶口,用返HSBC HK戶口,雖然要比多£18手續 ...

我完全忘記了可以經香港轉電話去英國, 只記得開戶時在總行確認個人資料時試過, 多謝你提醒, 不過希望無下次 !

BHA 發表於 23-9-28 13:59
我IB戶口只可提取HKD、USD和CNH。請問要如何setup才可提取GBP和其他貨幣?

Go to IB office(Admiralty / Kwun Tong) in person to change signature verification method.

2jkidsfather 發表於 23-10-2 10:48
Go to IB office(Admiralty / Kwun Tong) in person to change signature verification method.

Got it. Thank you.

Jasber 發表於 23-10-2 08:01
去年我用HSBC UK 戶口轉賬學費經歷同你一樣,今年我唔敢再經UK戶口,用返HSBC HK戶口,雖然要比多£18手續 ...

請問用HSBC one HK 的 debit card 交學費,知道transfer limit 是多少嗎?

回覆樓主:

transfer 不知,但如當credit card用,就每日50000 港幣等值

tallcake 發表於 23-10-8 11:56
請問用HSBC one HK 的 debit card 交學費,知道transfer limit 是多少嗎?
每日上限 HK$50,000
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊